Άρχισαν τα «παιχνίδια» με τα ελληνικά πετρέλαια
Την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς βεβαιώνει με επίσημες δηλώσεις του τον ελληνικό λαό ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον ξένων εταιρειών για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στη χώρα μας, τονίζοντας ότι η ύπαρξη των ελληνικών υδρογονανθράκων «αποτελεί μεγάλο συγκριτικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα», μία καθηγήτρια του Πολυτεχνείου, που μετείχε στις έρευνες του νορβηγικού πλοίου προ τριμήνου για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε Ιόνιο και Κρήτη, η κ. Σοφία Σταματάκη, σε αλλεπάλληλες τηλεοπτικές της συνεντεύξεις απαξιώνει τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες μιλώντας για ποσότητες που δεν αξίζουν το ενδιαφέρον μας.
Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Το χειρότερο από όλα όμως είναι ότι αυτή η κυρία που ξαφνικά βγήκε μπροστά για να μικρύνει σε Ελλάδα και εξωτερικό το «συγκριτικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα» που περιγράφει ο Σαμαράς, κάποιοι την προωθούν για πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.
Δηλαδή τοποθετούν στην κρίσιμη θέση του ανθρώπου που θα αναλάβει τη διαχείριση της έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, τις επαφές και τους διαγωνισμούς που θα γίνουν με ξένες εταιρείες, σε μία καθηγήτρια που ήδη έχει βγάλει τη δική της απόφαση, ότι δεν αξίζει τον κόπο να ενδιαφερθούν οι ξένοι για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες λόγω της ασήμαντης ποσότητας που υπάρχει. Δηλαδή διαψεύδει τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό, κ. Σαμαρά, ο οποίος μίλησε για τεράστιο ενδιαφέρον ξένων εταιρειών να επενδύσουν στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες.
Και όλα αυτά χωρίς η κ. Σταματάκη να έχει στα χέρια της τα επίσημα στοιχεία από τις έρευνες των Νορβηγών που αναμένεται να βγουν περί το τέλος του 2013.
Οι δηλώσεις Σταματάκη σε δύο τηλεοπτικές εκπομπές έχουν προκαλέσει σάλο στην επιστημονική κοινότητα και ήδη ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Αβραάμ Ζελελίδης ζητά την άμεση παραίτηση της κ. Σταματάκη και από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και από τη θέση της στην ομάδα του υπουργείου Ενέργειας, που παρακολουθούσε τις έρευνες των Νορβηγών στο Ιόνιο, τη δυτική Ελλάδα και την Κρήτη. Πολλοί άλλοι επιστήμονες που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις μιλάνε ανοιχτά για «παιχνίδια» που γίνονται ήδη για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες ώστε μέσω της απαξίωσής τους να έχουν και χαμηλή τιμή κόστους σε οποιαδήποτε εκμετάλλευσή τους από ξένες εταιρείες στο μέλλον.