Η πανδημία σε ρόλο ρυθμιστή...
Καθοριστικός παράγοντας δεν θα είναι άλλος από τον βαθμό ελέγχου της πανδημίας στην χώρα. Μέχρι τα μέσα Αυγούστου, θα υπάρχει καθαρή εικόνα για τον αριθμό των εμβολιασθέντων πολιτών, τα ραντεβού που θα έχουν κλειστεί – προγραμματιστεί, καθώς και για το μέγεθος της εξάπλωσης της μετάλλαξης «Δέλτα».
Εφόσον η κατάσταση ομαλοποιηθεί μέχρι τότε και οι ρυθμοί εμβολιασμών παραμείνουν ψηλά, τότε είναι σαφές ότι το στίγμα που θα θελήσει να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα είναι αυτό της επανεκκίνησης της οικονομίας. Η ομιλία του θα έχει εκτενείς αναφορές στο ταμείο ανάκαμψης, στα μεγάλα έργα που έχουν ήδη ξεμπλοκάρει, αλλά και στις μειώσεις φόρων ( με πιθανότερο σενάριο αυτό του ΕΝΦΙΑ ) που θα είναι εφικτές πλέον, με δεδομένο ότι δεν θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια στήριξης λόγω έξαρσης της πανδημίας. Ξεχωριστό - μεγάλο ζήτημα θα είναι η Παιδεία, καθώς δυο καινούργιες έννοιες μπαίνουν στο... λεξικό πανεπιστημιακών και δασκάλων: η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και η φύλαξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Δυο μείζονα ζητήματα που αποτέλεσαν και αποτελούν αντικείμενα μεγάλης πολιτικής αντιπαράθεσης.
Πολιτικά, στην περίπτωση του ελέγχου της πανδημίας, τα χέρια του πρωθυπουργού θα «λυθούν» για πιθανές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, κάτι που συζητείται μεν, καιρό στο παρασκήνιο, αλλά δεν έχει γίνει ακριβώς εξαιτίας της πανδημίας. Θέμα εκλογών δεν τίθεται σε καμία περίπτωση καθώς, ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν είναι στο «τραπέζι».
Σε περίπτωση που η πανδημία δεν έχει ελεγχθεί και δεν υπάρχει καν μια τέτοια προοπτική, το «γήπεδο» στο οποίο θα κληθεί να «παίξει» η κυβέρνηση θα είναι διαφορετικό. Η συζήτηση και οι αποφάσεις θα επικεντρωθούν στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου, με τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ, να είναι πρώτοι στη λίστα. Στην οικονομία, είναι σαφές ότι το επιτελείο της οδού Νίκης θα πρέπει να έχει «κουμπαρά» σε περίπτωση που θα χρειαστεί να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζόμενους (όχι στο ίδιο εύρος, όπως πέρυσι) , ενώ το ενδεχόμενο τοπικών lockdowns θα είναι πάντα μια πιθανότητα που κανείς δεν θα μπορεί να αποκλείσει. Θέμα ανασχηματισμού δύσκολα θα τεθεί εν μέσω μιας πανδημίας που επιμένει, ενώ η δημόσια συζήτηση θα παραμείνει για καιρό ακόμη, μονοθεματική.
Τα σενάρια λοιπόν , δεν είναι πολλά και ο ρυθμιστής είναι μόνον ένας: η εξέλιξη της πανδημίας. Αυτό εξηγεί εν πολλοίς τα bonus, τα περιοριστικα μέτρα και γενικότερα όλες τις κινήσεις της κυβέρνησης τον τελευταίο μήνα.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Σήμερα κληρώνει για τη Μύκονο - Οι ανησυχίες και για άλλα νησιά και η στρατηγική της κυβέρνησης