Το αίτημα για εκλογές, η πολιτική αντιπαράθεση και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης
Οι λέξεις, λένε, είναι σαν τις σφαίρες... Όταν φύγουν δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα αιτήματα για εκλογές, όταν κατατίθενται - ειδικά από την αξιωματική αντιπολίτευση και ειδικά σε μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία όπως είναι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό - τότε προσαρμόζεται η πολιτική στρατηγική του αιτούντος πάνω σε αυτό. Κατά συνέπεια, από τώρα και μέχρι την ώρα που θα ανοίξουν οι κάλπες, ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα συνοδεύουν την κριτική τους, σε κάθε θέμα, με το αίτημα για εκλογές. Θα πολώσουν το κλίμα, θα προχωρήσουν σε μετωπική αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης με την κυβέρνηση και στο τέλος θα καταλήγουν με την ανάγκη για άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε αυτή την κίνηση για να πείσει, αφενός, ότι ο ίδιος είναι κυρίαρχος στην κεντροαριστερά και για να συσπειρώσει, αφετέρου, το στενό κομματικό του ακροατήριο που εδώ και καιρό ζητούσε την κατάθεση του σχετικού αιτήματος.
Ωστόσο, όπως συμβαίνει σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία όπως η δίκη μας, η αντιπολίτευση μπορεί ανά πάσα στιγμή να ζητήσει εκλογές αλλά δεν μπορεί να τις επιβάλλει. Μια κυβέρνηση πάει σε πρόωρες εκλογές για δυο λόγους: είτε γιατί αυτό εξυπηρετεί τον πολιτικό της σχεδιασμό, είτε γιατί έχει σοβαρότατα εσωτερικά προβλήματα και η έλλειψη συνοχής οδηγεί σε απραξία και τελικά σε πτώση. Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν συμβαίνει τίποτε από τα δυο. Άλλωστε, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, αυτή την ώρα, δεν περιλαμβάνει κάλπες. Η πανδημία, η εξέλιξη της οποίας παραμένει ο «άγνωστος Χ», αλλά και η διάρκεια του εκρηκτικού κοκτέιλ στην ενέργεια, είναι οι δυο τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού τους πρώτους μήνες του 2022. Εάν και τα δυο ζητήματα αυτά δεν ελεγχθούν απόλυτα, τότε δεν θα υπάρξει ούτε καν χώρος για συζήτηση περί εκλογών.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να περιμένει και την απόδοση των μέτρων που έχει λάβει σχετικά με τη μείωση των φόρων, τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και τα όσα εξαγγέλθηκαν το Σάββατο από τον κ. Μητσοτάκη για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των κραδασμών από τις αυξήσεις στην ενέργεια .
Εικόνα για το σύνολο αυτών των θεμάτων δύσκολα θα υπάρξει πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022. Εφ’ όσον όλα έχουν κυλήσει ομαλά, και χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, τότε θα αξιολογηθούν εκ νέου τα δεδομένα καθώς η κυβέρνηση θα έχει κλείσει ήδη τρία χρόνια στην εξουσία. Άρα, ανεξαρτήτως αιτημάτων και τόνων αντιπαράθεσης, η συζήτηση για ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις αργεί ακόμη...
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
The Voice: Αυτή είναι η μεγάλη νικήτρια του τελικού (video)
Επίδομα παιδιού - ΟΠΕΚΑ: Νωρίτερα θα πληρωθεί η 6η δόση - Πότε θα δουν λεφτά οι δικαιούχοι
Μετάλλαξη Όμικρον: Φόβοι για περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα – Τα μέτρα που «πέφτουν» στο τραπέζι