NASA: Υποβρύχια ρομπότ θα αναζητούν ζωή σε ωκεανούς του ηλιακού μας συστήματος
Ξεκίνησαν οι δοκιμές των ρομπότ που θα εξερευνήσουν υδάτινους εξωγήινους κόσμους.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του διαστήματος και ωκεανού; Για ένα ρομπότ, η απάντηση είναι, καμία. Και τα δύο περιβάλλοντα είναι σκληρά και απαιτητικά και, το πιο σημαντικό, και τα δύο απέχουν πολύ από τον χειριστή του μηχανήματος.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια ομάδα ρομποτικών από το Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA στο Χιούστον αποφάσισε να εφαρμόσει την τεχνογνωσία της στο σχεδιασμό ενός υποβρύχιου ρομπότ που αλλάζει σχήμα και θα μειώσει το κόστος για τις ναυτιλιακές βιομηχανίες.
Ξεκίνησαν οι δοκιμές των αυτόνομων μηχανισμών που θα εξερευνήσουν υδάτινους εξωγήινους κόσμους. Ένα σμήνος από μικροσκοπικά ρομπότ που προορίζονται να αναζητήσουν ζωή στους ωκεάνιους κόσμους του ηλιακού μας συστήματος ξεκίνησε το ταξίδι του σε μια πισίνα εδώ στη Γη.
Τα ρομπότ SWIM (Sensing With Independent Microswimmers) της NASA επέδειξαν εντυπωσιακή ικανότητα ελιγμών κατά τη διάρκεια πρόσφατων δοκιμών στην πισίνα του Εργαστηρίου Αεριώθησης της NASA, το περίφημο JPL. Το κάθε ρομπότ SWIM έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό ενός κινητού τηλεφώνου και τα ρομπότ αυτά σχεδιάστηκαν για να αναζητούν ίχνη ζωής στους υπόγειους ωκεανούς που έχουν εντοπιστεί σε πλανήτες και σε δορυφόρους πλανητών.
«Οι άνθρωποι μπορεί να ρωτήσουν γιατί η NASA αναπτύσσει ένα υποβρύχιο ρομπότ για εξερεύνηση του Διαστήματος. Είναι επειδή υπάρχουν μέρη που θέλουμε να πάμε στο ηλιακό σύστημα για να αναζητήσουμε ζωή και πιστεύουμε ότι η ζωή χρειάζεται νερό. Χρειαζόμαστε ρομπότ που μπορούν να εξερευνήσουν αυτά τα περιβάλλοντα. Αυτόνομα ρομπότ που μπορούν να λειτουργούν εκατοντάδες εκατομμύρια χλμ. από τη Γη» λέει ο Ίθαν Σάλερ, επικεφαλής του προγράμματος SWIM.
Όπως φαίνεται το ηλιακό μας σύστημα είναι ένας υδάτινος κόσμος μόνο που εκτός από τη Γη όλες οι υπόλοιπες λίμνες, θαλάσσες και ωκεανοί κρύβονται στο εσωτερικό πλανητών και των δορυφόρων τους. Έχει διαπιστωθεί η υποδειχθεί η παρουσία λιμνών, θαλασσών και ωκεανών στο υπέδαφος του Άρη, του Πλούτωνα, του νάνου πλανήτη Δήμητρα, της Ευρώπης (δορυφόρου του Δία), του Εγκέλαδου (δορυφόρου του Κρόνου), στον Τρίτωνα (δορυφόρο του Ποσειδώνα), τη Διώνη (δορυφόρο του Κρόνου) και σε δορυφόρους του Ουρανού και του Ποσειδώνα.
Η ύπαρξη ωκεανών όπως είναι ευνόητο δημιουργεί αισιοδοξία για την παρουσία κάποιων μορφών ζωής εκεί έστω και σε μικροβιακό επίπεδο και οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα να βρουν τρόπους για να τους επισκεφτούμε κάτι βέβαια που δεν είναι καθόλου απλό και εύκολο δεδομένου ότι οι ωκεανοί αυτοί βρίσκονται κάτω από δεκάδες χλμ. πάγου.