Κορονοϊός: Οι προπονητές της κερκίδας και οι γιατροί του καναπέ
«Να ήμουν πρωθυπουργός για μια ημέρα...». Αυτή ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς φράσεις που όλοι είχαμε ακούσει (η είχαμε πει), τις περασμένες δεκαετίες, σε μια προσπάθεια να πείσουμε τους συνομιλητές μας ότι εμείς θα τα καταφέρναμε καλύτερα από εκείνους που μας κυβερνούσαν.
Η φράση αυτή είχε πολλές μεταβολές, ανάλογα και με το αντικείμενο της συζήτησης. Εάν μιλούσαμε για τα αθλητικά σίγουρα ήμασταν καλύτεροι προπονητές, ενώ μετά τον σεισμό του 1981 στις Αλκυονίδες, γίναμε όλοι και λίγο... σεισμολόγοι.
Τα τελευταία δυο χρόνια, η πανδημία μάς έκανε και... γιατρούς. Έτοιμοι να κρίνουμε η και να διαφωνήσουμε με κάθε απόφαση που λαμβάνεται για την καθημερινότητα μας. Συνήθως βέβαια, η κριτική ασκείται κατόπιν εορτής γιατί όλοι καταλαβαίνουμε στο τέλος, ότι ένα μέτρο - ειδικά απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό που δεν επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις - κρίνεται μόνον εκ του αποτελέσματος.
Αυτό συνέβη και με τις αποφάσεις που ελήφθησαν την περίοδο των εορτών, όταν η κυβέρνηση επέλεξε να κρατήσει ανοιχτές την αγορά, τη διασκέδαση και την εστίαση πολλοί τάχθηκαν υπέρ του lockdown. Όταν η αρχική απόφαση άλλαξε, υπό την πίεση της έκρηξης των κρουσμάτων, πάλι υπήρξαν φωνές περί «στραγγαλισμού της αγοράς». Το ίδιο συμβαίνει ήδη και μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν για το άνοιγμα των σχολείων. Πολλές απόψεις, συχνά αλληλοσυγκρουόμενες και διαφορετικά επιχειρήματα ακόμη και μέσα στην ομάδα των επιστημόνων. Η γκάμα μεγάλη: από την παράταση της μιας εβδομάδας, στο κλείσιμο επ’ αόριστον και στο άνοιγμα με αλλαγή στα πρωτόκολλα.
Η αλήθεια είναι πως και αυτό το μέτρο, δεν μπορεί να κριθεί τώρα. Εάν δεν υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων στα σχολεία που ανοίγουν την Δευτέρα, τότε η επιλογή ( που βεβαίως έχει υψηλό ρίσκο ) θα κριθεί ως επιτυχής. Σε αντίθετη περίπτωση, κυβέρνηση και επιστήμονες θα βρεθούν στο επίκεντρο μιας νέας κριτικής όχι μόνον από την αντιπολίτευση αλλά και από μερίδα πολιτών. Κοινό σημείο των δυο ενδεχομένων πάντως, είναι πως όλα θα γίνουν, μετά την υλοποίηση της απόφασης. Άρα κατόπιν εορτής.
Στην χώρα μας, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο, κυβερνήσεις και επιστήμονες ακολουθούν την γραμμή του «βλέποντας και κάνοντας», καθώς δεν υπάρχει πουθενά ένα... εγχειρίδιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Υπάρχουν τα μέτρα σοκ, όπως είναι το γενικό lockdown, αλλά εφόσον τα όρια (οικονομικά και ψυχολογικά) της συγκεκριμένης επιλογής εξαντλούνται, όλοι προχωρούν από εκεί και πέρα προσεκτικά και ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.
Η πανδημία προφανώς δεν έχει κλείσει τον κύκλο της και - δυστυχώς - έχουμε να δούμε πολλά κεφαλαία ακόμη σε αυτή την τραγική ιστορία. Απαιτείται ψυχραιμία από όλους, ρεαλισμός και ενότητα σε επίπεδο κορυφής και βάσης, χωρίς βιαστικά συμπεράσματα.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Τραγωδία στην Καρδίτσα: Νεκρός 18χρονος φοιτητής – Κατέρρευσε μέσα σε καφετέρια
Άδεια από την εργασία για όσους νοσούν με κορονοϊό: Τέλος στο αλαλούμ – Τι προβλέπει η ΚΥΑ
Πιστοποιητικό νόσησης: Αλλαγές στην τελευταία ΚΥΑ που εκδόθηκε - Τι θα πρέπει να προσέχετε