Η ώρα της απόδοσης ευθυνών σε πρόσωπα και δομές
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδήμων για να καταλάβει ότι το τελευταίο 48ωρο, τίποτε σχεδόν δεν πήγε καλά στην Αττική, την ώρα της μεγάλης κακοκαιρίας που όλοι ανέμεναν , αλλά κανένα σχέδιο αντιμετώπισης δεν «βγήκε».
Ηλεκτροδότηση και ανοιχτοί οδικοί άξονες, ήταν οι δυο μεγάλες προκλήσεις που κάθε κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει όταν έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα. Δυστυχώς τα προβλήματα και στους δυο τομείς ήταν πολλά και ποικίλα, είτε με ευθύνη του ιδιωτικού τομέα, είτε του κρατικού ρίσκου μηχανισμού είτε και των δυο μαζί.
Τώρα, είναι η στιγμή της καταγραφής κατ αρχήν και αμέσως μετά της απόδοσης ευθυνών σε πρόσωπα, αλλά και δομές. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αποδεχθεί τα λάθη και τις παραλείψεις και σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να τοποθετηθεί συγκεκριμένα. Θα «φωτογραφίσει» πρόσωπα, πιθανώς και εάν αυτό συμβεί τότε σε πολύ μικρό χρόνο θα πρέπει να αναμένονται αλλαγές και σε κυβερνητικό - κρατικό επίπεδο.
Ο πιο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα των όσων συνέβησαν τις τελευταίες 48 ώρες, είναι ο υπουργός πολιτικής προστασίας. Ο κ. Στυλιανιδης αν και διαθέτει το θεσμικό οπλοστάσιο, τους πόρους και την γνώση (από τους μετεωρολόγους που έπεσαν απολύτως μέσα στις προβλέψεις τους) δεν μπόρεσε ούτε να προετοιμάσει ούτε να συντονίσει τον κρατικό μηχανισμό. Μια εντολή δίκη του , θα αρκούσε για να κλείσουν οι δρόμοι , να κηρυχθεί αργία η Δευτέρα , να γίνει καλύτερη κατανομή των μηχανημάτων και του ανθρώπινου δυναμικού. Άλλωστε, το συγκεκριμένο υπουργείο, με βάση τις αρμοδιότητες που έχει, αποφασίζει για τα πάντα σε περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων.
Το δεύτερο κεφάλαιο, αφορά την περιφέρεια Αττικής. Θεωρητικά το πρόσωπο που εκλέγεται επικεφαλής είναι ένας «μίνι πρωθυπουργός», δυστυχώς όμως μέχρι τώρα παρά τα κεφάλαια που διαχειρίζεται και τις αρμοδιότητες που έχει ο θεσμός, δεν έχει ανταποκριθεί σχεδόν ποτέ στις έκτακτες περιστάσεις. Ακολουθεί, φυσικά, ο ΔΕΔΔΗΕ και τα στελέχη του που δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη ότι «την στέγη την φτιάχνεις όταν έχει λιακάδα και όχι όταν βρέχει». Η εξαγγελία περί υπογειοποίησης των καλωδίων, έχει μείνει στα χαρτιά με αποτέλεσμα είτε βρέχει, είτε χιονίζει, είτε έχει καύσωνα να κόβεται το ρεύμα .
Τέλος, το κράτος στο σύνολο του είναι υποχρεωμένο να ελέγχει τον ιδιωτικό τομέα , χωρίς αυτό να επηρεάζει τους κανόνες της ελεύθερης οικονομίας. Όπου ο ιδιωτικός τομέας - σε όποιο επίπεδο και όποιο τομέα - δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, οφείλει να αντιμετωπίζει κυρώσεις. Είναι και αυτό, κάτι που πρέπει να αλλάξει, να γίνει ακόμη πιο σαφές για να μην επαναληφθούν τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες.
Η αλήθεια είναι πως όσα συνέβησαν, δεν ξε-γίνονται, ούτε θα διαγραφούν εύκολα από την μνήμη των πολιτών. Η δουλειά της κυβέρνησης είναι να κάνει άμεσα όσες αλλαγές απαιτούνται (επώδυνες και μη) για να μην συμβούν ξανά. Διότι το μόνο βέβαιο είναι ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα επανέλθουν...
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Πυρ ομαδόν κατά της Αττικής Οδού από την κυβέρνηση - Μηνύσεις από οδηγούς που εγκλωβίστηκαν
Ο Μητσοτάκης, η Ελπίς, η δυσφορία και ο ανασχηματισμός
Οικονόμου για κακοκαιρία Ελπίδα: Έγιναν λάθη, υπήρξε πρόβλημα συντονισμού, θα αναζητηθούν ευθύνες