Η οικονομία σε «συμπληγάδες» και η αντίδραση της κυβέρνησης
Επί της ουσίας, για την κυβέρνηση θεωρείται δεδομένη η διαρκής ανανέωση των μέτρων στήριξης για την ακρίβεια που αφορούν την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο
Αντιμέτωπη με ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» ανατιμήσεων σε προϊόντα, υπηρεσίες αλλά και στην ενέργεια βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες και η ελληνική κοινωνία, με τα νοικοκυριά να πιέζονται να ανταποκριθούν. Η κρίση είναι πράγματι εισαγόμενη και εντείνεται με την ολοένα και αυξανόμενη αβεβαιότητα γύρω από το ουκρανικό. Ωστόσο, το κάθε νοικοκυριό σε μια χώρα που δεινοπάθησε εξαιτίας των μνημονίων της τελευταίας δεκαετίας δεν κοιτά τα αιτία της ακρίβειας, αλλά το πώς μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του, που αυξάνονται σημαντικά.
Η ελληνική οικονομία, σε αντίθεση με τις οικονομίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έχει - δυστυχώς - μια ιδιαιτερότητα: Δεν βρίσκεται, σύμφωνα με την αξιολόγηση των ξένων οίκων σε αναπτυξιακή βαθμίδα, με αποτέλεσμα οι αγορές να είναι πιο... ευαίσθητες σε ό,τι αφορά πιθανολογούμενα μέτρα στήριξης της κοινωνίας. Με απλά λόγια, εμείς βρισκόμαστε στο μικροσκόπιο των αγορών, που αναλύουν κάθε κίνηση του οικονομικού επιτελείου. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα η χώρα από εκεί που δανειζόταν με επιτόκιο λίγο πάνω από το μηδέν, τώρα έχει φτάσει στο 2,5%, γεγονός που - σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες - αποτελεί μήνυμα των αγορών ότι παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της καλείται να συγκεράσει δυο εκ διαμέτρου αντίθετες καταστάσεις: Την αδιαμφισβήτητη ανάγκη στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο ενεργειακό πεδίο αν μη τι άλλο και τη διατήρηση μιας συγκρατημένης δημοσιονομικής πολιτικής - ικανής να εξασφαλίζει φτηνό χρήμα για τη χώρα. Σε τέτοιες περιόδους όμως, δεν είναι εύκολο να υπηρετούνται και οι δυο αυτοί στόχοι ταυτόχρονα, ειδικά μάλιστα όταν όλες οι αρχικές προβλέψεις για τη διάρκεια της κρίσης έχουν πέσει έξω.
Επί της ουσίας, για την κυβέρνηση θεωρείται δεδομένη η διαρκής ανανέωση των μέτρων στήριξης που αφορούν την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο. Ακόμη κι αν απαιτηθούν κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, η στήριξη θα συνεχιστεί όσο διαρκεί το εκρηκτικό κλίμα στο πεδίο της ενέργειας. Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, παραμένει πάντα στο τραπέζι, αλλά δεν φαίνεται να προκρίνεται αυτή την ώρα, με δεδομένο αφενός το δημοσιονομικό κόστος (υπολογίζεται κοντά στο 1,2 δις) και αφετέρου την έλλειψη βεβαιότητας ότι η μείωση των συντελεστών θα μεταφερθεί αυτομάτως στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Σύμφωνα με πηγές της στήλης, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την παροχή επιδόματος (είτε με την μορφή κουπονιού, είτε μέσω απευθείας πίστωσης χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων) για την κάλυψη αναγκών που αφορούν την ενέργεια (ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το μέτρο δεν θα είναι οριζόντιο, αλλά θα τεθούν εισοδηματικά και πιθανώς γεωγραφικά κριτήρια.
Οι αποφάσεις, σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να ληφθούν άμεσα με δεδομένο ότι η κρίση διαρκεί και κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει με ακρίβεια, το τέλος της.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ακρίβεια: Οι εικόνες της αγοράς που πιστοποιούν το πρόβλημα για τα νοικοκυριά