Η επιστροφή στον ψυχρό πόλεμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι επίδοξοι μιμητές του Πούτιν
Παρά την αμηχανία των πρώτων ημερών η ΕΕ προχώρησε όχι μόνον στις οικονομικές κυρώσεις αλλά και στη παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία
Αναμφίβολα η Ευρώπη δεν θα είναι πια η ίδια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το φάντασμα του ψυχρού πολέμου επέστρεψε στην Ευρώπη και κανείς δεν γνωρίζει πόσες δεκαετίες θα χρειαστούν και πόσες συγκρούσεις ενδεχομένως, προκειμένου να φύγει ξανά.
Η Δύση , παρά την αμηχανία των πρώτων 24ωρών , τις επιφυλάξεις , τις ανούσιες συζητήσεις ενώθηκε τελικά απέναντι στην Ρωσία και προχώρησε όχι μόνον στις οικονομικές κυρώσεις αλλά και στη παροχή στρατιωτικής βοήθειας.
Κι αυτό γιατί ίσως οι Ουκρανοί άντεξαν το πρώτο χτύπημα και ίσως διότι ο πρόεδρος Ζελένσκι απάντησε με σθένος - όταν κάποιοι δυτικοί ηγέτες του προσέφεραν αεροσκάφος διαφυγής - λέγοντας ότι αυτό που χρειάζεται δεν είναι αεροπλάνο για να φύγει, αλλά όπλα και πυρομαχικά .
Ακολούθησε η πρωτοφανής (για Γερμανό καγκελάριο) δήλωση του Όλαφ Σολτς για επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ σε εξοπλισμούς,οι τοποθετήσεις ανώτατων κοινοτικών αξιωματούχων από τις Βρυξέλλες πως θα γίνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου η Ρωσία να πληρώσει βαρύ τίμημα για την επιλογή της να εισβάλει στην Ουκρανία και μόλις χθες η ανακοίνωση για αγορά οπλικών συστημάτων από την ΕΕ και παράδοση τους στην Ουκρανία .
Είναι σαφές ότι η Ευρώπη μπήκε σε μια νέα-σκοτεινή εποχή,με νέες ανάγκες και νέες απαιτήσεις από όλους. Είναι η στιγμή που οι λογιστές των Βρυξελλών θα πρέπει να δώσουν την θέση τους σε εκείνους που θα εργαστούν για μια ενιαία εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας της ΕΕ .
Η Ελλάδα που πρόβαλε από την αρχή την δημιουργία του Ευρωστρατού δεν είναι πλέον μόνη, όπως επίσης δεν είναι μόνη και στα ζητήματα που αφορούν την δημιουργία μιας ενιαίας εξωτερικής πολιτικής που θα απαντά πειστικά σε όλες τις προκλήσεις που δέχονται οι χώρες - μέλη της Ένωσης.
Δυστυχώς χρειάστηκε ένας πόλεμος προκειμένου η Ευρώπη να ξυπνήσει,αλλά έστω και τώρα θα πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις προκειμένου μια ισχυρή Ευρώπη και σε αμυντικό επίπεδο να λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους , «τσάρους» ή «σουλτάνους» θα θελήσουν ενδεχομένως να αλλάξουν τα σύνορα, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους , το διεθνές δίκαιο.
Όσον αφορά την Ελλάδα , τάχθηκε με την σωστή πλευρά της ιστορίας υποστηρίζοντας την Ουκρανία και καταδικάζοντας απερίφραστα (όχι με μισόλογα όπως οι γείτονες μας) την Ρωσία , στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα πως ό,τι ίσχυσε έναντι του Βλαντιμίρ Πούτιν θα ισχύσει και έναντι επίδοξων μιμητών του.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Η Ευρώπη μπαίνει στη «μάχη» - Στέλνει μισό δισ. ευρώ για όπλα στην Ουκρανία