Πόλεμος για την ενέργεια: Η ώρα της Ευρώπης, η παρέμβαση της Αθήνας και η απόφαση των Aμερικανών
Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στη σκιά των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία
Μια από τις πλέον κρίσιμες συνόδους κορυφής στην ιστορία της ΕΕ αναμένεται να ξεκινήσει αύριο στις Βρυξέλλες, καθώς θα πρέπει να ληφθούν εδώ και τώρα σοβαρές αποφάσεις για την στάση της ενωμένης Ευρώπης απέναντι στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην ενέργεια και κατ΄ επέκταση στην οικονομία.
Η απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία σε ότι αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου κατ’ αρχήν, αλλά και συγκεκριμένα και σοβαρά μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το «τσουνάμι» ανατιμήσεων όλων των μορφών ενέργειας,είναι ψηλά στην ατζέντα των ηγετών.
Είναι σαφές ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει χρόνος για ατέρμονες συζητήσεις, διαφωνίες, επιφυλάξεις και τελικά παραπομπή στο μέλλον σε κάποια επόμενη Σύνοδο, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «ξύπνησε» την Ευρώπη .
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι είναι μια πρόταση που εγκαίρως είχε κατατεθεί και από την ελληνική πλευρά, για αγορά ποσοτήτων φυσικού αερίου (υγροποιημένου από χώρες εκτός ευρωπαϊκής Ηπείρου, όπως είναι οι ΗΠΑ , η Κίνα, η Ν. Κορέα και η Αίγυπτος ), από την ΕΕ σαν σύνολο , κατά το πρότυπο της αγοράς εμβολίων. Επίσης, η καθιέρωση πλαφόν πώλησης φυσικού αερίου σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ προκειμένου να περιοριστούν οι τάσεις νέων ανατιμήσεων.
Η «βεντάλια« των επιλογών συμπληρώνεται από την πρόταση δημιουργίας ειδικού ταμείου που θα αφορά την στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων , επίσης κατά το πρότυπο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σε αυτά τα μέτρα, η Αθήνα με την επιστολή του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους ομολόγους του, προσθέτει ένα κομβικό μέτρο που θα δώσει την αναγκαία ευελιξία στις εθνικές κυβερνήσεις να χειριστούν την πρωτοφανή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός προτείνει την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών από τους δείκτες ελλειμμάτων των χωρών μελών. Οι δαπάνες αυτές, αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα, τα προγράμματα στήριξης των ανέργων καθώς και τα ποσά που θα απαιτηθούν και από τις εθνικές κυβερνήσεις για την άμεση στήριξη νοικοκυρών και επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η εξαίρεση αυτή προτείνεται να έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και το μέτρο να επανεξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε εύλογο χρόνο και ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν και στο πεδίο της ενέργειας .
Το παζλ της ευρωπαϊκής απάντησης ολοκληρώνεται με την απόφαση για χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας και το 2023, με δεδομένο ότι δύσκολα μπορεί κανείς να προβλέψει τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες .
Η Ευρώπη, επί του παρόντος δεν θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ στο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου, αλλά ήδη οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν επιλογές απεξάρτησης από την Μόσχα πέραν του φυσικού αερίου και σε ότι αφορά τον «μαύρο χρυσό» . Κατά συνέπεια είναι βέβαιο οι επιφυλάξεις των Γερμανών για το εμπάργκο στο πετρέλαιο ισχύουν μόνο για τους αμέσως προσεχείς μήνες.