Πώς ο Βλάντιμιρ Πούτιν «ανέστησε» το ΝΑΤΟ και αναβάθμισε τον ρόλο των ΗΠΑ
Στην περίπτωση όμως της Ουκρανίας και της εισβολής της Ρωσίας, ήδη υπάρχει κάποιος που «μέτρα» οφέλη σε πολλά επίπεδα. Πρόκειται για τις ΗΠΑ, ο ρόλος των οποίων έχει ήδη αναβαθμιστεί σε γεωστρατηγικό, οικονομικό και αμυντικό επίπεδο.
Πριν από ότι οτιδήποτε άλλο, η επιλογή του προέδρου Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία , «ανέστησε» το ΝΑΤΟ, έναν οργανισμό που στην ουσία ήταν «νεκρός» μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου. Μέσα από το ΝΑΤΟ ενισχυμένες βγαίνουν αυτόματα οι ΗΠΑ, επαναβεβαιώνοντας τον κυρίαρχο ρόλο τους στην βορειοατλαντική συμμαχία και καθορίζοντας (μετά από πολλά χρόνια) τη στρατηγική της έναντι της Μόσχας.
Σε δεύτερο επίπεδο, οι ΗΠΑ αναδεικνύονται - εκ των πραγμάτων - ως τον βασικό προμηθευτή υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ευρώπης. Ήδη η ΕΕ επεξεργάζεται τρόπους απεξάρτησης από την Ρωσία και το βλέμμα όλων στρέφεται κατ’ αρχήν στην Αμερική, με τους εκεί βασικούς ενεργειακούς «παίκτες» να δηλώνουν έτοιμοι να παράσχουν τις απαιτούμενες ποσότητες LNG. Είναι περιττό να αναφερθεί ότι τα συμβόλαια που θα υπογράφουν θα είναι γιγαντιαία, προς όφελος - φυσικά - των αμερικανικών επιχειρήσεων.
Την ίδια ώρα είναι έτοιμα να υπογράφουν και τα πρώτα συμβόλαια εξοπλιστικών προγραμμάτων - μαμούθ μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ. Την αρχή κάνει η Γερμανία με την παραγγελία 35 μαχητικών αεροσκαφών F-35, ενώ προς την κατεύθυνση της αγοράς άλλων 65 τέτοιων μαχητικών αεροσκαφών κινείται ήδη και η Φινλανδία. Σε αυτά θα πρέπει να συμπεριληφθούν και αλλά αμερικανικά σύγχρονα οπλικά συστήματα, προκειμένου να δημιουργηθεί η ασπίδα προστασίας της Δύσης έναντι της Ρωσίας.
Σε πολίτικο επίπεδο, η Ευρώπη - μετά την περίοδο Τραμπ και τις επιφυλάξεις που Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφραζαν για την στρατηγική του τέως προέδρου - αναγνωρίζει τις ΗΠΑ ως τον βασικό της σύμμαχο και εταίρο και δεν είναι τυχαίο ότι προετοιμάζεται αυτή την ώρα μια κοινή σύνοδος ΕΕ και ΝΑΤΟ, στην οποία θα απευθυνθεί ο πρόεδρος Μπάιντεν παρουσιάζοντας την δίκη του στρατηγική για τα νέα δεδομένα που δημιούργησε στην Γηραιά Ήπειρο ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Είναι σαφές ότι η Ευρώπη μπήκε ήδη σε νέα τροχιά, ανεξάρτητα από το πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης του πολέμου στην Ουκρανία και η απόφαση που έχει ληφθεί είναι να προχωρήσει όχι μόνη, αλλά μαζί με τις ΗΠΑ.
Η αλήθεια είναι πως η Ρωσία ενεργοποίησε αντανακλαστικά , που οι νεότερες γενιές δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι υπήρχαν στην Δύση. Δεν είναι βέβαιο ότι ο πρόεδρος Πούτιν ήθελε να βγάλει από τον... λήθαργο τις ΗΠΑ (και το ΝΑΤΟ), αλλά προφανώς συνέβη και τώρα θα πρέπει να βάλει στην «εξίσωση» του, την αφύπνιση της.