Παγίδα θανάτου το νεοκλασικό της Marfin
Η τύχη του επιβαρυντικού για την τράπεζα πορίσματος, αγνοείται...
Στις διαπιστώσεις των αυτοψιών του επιθεωρητή Εργασίας στο κτίριο της Marfin, όπως δημοσιεύτηκαν στις 24 Σεπτεμβρίου 2010 στην εφημερίδα «Το Βήμα», επανέρχεται σήμερα το «Ποντίκι», καταδεικνύοντας τις ευθύνες της τράπεζας για τον χαμό των τριών υπαλλήλων.
Σύμφωνα με το πόρισμα του επιθεωρητή Εργασίας Θεοδόσιου Πανταζόπουλου, το οποίο δεν διαψεύστηκε, «η μοναδική έξοδος κινδύνου του υποκαταστήματος που βρισκόταν στον ισόγειο χώρο του κτιρίου δίπλα από την κύρια είσοδο της τράπεζας, δεν χρησιμοποιήθηκε από τους εργαζόμενους γιατί στο ισόγειο είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά και η ατμόσφαιρα από τον πολύ καπνό ήταν αποπνικτική και αυθόρμητα όλοι οι εργαζόμενοι για να διασωθούν ανέβαιναν προς τα επάνω θεωρώντας πιο ασφαλή τη διαφυγή τους.
Επιπλέον αναφέρθηκε από τους εργαζόμενους ότι η θύρα – έξοδος κινδύνου του ισογείου (που δεν θα πρέπει να κλειδώνεται για να μπορεί να ναοιχθεί εύκολα και άμεσα από κάθε πρόσωπο που θα χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσει) άνοιγε μόνο αν έσπρωχνε κάποιος την μπάρα πανικού της ίδιας της θύρας και συγχρόνως πατούσε και ένα κουμπί σε ένα φορητό τηλεχειριστήριο, που ήταν το μοναδικό σε όλο τον χώρο και βρισκόταν στο γραφείο της διευθύντριας στο ισόγειο.
Τη στιγμή του συμβάντος με την ύπαρξη του καπνού θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να βρεθεί το μοναδικό τηλεχειριστήριο και να χρησιμοποιηθεί, συγχρόνως με το σπρώξιμο της θύρας, για να μπορεί να ανοίξει η θύρα – έξοδος κινδύνου.
Επίσης υπάρχουν μαρτυρίες εργαζομένων όπου αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο γραφείο είχε πιάσει πρώτο φωτιά, που σημαίνει ότι το τηλεχειριστήριο θα είχε καταστραφεί».
Σύμφωνα με το ίδιο πόρισμα, ο εργοδότης όφειλε να εξασφαλίσει συνθήκες ασφαλούς εκκένωσης του κτιρίου, κάτι που δεν έγινε ποτέ, οδηγώντας σε τραγικό θάνατο τρεις ανθρώπους.
Η τύχη του επιβαρυντικού για την τράπεζα πορίσματος, αγνοείται…
Διαβάστε επίσης: Μνημόσυνο από τους συναδέλφους των θυμάτων