Προϋπολογισμός ενταφιασμού της δημόσιας υγείας
Παρά τις επισημάνσεις του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η ελληνική κυβέρνηση συντάχθηκε με τις απαιτήσεις της τρόικα.
Τις δραματικές συνέπειες στα ανθρώπινα δικαιώματα, που έφεραν τα μέτρα λιτότητας στις ευρωπαϊκές χώρες, έφερε στο φως αυτή την εβδομάδα η εργασία του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς.
Ο κ. Μούιζνιεκς επέκρινε πολλές από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που επέβαλαν μέτρα λιτότητας επειδή «έχουν ξεχάσει τις υποχρεώσεις τους για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως την προστασία των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού». Παράλληλα, στηλίτευσε και τη συμπεριφορά των διεθνών δανειστών που, όπως υπογραμμίζει, «παρέλειψαν να συμπεριλάβουν τα ζητήματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε πολλά από τα προγράμματα βοήθειας που εφάρμοσαν σε ευρωπαϊκές χώρες».
Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η έκθεση του κ. Μούιζνιεκς τονίζει ότι η πολιτική λιτότητας που επέβαλαν οι δανειστές μπορεί να απέφερε πρωτογενές πλεόνασμα, όμως το κόστος είναι μεγάλο για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
Μεταξύ των τομέων που υπέστησαν τα μεγαλύτερα πλήγματα από τις πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα είναι και αυτός της Υγείας. Η έκθεση του κ. Μούιζνιεκς προειδοποιεί για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των περικοπών στη δημόσια υγεία.
«Οι περικοπές στις δαπάνες για την υγεία έχουν επηρεάσει το δικαίωμα των πολιτών να απολαμβάνουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας. Στην Ελλάδα η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτούν οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία να μην ξεπερνούν το 6% του ΑΕΠ, με πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη δημόσια υγεία».
Η επιδείνωση του επιπέδου ψυχικής υγείας, η αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και οι αυτοκτονίες είναι κοινωνικά φαινόμενα που έχουν συνδεθεί με τα μέτρα λιτότητας, τονίζεται στην έκθεση. Επίσης, πρόσφατες κατακτήσεις στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής σε μια σειρά από χώρες απειλούνται εξαιτίας της κρίσης.
Ο κ. Μούιζνιεκς καλεί τις κυβερνήσεις, επομένως και της Ελλάδας, να εγγυηθούν για τις βασικές παροχές υγείας και να αντισταθούν στην πίεση για υποβάθμιση κοινωνικών παροχών, βάζοντας ένα όριο στις περικοπές δαπανών στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Στόχος πρέπει να είναι η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως αυτό της πρόσβασης σε δωρεάν υγεία, ιδιαίτερα για τις μη προνομιούχες ομάδες του πληθυσμού. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει, τονίζεται στην έκθεση, επαναπροσέγγιση στις περικοπές των δαπανών για την υγεία και την κοινωνική πρόνοια.
Παρά τις επισημάνσεις του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, σήμερα στη βουλή θα τεθεί προς ψήφιση ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014, ο οποίος περιλαμβάνει δραματικές περικοπές στις δαπάνες για την υγεία. Πρόκειται για μείωση 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ των δημοσίων δαπανών υγείας. Η κρατική επιχορήγηση προς τον ΕΟΠΥΥ μειώνεται κατά 334 εκατ. ευρώ, οι παροχές ασθένειας προς τους ασφαλισμένους κατά 539 εκατ. ευρώ, η χρηματοδότηση των νοσοκομείων κατά 30% και όλα αυτά με την απουσία πρόβλεψης για την περίθαλψη των ανασφάλιστων. Παράλληλα, η κυβέρνηση εμμένει στον μνημονιακό στόχος για επιπλέον περιορισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στο 1% του ΑΕΠ, η οποία μειώνεται κατά 1.057 δισ. ευρώ (από 3.076 σε 2.019).
Η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή, υπέκυψε σε όλες τις πιέσεις των δανειστών, διακινδυνεύοντας το επίπεδο δημοσίων παροχών υγείας προς τους πολίτες και τη δημιουργία συνθηκών ανρθωπιστικής κρίσης παρά την προειδοποίηση του Συμβουλίου της Ευρώπης...
Διαβάστε επίσης:
Θανάσιμη απειλή οι πολιτικές λιτότητας
Αξιολόγηση ΕΟΠΥΥ: Τα πισωγυρίσματα, οι παγίδες και στο βάθος απολύσεις
Έρχονται 3.000 απολύσεις σε υγεία και πρόνοια το 2014
Στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη συζήτηση για ΠΦΥ και απολύσεις
Αφήνονται χιλιάδες παιδιά χωρίς τα απαραίτητα εμβόλια
Συνεχίζουν την απεργία οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ
ΟΕΝΓΕ: Δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα νοσοκομεία τον ΕΟΠΥΥ
Γιαννόπουλος: Στον αέρα η ποιότητα και η ασφάλεια των φαρμάκων