Θεαγένειο: Δραματικές οι συνέπειες της πολιτικής λιτότητας

Μπροστά στην κατάρρευση βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα του Σωματείο Εργαζομένων στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Θεαγένειο: Δραματικές οι συνέπειες της πολιτικής λιτότητας
4'


Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το προεδρείο του ΔΣ του Σωματείου κατήγγειλε την αξιολόγηση ως εχθρική για τους υγειονομικούς, τους ασθενείς και όλους τους εργαζόμενους και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή πανελλαδική απεργία και στη συγκέντρωση που θα γίνει αύριο στη Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ., στο ΑΧΕΠΑ.

Οι εργαζόμενοι του Θεαγένειου κατήγγειλαν τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου είναι μειωμένος κατά 30% και αντίστοιχα του φαρμακείου είναι μειωμένος κατά 4 εκατ. ευρώ. Με το νέο οργανόγραμμα του νοσοκομείου, χάθηκαν 28 κλίνες από τις συγχωνεύσεις των κλινικών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολύωρη αναμονή των ασθενών, που στην πλειοψηφία τους είναι καρκινοπαθείς και ταλαιπωρούνται κατά τη διάρκεια των εισαγωγών τους στις κλινικές.

Επίσης, λείπουν 100 νοσηλευτές, 20 γιατροί, 20 διοικητικοί υπάλληλοι, 22 παραϊατρικό προσωπικό, 10 τεχνικοί και 30 άτομα λοιπό προσωπικό.

Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, με την αξιολόγηση και τον επιμερισμό των ποσοστών, 70 εργαζόμενοι που αντιστοιχούν στο 15% που υποχρεωτικά θα βαθμολογηθούν κάτω από τη βάση, θα μπουν στον προθάλαμο της διαθεσιμότητας - κινητικότητας, δηλαδή της ανεργίας.

Την εικόνα διάλυσης αποδεικνύουν και τα συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με τον οργανισμό του νοσοκομείου το 2012. Τότε προβλέπονταν 12 θέσεις παθολόγων – ογκολόγων, όμως με τις τροποποιήσεις που ακολούθησαν ο αριθμός των οργανικών μειώθηκε σε 10 και αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο εργάζονται 7. Στη γυναικολογική κλινική, τα χειρουργεία έχουν μειωθεί στο μισό, αφού απέμειναν 2 γυναικολόγοι, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε άλλες κλινικές, που λειτουργούν στην πλειοψηφία τους με 1-2 γιατρούς και ελάχιστους νοσηλευτές.

Τραγική συνέπεια είναι η συρρίκνωση του προληπτικού ελέγχου, αφού λειτουργεί πλέον μόνο 3 ημέρες την εβδομάδα σε όλα σχεδόν τα τμήματα, όπως το γυναικολογικό, μαστού, γαστρεντερολογικό κ.α., ενώ καταργήθηκε πρόσφατα το Ερευνητικό Τμήμα του Αντικαρκινικού που υπήρχε από την ίδρυση του νοσοκομείου και είχε σημαντική προσφορά στην έρευνα και την εκπαίδευση.

Και αν αυτή είναι η κατάσταση σε ένα νοσοκομείο που απευθύνεται στην ευαίσθητη ομάδα των καρκινοπαθών, τη μεγάλη εικόνα διάλυσης που επικρατεί στη δημόσια υγεία, έδωσαν στη συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

«Τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν, οι προϋπολογισμοί τους έφτασαν στο κόκκινο. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη θέση από την Βουλγαρία, αφού για την υγεία διατίθεται ποσοστό μικρότερο από το 7% του ΑΕΠ. Τα τελευταία χρόνια αποχώρησαν 15.000 εργαζόμενοι από τα δημόσια νοσοκομεία ενώ οι μόνες προσλήψεις που έχουν γίνει είναι οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού που βαρύνουν τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Πέτρος Κετικίδης.

Αναφερόμενη στο θέμα της αξιολόγησης η Δάφνη Κατσίμπα, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, επισήμανε ότι προβλέπεται το 15% των εργαζομένων να αξιολογείται με βαθμό κάτω από τη βάση και να οδηγείται στη δεξαμενή της διαθεσιμότητας και των απολύσεων.

«Η αξιολόγηση γίνεται με αμιγώς δημοσιονομικά κριτήρια. Τιμωρούνται, έτσι οι ελάχιστοι νοσηλευτές που έχουν απομείνει στα νοσοκομεία, οι οποίοι εργάζονται χωρίς υλικά, χωρίς ρεπό και κανονικές άδειες, με απλήρωτες εφημερίες. Με την αξιολόγηση θα καλλιεργηθεί αφενός μια κατάσταση φόβου και τρομοκρατίας ώστε να μην μπορούν οι εργαζόμενοι να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και αφετέρου ο κανιβαλισμός μεταξύ των εργαζομένων των ίδιων προσόντων διορισμού» πρόσθεσε η κ. Κατσίμπα. Παράλληλα επισήμανε ότι με την αλλαγή του καθεστώτος των εφημεριών που προωθείται με σκοπό τον περιορισμό του κόστους, στη Θεσσαλονίκη θα εφημερεύουν τέσσερα νοσοκομεία και όσους ασθενείς δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν θα τους στέλνουν στα νοσοκομεία που δεν εφημερεύουν.

Διαβάστε επίσης:

Απεργία την Τετάρτη στα νοσοκομεία ενάντια στην αξιολόγηση

Τέλος οι πρόσθετες εφημερίες για τους νοσοκομειακούς γιατρούς

«Αποκλεισμένα» τα δημόσια νοσοκομεία από τη ρομποτική χειρουργική

«Όχι» στην αξιολόγηση από τους εργαζόμενους του Ευαγγελισμού

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή