«Αγώνας και διεκδίκηση για μια ανθρώπινη Πετρούπολη»

Ένας χρόνος μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον κ. Θωμά Κοτσαμπά, ο ΜΑΧΗΤΗΣ ζήτησε από τον Δήμαρχο Πετρούπολης να μιλήσει για το έργο που έχει γίνει μέχρι τώρα, για αυτά που θα γίνουν στο μέλλον.
17'

Για όλα! Μικρά και μεγάλα. Τα καθημερινά του Δήμου, αλλά και αυτά που ταλανίζουν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Ο πρώτος άρχοντας της πόλης στη συνέντευξή του στον «Μ» έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε ότι κάποιοι κατηγορούν τη δημοτική αρχή για μειωμένα αντανακλαστικά, για απλή διαχείριση και όχι ουσιαστική διοίκηση από μέρους του. Η απάντηση του πέρα ως πέρα ανθρώπινη: «Στην πόλη αυτή μεγάλωσα και μεγαλώνουν τα παιδιά μου. Θα έκανα ποτέ κακό στα ίδια τα παιδιά μου».

Ο Θωμάς Κοτσαμπάς δηλώνει ανήσυχος για το μέλλον της Τ.Α. αλλά παράλληλα ζητά επαγρύπνηση των πολιτών για συνεχείς και αυξημένες αξιώσεις, ενώ ο ίδιος υπόσχεται ότι θα σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους και κυρίως σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, ως θύματα της οικονομικής κρίσης.

- Ένας χρόνος διοίκησης στο Δήμο Πετρούπολης. Πως κρίνετε το έργο σας; Θετικός ή αρνητικός ο απολογισμός;

Αναλάβαμε στην πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων χρόνων, στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης του συστήματος. Τόσο η μεγάλη μείωση των οικονομικών πόρων , όσο και η σημαντική μείωση του προσωπικού, δημιουργούν μεγάλες καθυστερήσεις στον προγραμματισμό μας. Το βασικότερο είναι ότι υλοποιήσαμε αυτό που είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά, ότι θα λειτουργήσουμε προς όφελος των δημοτών μας.

Η Διοίκηση του Δήμου, στα ασφυκτικά οικονομικά πλαίσια που καλείται να λειτουργήσει, έχει πάρει μια σειρά πρωτοβουλιών για την ελάφρυνση της κάθε Πετρουπολιώτικης οικογένειας όπως, το «πάγωμα» των δημοτικών τελών για όλους, ελάφρυνση έως απαλλαγή δημοτικών τελών για τις τρίτεκνες και τις μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς και τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου, οι μειώσεις και καταργήσεις των εισφορών για τη συμμετοχή στις αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις του Δήμου, η ενίσχυση όλων των άπορων οικογενειών που ζήτησαν τη βοήθεια της Κοινωνικής μας Υπηρεσίας.

Παράλληλα, για πρώτη χρονιά οι γονείς των παιδιών που φιλοξενούνται στους Παιδικούς μας Σταθμούς, δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ. Τα σχολεία μας, παρά τις δυσκολίες, λειτουργούν κανονικά, ενώ με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» εξυπηρετούνται δεκάδες ανήμποροι συμπολίτες μας.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν είμαστε ικανοποιημένοι πλήρως, σε αυτό τον πρώτο χρόνο. Ίσως, ο κόσμος έχει χαμηλώσει τις απαιτήσεις του, κάτι που μας βρίσκει αντίθετους. Επειδή υπάρχει όλη αυτή η σκοτεινιά γύρω μας, δεν πρέπει να πάψουμε να έχουμε απαιτήσεις. Αντίθετα, οι απαιτήσεις μας πρέπει να είναι αυξημένες και να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν, αυτά που δικαιούμαστε.

Βέβαια στην εποχή που ζούμε οι προτεραιότητές μας παραμένουν σταθερές, στην υπεράσπιση των εργαζομένων. Πιστεύω πως τώρα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας στη στήριξη όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα, και η εκτίμησή μας είναι ότι το 2012 πολλοί δημότες θα έχουν προβλήματα ακόμη και επιβίωσης.

- Ταυτόχρονα με την ανάληψη των καθηκόντων σας είχαμε και τη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη. Πως την κρίνετε;

Στην ουσία ο Καλλικράτης δεν είναι τίποτα άλλο πάρα ο νόμος που είναι στην κατεύθυνση του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου, έρχεται να αφαιρέσει αρμοδιότητες από τους δήμους, τις περιφέρειες και να τις δώσει σε ιδιώτες. Αυτό φαίνεται στην καθημερινότητα από την εφαρμογή του. Αρμοδιότητες που μέχρι τώρα ασκούσαν οι Δήμοι δρομολογούνται να πάνε στους ιδιώτες, όπως η συλλογή των απορριμμάτων κ.α. Κάτι ανάλογο θέλουν να κάνουν και με τις δράσεις στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Αξίζει να σας πω, ότι είχαμε ζητήσει 107 προσλήψεις και μας ενέκριναν τις 27. Τις 17 για τους παιδικούς σταθμούς και άλλες δέκα θέσεις. Τι να λειτουργήσεις; Κολυμβητήριο, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, κοινωνική πολιτική, ΚΑΠΗ, συμβουλευτικό σταθμό. Τίποτα δεν μπορείς. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ήδη άλλοι Δήμοι του λεκανοπεδίου καταργούνε μια σειρά από δραστηριότητες, όπως παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες. Εμείς αντίθετα τις διευρύνουμε.

Η κεντρική κατεύθυνση όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Ασκούνη, είναι ότι ο νόμος μας δίνει τη δυνατότητα να συνάψουμε σύμβαση με ιδιωτικές εταιρίες που αναλαμβάνουν τέτοιες δραστηριότητες. Και δεν είναι μόνο αυτά. Έχει ήδη ξεκινήσει συζήτηση περί των υποστηρικτικών υπηρεσιών των Δήμων να μπορούν να δοθούν σε ιδιώτες .

Είχαν πει ότι με τον Καλλικράτη ο Δήμαρχος θα είναι ένας μικρός πρωθυπουργός. Φανταστείτε ότι για να προσληφθεί ένας εργάτης καθαριότητας με οκτάμηνη σύμβαση εργασίας, χρειάζεται έγκριση από τρεις υπουργούς. Πρέπει να υπογράψουν ο υπουργός Εσωτερικών, ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για μια υπηρεσία που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Πληρώνει ο κόσμος τα δημοτικά τέλη και είσαι υποχρεωμένος από αυτά, να πληρώνεις όσους απασχολούνται στον τομέα αυτό. Είμαστε με τη θηλιά στο λαιμό. Όσο αφορά δε, τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, έχουν πια απαγορευτεί , αφού πρώτα κάθε 5 αποχωρήσεις επιτρέπονταν μία πρόσληψη (5:1), στη συνέχεια έγινε 10:1 και λίγο πριν την πλήρη κατάργηση των προσλήψεων, 15:1.

- Υπάρχει μια μερίδα του κόσμου που σας κατηγορεί για μειωμένα αντανακλαστικά ή ακόμη και για μη άσκηση διοίκησης πέρα των αναγκαίων. Υποστηρίζουν ότι δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τακτικές – πολιτικές τις οποίες μάχεται το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Κατηγορείται ο πολιτικός μου χώρος, το ΚΚΕ, ότι αδιαφορεί για τα προβλήματα της καθημερινότητας των εργαζομένων της πόλης μας. Πώς είναι δυνατό να το κάνει, ένα κόμμα που ιστορικά έχει δώσει και συνεχίζει να το κάνει, αγώνες για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αν κάτι αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο σήμερα, ακόμη και από τους πολιτικούς μας αντιπάλους, είναι ότι το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την επιβίωση του λαού.
Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου δεν προήλθε από παρθενογέννεση. Έχουμε την πολιτική μας ταυτότητα και θέση και βάζουμε μπροστά το συμφέρον των εργαζόμενων και του λαού της Πετρούπολης. Ναι. Αξιοποιούμε για παράδειγμα, το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που αφορά στους παιδικούς σταθμούς, και θα αξιοποιήσουμε κάθε πρόγραμμα που θα είναι σε όφελος των κατοίκων της πόλης, του λαού της.
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή μια και καλή. Εγώ γεννήθηκα εδώ. Μεγάλωσα σε αυτήν την πόλη και εδώ μεγαλώνουν και τα παιδιά μου. Θέλω αυτή η πόλη να μπορεί να προσφέρει στον πολίτη της, στα παιδιά της, σε όλους. Ποιος θέλει να αγνοήσει το καλό της πόλης του; Ποιος θέλει να είναι η Πετρούπολη υποβαθμισμένη;

- Το 2011 με πλασματικό προϋπολογισμό φτάσαμε σε σημείο ο Δήμος να δυσκολεύεται τον τελευταίο μήνα για την καταβολή μισθοδοσίας των υπαλλήλων. Με μειωμένο το νέο προϋπολογισμό κατά 35%, με τα χρέη του Δήμου να τρέχουν στα 9.500.000 εκατ. ευρώ και την απόφαση Κουκουλόπουλου για συμψηφισμό των παρακρατηθέντων πόρων προς εξόφληση των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να επέλθει ο πολυπόθητος ισοσκελισμός, πιστεύεται ότι μπορεί ο Δήμος να τα καταφέρει το 2012;

Τα μακροπρόθεσμα χρέη του Δήμου για αγορές ελεύθερων χώρων, είναι περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα βραχυπρόθεσμα (προς τρίτους, προμηθευτές κλπ, είναι 600.000 ευρώ, τα οποία σε ένα χρόνο μειώσαμε κατά 50%. Τα οικονομικά του Δήμου βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Τα χρήματα από τη ΣΑΤΑ ( χρήματα για έργα) ήρθαν μειωμένα. Τα χρήματα από τους ΚΑΠ (χρήματα που καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα των δήμων) επίσης μειωμένα. Τα ιδία έσοδα μειωμένα. Παρόλα αυτά θα φτάσουμε στο 65-67% υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2011.
Ουδέποτε υπήρξε κανένα πρόβλημα με τη μισθοδοσία των εργαζομένων του Δήμου. Η απόφαση Κουκουλόπουλου, δεν αφορά το δήμο μας.

Η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2012 ήταν μια πραγματικά δύσκολη υπόθεση, αφού κανείς δεν εγγυάται για το ύψος των ΚΑΠ. Από τα 3,5 εκ. θα έχουμε 32% μείωση δηλαδή θα πέσουμε στα 2,4. Όπως γίνεται αντιληπτό λοιπόν τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Η μείωση των εσόδων θα μας φτάσει σε κάποιο σημείο που δεν θα ξέρουμε πως θα λειτουργήσουμε. Η αλήθεια είναι αυτή. Δεν θεωρώ ότι ο Δήμος μας είναι σπάταλος, γεγονός που δε μας αφήνει περιθώρια συμπίεσης των εξόδων. Από πού να κόψουμε, από το προσωπικό; Αυτό το φροντίζει η κυβέρνηση! Κατά συνέπεια ότι μειώσεις, περικοπές και να κάνουμε, αντανακλούν στον πολίτη, στις υπηρεσίες που του παρέχεις.

- Βλέπουμε σε άλλους Δήμους να παίρνονται πρωτοβουλίες προς ανακούφιση των δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας. Επιλεκτικά αναφέρουμε: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Δημοτικά ιατρεία και φαρμακεία, συσσίτια, Γραμμή Βοήθειας, Δίκτυο Εθελοντών, Τραπεζικός Λογαριασμός για Κοινωνική Βοήθεια.

Στο δικό μας Δήμο λειτουργούσε τράπεζα τροφίμων την οποία κλείσατε. Το πρόγραμμα Φειδιππίδης που καταργήθηκε. Αυτή την στιγμή οι μόνες πρωτοβουλίες που τρέχουν στο Δήμο είναι ο Συμβουλευτικός Σταθμός και κάποιες ελαφρύνσεις στους προϋπολογισμούς πολύτεκνων, τρίτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών. Είστε ικανοποιημένοι από την Κοινωνική Πολιτική του Δήμου. Προτίθεστε να πάρετε κάποιες άλλες πρωτοβουλίες;

Όπως σας ανέφερα και στην αρχή της κουβέντας μας, έχουμε πάρει μια σειρά μέτρων για την ελάφρυνση των οικονομικά ασθενών, όσον αφορά δημοτικά τέλη, τροφεία, συνδρομές κλπ. Όσον αφορά την τράπεζα τροφίμων και το πρόγραμμα Φειδιππίδης, αποτελούσαν μέρος προσωπικών πολιτικών και όχι πρωτοβουλίες ενταγμένες σε κάποια δομή του Δήμου. Όταν την 1/1/2011 αναλάβαμε, δεν υπήρχε ούτε Φειδιππίδης, ούτε Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Έχουμε επεξεργαστεί ένα σχέδιο στήριξης των οικονομικά ασθενών, ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων κλπ, το οποίο θα έχει συνεχή λειτουργία, ουσιαστική βοήθεια και άμεση παρέμβαση, εκεί που χρειάζεται. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει καταρχάς την πλήρη καταγραφή όλων όσων χρήζουν βοήθειας από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου. Στη συνέχεια την εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς και την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε συνεργασία με το ΙΚΑ και τα δημόσια νοσοκομεία.

Βέβαια εκτός από το σχέδιο προτρέπουμε τον κόσμο έμπρακτα να δείξει την αλληλεγγύη του, σε ανθρώπους που σήμερα το σύστημα τους βάζει στο περιθώριο. Για μας, η στήριξη όσων σήμερα έχουν ανάγκη, εντάσσεται στο πλαίσιο της ταξικής αλληλεγγύης για την οποία παλεύουμε.

- Το πρώτο χρόνο διοίκησης τα τεχνικά έργα που έγιναν στο Δήμο εκτός των παγίων υποχρεώσεων ήταν ελάχιστα. Ποιο είναι το πρόγραμμα για το 2012. Υπάρχουν άμεσες προτεραιότητες;

Λόγω της εφαρμογής του Καλλικράτη, Προϋπολογισμός και Τεχνικό Πρόγραμμα του 2011, εγκρίθηκαν το Μάιο, γεγονός που δε μας άφησε και πολλά περιθώρια δράσης.

Πρόσφατα τελείωσαν τα δύο γήπεδα 5Χ5 πάνω στα παλιά λατομεία Γρηγορίου. Αντικαταστάθηκε η οροφή στο γυμναστήριο του πρώτου λυκείου. Αντικαταστάθηκε η ψευδοροφή στο κλειστό γυμναστήριο «Νίκος Παξιμαδάς». Βρήκαμε «κολλημένο» τον παιδικό σταθμό που πρόκειται να ανεγερθεί στην Αναπαύσεως. Αυτή την στιγμή ξεμπλοκάραμε τη διαδικασία, ήδη ολοκληρώσαμε το φάκελο, τον καταθέσαμε στην Περιφέρεια για να τον εντάξει στο ΕΣΠΑ.
Επίσης έγιναν παρεμβάσεις σε κάποιες παιδικές χαρές, με την τοποθέτηση νέων παιχνιδιών, και συντήρηση των υπαρχόντων.
Προσπαθούμε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το Δημοτικό Στάδιο, παρά τον αρχικό λάθος σχεδιασμό και τις παραλήψεις.
Υπάρχει ανοικτό το θέμα της αναμόρφωσης της οδού Ελαιών. Έχει γίνει νέα αποτύπωση και ξεκινάμε τη διαδικασία απαλλοτρίωσης από την αρχή.
Προτεραιότητα για μας έχει και να συντηρήσουμε αυτά που ήδη σήμερα υπάρχουν, γιατί δεν είναι αυτονόητο ότι στις σημερινές συνθήκες αυτά μπορούν να συντηρηθούν.

Υπάρχουν κάποιες σκέψεις. Θα τις εφαρμόσουμε πιλοτικά. Μιλάμε να γίνει η ανακατασκευή κάποιων πεζοδρομίων, ώστε να γίνουν φιλικά προς τον πεζό, αφαιρώντας όποια εμπόδια το καθιστούν απροσπέλαστο, και αυτό να γίνει υπόδειγμα για παρεμβάσεις και στο μέλλον και ταυτόχρονα, εκεί που μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις κάποιος να κινηθεί με ασφάλεια με ποδήλατο στην Πετρούπολη.
Τέλος, σκοπός μας είναι εξασφαλίσουμε κάποιους χώρους που έχουν μείνει ελεύθεροι να αγοραστούν από το Δήμο. Μιλάμε για την περιοχή του Πανοράματος, για το Σινέ Χάρις, το χώρο κάτω από το Καμίνι, ο οποίος ήδη βρίσκεται σε καλό δρόμο.

- Ποια η κατάσταση στα σχολεία της Πετρούπολης. Το καλοκαίρι πολλοί μίλησαν για συντήρηση των κτιρίων που έγινε στο παραπέντε. Ακούγεται ότι υπάρχει θέμα με τη θέρμανση στο ΕΠΑΛ. Αντιμετωπίζουν άλλα σχολεία πρόβλημα με τη θέρμανση; Η κατάσταση στο 3ο-6ο Δημοτικό φαίνεται ότι έχει βαλτώσει και πάλι. Από τον Σεπτέμβριο, που υποτίθεται ότι θα ήταν έτοιμο φτάσαμε στον Δεκέμβρη.

Παιδικοί Σταθμοί. Έγιναν ανανεώσεις μισθωτηρίων σε κτίρια ακατάλληλα για τη λειτουργία παιδικών σταθμών. Γιατί ο Δήμος δεν προχώρησε σε αναζήτηση νέων κτιρίων.
Έχουμε προβλήματα με τα σχολικά κτίρια. Λείπουν σχολεία, κυρίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το 4ο Δημοτικό έχει πολλά παιδιά, όπως και το 10ο. Αν ολοκληρωθεί τουλάχιστον το 3ο-6ο θα μπορέσει να απορροφήσει κάποια παιδιά ώστε να ελαφρύνει και τα γειτονικά σχολεία. Σκοπός μας είναι να προχωρήσουμε και στην κατασκευή του 11ου δημοτικού στην Άνω Πετρούπολη.

Στο θέμα της συντήρησης τώρα. Ανεξάρτητα από το αν δεν προχώρησε η εργολαβία για τη συντήρηση των σχολείων, με τα δικά μας συνεργεία, όπου μπορέσαμε κάναμε παρεμβάσεις, ώστε το Σεπτέμβριο ήταν όλα σε μια αξιοπρεπή κατάσταση και μπόρεσαν έτσι να λειτουργήσουν.
Προβλήματα με τη θέρμανση, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, δεν υπάρχουν σε κανένα σχολικό κτίριο. Οι δεξαμενές πετρελαίου είναι γεμάτες. Το φυσικό αέριο πληρωμένο.
Το κτιριακό και στους επτά παιδικούς σταθμούς είναι πραγματικά προβληματικό.
Έχουμε δύο χώρους στην Αναπαύσεως και στο πρώην «Σινέ Αλέξανδρος», όπου θα ανεγερθούν ιδιόκτητοι παιδικοί σταθμοί. Η Πετρούπολη χρειάζεται παιδικούς σταθμούς.

Τρία νηπιαγωγεία είναι σε ενοικιαζόμενα κτίρια. Τα άλλα είναι σε ιδιόκτητα.
Όλα προσπαθούμε να λειτουργήσουν σε νέο πλαίσιο και όχι πλαίσιο που το επιβάλει ο Καλλικράτης, αλλά που το επιβάλουν οι ανάγκες.
Όσον αφορά ειδικά το 3ο-6ο Δημοτικό, είμαστε σε ένα αδιάκοπο κυνήγι. Πήγαμε στον ΟΣΚ με τους συλλόγους γονέων και τους εμπλεκόμενους φορείς και δεσμεύθηκαν ότι θα προχωρήσει η κατασκευή του.. Δεν επαναπαυτήκαμε στις υποσχέσεις, ούτε πανηγυρίσαμε. Μέχρι όμως να έχουμε κάτι το αντίθετο δεν μπορούσαμε να τους αμφισβητήσουμε. Τώρα είναι μέσα ο εργολάβος, ο οποίος πληρώθηκε μία δόση και προχωράει. Χρειάζεται όμως συνεχής πίεση.

- Πολλοί χαρακτηρίζουν την Πετρούπολη και ειδικότερα την κεντρική λεωφόρο μια απέραντη καφετέρια με τα τραπεζοκαθίσματα να καταλαμβάνουν ακόμη και ολόκληρα τα πεζοδρόμια και η διάβαση των πεζών σε πολλές περιπτώσεις να γίνεται με δυσκολία. Το ίδιο και με το κυκλοφοριακό στην 25ης Μαρτίου και την Ελαιών. Υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου από πλευράς Δήμου αν τηρείται η νομιμότητα.

Αυτό που χρειάζεται, είναι μαζί με την πολεοδομία να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν έχουμε τη διάθεση να κυνηγήσουμε κανένα μαγαζί, όμως από την άλλη πλευρά και ο κάθε επιχειρηματίας πρέπει να σέβεται και τον δημότη. Πρέπει να μπουν όρια.
Όσον αφορά το κυκλοφοριακό, θεωρούμε ότι είναι βασικά θέμα συνειδησιακό και παιδείας του καθενός από εμάς. Δεν είναι στις διαθέσεις μας η χρήση «κατασταλτικών μηχανισμών» και η επιβολή προστίμων, παρόλα αυτά όπου χρειάζεται το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

- Στο θέμα καθαριότητας. Παρατηρείται αυτή να γίνετε επιλεκτικά. Δηλαδή οι κεντρικές αρτηρίες και τα σημεία που βρίσκονται σε αυτές και που αποτελούν τη βιτρίνα του Δήμου διατηρούνται καθαροί. Αντίθετα, χώροι πρασίνου, πεζόδρομοι, παιδικές χαρές που βρίσκονται μακριά από το εμπορικό κέντρο δείχνουν παραμελημένοι.

Σήμερα η υπηρεσία Καθαριότητας και η υπηρεσία Πρασίνου ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί. Έληξαν συμβάσεις έργου, εργαζομένων που ήταν χρήσιμοι για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας. Επίσης υπήρξε μείωση του προσωπικού και από τις συνταξιοδοτήσεις, κυρίως από το φόβο διευρυμένης εφεδρείας. Άμεσα, θα έχουμε πρόβλημα να μαζέψουμε και τα σκουπίδια. Έχουμε ζητήσει την έγκριση οχτάμηνων συμβάσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Για την υπηρεσία Πρασίνου θέλω να πω ότι μεγάλη ευθύνη έχει η προηγούμενη διοίκηση. Δεν φρόντισε έγκαιρα να προσληφθούν μόνιμοι εργάτες στην υπηρεσία Πρασίνου, τα προηγούμενα χρόνια που δεν υπήρχε απαγόρευση των προσλήψεων, με αποτέλεσμα να έχουμε λίγους εξειδικευμένους κηπουρούς. Υπάρχει λοιπόν ένα σοβαρό πρόβλημα και στο Πράσινο.

Έχουμε 14 απορριμματοφόρα, η πόλη είναι χωρισμένη σε οκτώ τομείς περισυλλογής απορριμμάτων, καθώς και 3 τομείς περισυλλογής ανακύκλωσης (μπλε κάδοι). Καθημερινά έχουμε 11 συνολικά δρομολόγια, για να καλυφθούν οι ανάγκες του Δήμου. Όσον αφορά στην ανακύκλωση, από τα στοιχεία που έχουμε, είμαστε από τους καλύτερους δήμους ακόμη και στο επίπεδο καθαρότητας των ανακυκλώσιμων υλικών. Βέβαια χρειάζεται να κεντρίσουμε ακόμα περισσότερο την ευαισθησία και την ευσυνειδησία των δημοτών σε θέματα ανακύκλωσης, διαψεύδοντας όλους αυτούς που έλεγαν ότι θα παγώσουμε όλα τα προγράμματα της ανακύκλωσης. Όχι μόνο δε θα το κάνουμε, αλλά θα στηρίξουμε κάθε μορφή ανακύκλωσης .

- Ποια η στάση του Δήμου στο θέμα του ΧΥΤΑ Φυλής και του Σταθμού Καύσης Απορριμμάτων. Υπάρχει συνεννόηση με τους άλλους Δήμους για κάποια κοινή δράση.

Σαφώς, είμαστε υπέρ του άμεσου κλεισίματος του ΧΥΤΑ της Φυλής, καθώς και της κοινής δράσης με όλους τους όμορους δήμους, αφού αποτελεί για όλους μας ένα μεγάλο κοινό πρόβλημα. Είναι σε όλους μας γνωστές οι συνέπειες στο περιβάλλον και κατά συνέπεια και στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, της ύπαρξης της χωματερής. Για το λόγο αυτό, άμεσα πρόκειται να λάβουμε πρωτοβουλίες για την διακοπή της λειτουργίας της. Καλούμε λοιπόν, όλους τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, αφού πρόκειται στο άμεσο μέλλον, να απαιτήσουμε αγωνιστικά το τέλος της λειτουργίας της χωματερής.
Παράλληλα, προτείνουμε την κατασκευή Χ.Υ.Τ.Υ καθώς και την ουσιαστική ενίσχυση όλων των προγραμμάτων ανακύκλωσης, όπως και την κατασκευή μονάδων βιολογικής αερόβιας επεξεργασίας προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος. Επίσης, την κατασκευή Μονάδων Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης για ένα μέρος των σύμμεικτων απορριμμάτων, και αποκλεισμό των μεθόδων της καρκινογόνου καύσης.
Φυσικά, τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου φορέα για τη λειτουργία όλων των μονάδων και προγραμμάτων διαχείρισης των απορριμμάτων, με μόνιμη σχέση εργασίας όλων των εργαζομένων, με την αποκομιδή να παραμείνει στις υπηρεσίες του δήμου χωρίς τη δυνατότητα εκχώρησής της σε ιδιώτες.
Όλα τα παραπάνω, με δεδομένη την αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πηγή: maxitis-petroupolis.com