Συνταγή για μελιτζανόπιτα της… βλάχας

Η ωραιότερη μελιτζανόπιτα που μας έφερνε η συναδέλφισσα βλάχα (Λιβάδι Ελασσόνας) στη δουλειά. Λες και τρως κρεατοπιτα.
1'

Τι χρειαζόμαστε:

• 4-5 μελιτζάνες
• 4-5 κρεμμύδια ξερά
• 4 αυγά
• 1 ποτήρι λάδι
• 1 χούφτα τραχανό ή αν δεν έχουμε, φρυγανιά
• αλάτι, πιπέρι
• προαιρετικά: μπαχάρι ή κύμινο
• φύλλα χωριάτικα πολλά

Πώς το κάνουμε:

1. Σε μια βαθιά λεκάνη γεμίζουμε νερό μέχρι την μέση και προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας χονδρό αλάτι.
2. Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες όλη την φλούδα και τις κόβουμε σε κύβους 2 εκατοστών περίπου.
3. Τις ρίχνουμε στην λεκάνη με το αλατόνερο και τις αφήνουμε σκεπασμένες με πετσέτα για μισή με μια ώρα.
4. Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι.
5. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
6. Ρίχνουμε τις μελιτζάνες αφού προηγουμένως τις στραγγίσουμε καλά ζουλώντας τες δυνατά στις χούφτες μας και συνεχίζουμε το ρόδισμα μέχρι να μαραθούν τα υλικά.
7. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τα αυγά ανακατεμένα ελαφρά και τον τραχανά ή την φρυγανιά.
8. Ανοίγουμε φύλλα ή αγοράζουμε έτοιμα.
9. Τα στρώνουμε στο ταψί βάζοντας ενδιάμεσα ελαιόλαδο.
10. Βάζουμε τη γέμιση στη μέση και ψήνουμε για μια ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Καλή επιτυχία.

Λίγα μυστικά ακόμα

Όλες οι πίτες για να είναι νόστιμες θέλουν πολλά χωριάτικα φύλλα ανοιγμένα από τεχνίτρες νοικοκυρές. Την συγκεκριμένη η συναδέλφισσα βλάχα την έφτιαχνε με 30 φύλλα.

Sintagespareas.gr

Διαβάστε επίσης: Σαρμάδες από την τοπική κουζίνα της Θράκης