Τέσσερα πράγματα που πρέπει να σταματήσουν να κάνουν οι γονείς

Η παιδίατρος, Δρ. Μαριαλένα Κυριακάκου συμβουλεύει.

Τέσσερα πράγματα που πρέπει να σταματήσουν να κάνουν οι γονείς
Photo by Kelli McClintock on Unsplash
2'

Ορίστε 4 πράγματα που πρέπει να σταματήσουν να κάνουν οι γονείς.

1. Να σταματήσουν την αναζήτηση ιατρικών συμβουλών στο Διαδίκτυο

Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι στο παιδί, οι γονείς ανατρέχουν στο «Δόκτορα Google». Το δυστύχημα είναι πως δεν συμβουλεύονται ούτε καν αξιόπιστες παιδιατρικές ιστοσελίδες, αλλά ανεπίσημα ιστολόγια με γνώμες και συμβουλές από μη ειδικούς. Ακόμη χειρότερα, πολλές φορές οι γονείς κάνουν μόνοι τους μία διάγνωση για το παιδί, βάσει των όσων έχουν διαβάσει στο Διαδίκτυο. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές η διάγνωση είναι λανθασμένη και ανυπόστατη.

2. Να σταματήσουν να ζητούν αντιβιοτικά για θεραπεία του παιδιού

Σίγουρα κάθε γονιός θέλει το παιδί του να συνέλθει και να ξεπεράσει μία ασθένεια όσο το δυνατό συντομότερα. Ωστόσο, τα αντιβιοτικά δεν είναι πανάκεια για όλες τις παθήσεις, καθώς ιογενείς λοιμώξεις δεν χρειάζονται αντιβίωση για να ξεπεραστούν, σε αντίθεση με τις μολύνσεις βακτηριακής προέλευσης. Ένα απλό κρυολόγημα και ο βήχας, δεν χρειάζονται αντιβίωση, παρά μόνο χρόνο για να τα ξεπεράσει το παιδί. Επιπλέον, η συχνή χρήση αντιβιοτικών είναι γνωστό πως δημιουργεί ανθεκτικότερα βακτηριακά στελέχη, με αποτέλεσμα στο τέλος τα αντιβιοτικά να είναι δύσκολο να τα καταπολεμήσουν.

3. Να σταματήσουν να αρνούνται τον εμβολιασμό των παιδιών

Μία πρόσφατη τάση που παίρνει σοβαρές διαστάσεις είναι η άρνηση των γονιών στον προβλεπόμενο εμβολιασμό των παιδιών τους, λόγω άγνοιας και φόβου. Παρόλο αυτά είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο δεκαετίες τώρα πως η ανοσοποίηση βοηθά αποτελεσματικά την αποφυγή και την εξάλειψη νόσων που στο παρελθόν υπήρξαν θανατηφόρες. Οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες του παιδιάτρου, καθώς με τέτοιου είδους λανθασμένες πρωτοβουλίες, θέτουν σε κίνδυνο τόσο την υγεία του παιδιού τους, όσο και πολλών παιδιών ακόμη στο κοντινό περιβάλλον.

4. Να σταματήσουν την ανεξέλεγκτη επαφή των παιδιών με τις ηλεκτρονικές οθόνες

Μπορεί η οθόνη να είναι πανταχού παρούσα και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, σε καμία όμως περίπτωση δεν θα πρέπει να αντικαθιστά τις εξωτερικές δραστηριότητες του παιδιού, τις κοινωνικές του σχέσεις και το παιχνίδι. Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κοινωνικό ον και δεν μπορεί να απομονωθεί σε μία οθόνη. Ο παιδίατρος συστήνει τα παιδιά να παίζουν με συνομήλικά τους σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να είναι σε επαφή με τη φύση και μακριά από οποιοδήποτε video game και online παιχνίδι.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή