Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να μην φοβούνται τη θάλασσα

Ο Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, συμβουλεύει.

Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να μην φοβούνται τη θάλασσα
Photo by Daiga Ellaby on Unsplash
3'

Άλλα παιδιά ξετρελαίνονται με τη θάλασσα και το νερό κάποια άλλα όμως όχι, με αποτέλεσμα να αναστατώνουν πολλές φορές όλη την παραλία.

Τι μπορείτε να κάνετε σαν γονείς; Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να αγαπήσει το νερό, τη θάλασσα και το κολύμπι;

  • Πριν ακόμη πάτε στη θάλασσα δημιουργήστε παιχνίδια με το νερό π.χ . την ώρα που ποτίζετε εάν έχει ζέστη μπορείτε να παίξετε με το νερό ρίχνοντας του λίγο νερό, έτσι ώστε να συνδυάσει το νερό με το παιχνίδι και τη διασκέδαση.
  • Λίγο πριν ξεκινήσετε για την παραλία μιλήστε του και εξηγήστε τι ακριβώς θα κάνετε όταν φτάσετε π.χ. ότι θα παίξετε με την άμμο και τα κουβαδάκια, θα παίξετε στο νέροκ.α.) έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένο και να δημιουργηθεί ένα ευχάριστο κλίμα προσμονής και χαράς.
  • Μπορείτε να παίξετε μαζί στην άμμο σε απόσταση λίγων μέτρων από την θάλασσα, έτσι ώστε να έρχεται σε επαφή με το νερό κατά διαστήματα.
  • Μπορείτε επίσης να πάρετε τα κουβαδάκια και να πάτε κοντά στο νερό, ώστε να του δώσετε κίνητρο να έρθει να παίξετε.
  • Ακόμη εάν έχετε πάει με παρέα μπορείτε να μπείτε όλοι μαζί μέσα στη θάλασσα , ώστε να δελεαστεί και να ακολουθήσει.
  • Αποφύγετε τις παραλίες με πολύ κόσμο και βράχια και προτιμήστε ήσυχες αμμώδεις παραλίες που θα δημιουργήσουν στο παιδί το αίσθημα της ασφάλειας.
  • Όταν δείτε ότι αρχίζει και εξοικειώνεται με το νερό πάρτε το από το χέρι και περπατήστε μαζί στην αμμουδιά ακουμπώντας τα πόδια σας στο νερό.
  • Δοκιμάστε να πάρετε μαζί σας παιχνίδια που επιπλέουν στη θάλασσα και βάλτε τα στο νερό κοντά στην ακτή. Δώστε του κίνητρο έτσι ώστε να πάει να τα φέρει για να παίξετε. Με αυτόν τον τρόπο τραβάτε αλλού την προσοχή του (στα παιχνίδια) και η πρόκληση για εκείνο θα είναι να πάρει τα παιχνίδια και όχι να μπει στο νερό.
  • Αφήστε το να μπει χωρίς μπρατσάκια και σωσίβια μαζί σας στο νερό. Κρατήστε το παιδί στην αγκαλιά σας και με στραμμένο το προσωπάκι του προς τα εσάς. Δείξτε ήρεμοι και χαμογελαστοί. Όταν πια θα έχει εξοικειωθεί κάπως με το νερό φορέστε του τα μπρατσάκια ή το σωσίβιο.

Να θυμάστε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το κάνετε να νιώσει άσχημα ή να το πιέσετε. Δώστε του λίγο χρόνο και αν παρόλα αυτά δεν τα καταφέρετε δοκιμάστε την επόμενη μέρα ξανά. Τέλος, να βρίσκεστε πάντα κοντά του και να το επιβλέπετε.

Να θυμάστε:

Ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούν τα παιδιά στις προκλήσεις είναι διαφορετικός. Άλλα είναι πιο διστακτικά και χρειάζονται χρόνο για να νιώσουν ασφάλεια, ενώ άλλα πιο παρορμητικά. Όμως αν παρατηρείτε ότι εκτός ότι αντιδρά να μπει στο νερό, ενοχλείται από την άμμο αλλά και γενικότερα από άλλες υφές (υφάσματα ρούχων, κουμπιά, πλαστελίνες κ.α.), τότε καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό σε αναπτυξιακό κέντρο, ώστε να εξετάσει το παιδί καθώς ενδεχομένως να πρόκειται για κάποια αισθητηριακή διαταραχή. Ο ειδικός θα συζητήσει μαζί σας και θα εξετάσει το παιδί ώστε να εντοπιστούν οι δυσκολίες και να σχεδιαστεί η κατάλληλη παρέμβαση.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή