Δεν μοιράζεται το παιδί σας τα παιχνίδια του; Να τι να κάνετε

Έτσι θα διαχειριστείτε ένα παιδί που δεν μοιράζεται τα παιχνίδια του.

Δεν μοιράζεται το παιδί σας τα παιχνίδια του; Να τι να κάνετε
Photo by Markus Spiske from Pexels
2'

Ο Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής συμβουλεύει.

Ορισμένες φορές οι γονείς νιώθουν άβολα όταν βλέπουν το παιδί τους να αρπάζει ένα παιχνίδι από τα χέρια ενός άλλου ή όταν αρνείται να μοιραστεί το παιχνίδι του. Αυτό γιατί έρχεται σε αντίθεση με τους καλούς τρόπους που έχουμε μάθει ως ενήλικες. Για το παιδί όμως αποτελεί μια φυσική αντίδραση.

Τα παιδιά στη νηπιακή ηλικία εκδηλώνουν ιδιαίτερα εγωιστικές τάσεις, οι οποίες είναι απόλυτα αναμενόμενες, καθώς αποτελούν φυσική εξέλιξη της ανάπτυξή τους. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία ετών έχουν μια εγωκεντρική προσέγγιση, τα εξετάζουν δηλαδή όλα από τη δική τους σκοπιά χωρίς να συναισθάνονται τις επιθυμίες των άλλων. Έτσι παρουσιάζουν έντονα το αίσθημα της ιδιοκτησίας και της κτητικότητας. Αυτό συμβαίνει μέχρι την ηλικία των δυόμιση ετών, ενώ σταδιακά γίνονται πιο δεκτικά

Τι να κάνετε σαν γονείς:

Δώστε το καλό παράδειγμα

Είναι σημαντικό να υιοθετήσουν την έννοια του μοιράσματος βλέποντας εμάς να μοιραζόμαστε. Τι καλύτερο από το να έχουν εικόνα από μικρά εμάς να μοιραζόμαστε το φαγητό μας, το παγωτό μας ή το περιοδικό μας. Κάθε φορά τονίστε του με χαρά “Nα έλα να μοιραστούμε το παγωτό!’’.

Τονίστε τα συναισθήματα του άλλου

Αν αρνηθεί να δώσει ένα παιχνίδι ή το αρπάξει από τα χέρια κάποιου άλλου παιδιού τότε το βοηθάμε να αναγνωρίσει τα συναισθήματα του άλλου π.χ. δες πόσο στεναχωρήθηκε ο Γιώργος που του πήρες το παιχνίδι. Αντίθετα αν δεχτεί να δώσει ένα παιχνίδι του αμέσως του επισημαίνουμε πόση χαρά έδωσε στον φίλο του.

Μάθετέ το να διαπραγματεύεται

Όταν το παιδί είναι μεγαλύτερο από 2,5-3 ετών το μαθαίνουμε να ανταλλάσσει τα παιχνίδια του. Π.χ Θέλεις να σου δώσω το αυτοκινητάκι και εσύ να μου δώσεις τον γερανό;

Προετοιμαστείτε

Αν πρόκειται να έρθει στο σπίτι κάποια φιλική οικογένεια με παιδιά μπορούμε να προτείνουμε να φέρει και το άλλο παιδί τα παιχνίδια του. Έτσι ώστε να μην είναι μονόπλευρο το μοίρασμα και να υπάρξει ανταλλαγή.

Αφήστε το να τα βγάλει πέρα μόνο του

Κάποιες φορές παρά τη δική σας σταθερή προσπάθεια να του μάθετε να μοιράζεται βλέπετε ότι το παιδί συνεχίζει. Δοκιμάστε να το αφήσετε να αλληλεπιδράσει με το άλλο παιδί. Αφήστε το να αντιληφθεί την αναστάτωση που του προκάλεσε βοηθώντας το να αναγνωρίσει τα συναισθήματα του άλλου παιδιού π.χ δες ο Γιάννης κλαίει, είναι στεναχωρημένος επειδή δε του έδωσες το παιχνίδι .

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή