Τι να κάνετε αν το παιδί σας θέλει να τρώει συνέχεια fast food

Πώς να αντισταθείτε στις ...πιέσεις. 

Τι να κάνετε αν το παιδί σας θέλει να τρώει συνέχεια fast food
2'

Το fast food είναι ιδιαίτερα ελκυστικό στα παιδιά ακόμα και από πολύ μικρές ηλικίες.

Ωστόσο, η υπερκατανάλωση fast food έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία τους καθώς τέτοιου είδους τρόφιμα είναι πλούσια σε θερμίδες, αλάτι, κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα.

Τι μπορείτε να κάνετε αν το παιδί ζητάει fast food

Επιτρέπετε την κατανάλωση γρήγορου φαγητού όχι περισσότερο από μία φορά ανά δεκαπενθήμερο σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Ωστόσο, οι έφηβοι τείνουν να καταναλώνουν fast food περισσότερες φορές, καθώς το συνδέουν με τις εξόδους τους με συνομηλίκους. Σε αυτές τις περιπτώσεις συμβουλεύετε τους έφηβους να μην καταναλώνουν «γρήγορο φαγητό» περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Τι μπορούν να τρώνε

Επίσης, είναι καλό να εκπαιδεύσετε τα παιδιά με τέτοιο τρόπο, ώστε οι επιλογές που θα κάνουν να είναι όσο το δυνατόν ελαφρύτερες σε θερμίδες και λιπαρά. Βασιστείτε στις παρακάτω προτάσεις που μπορεί να σας φανούν ιδιαιτέρως χρήσιμες:

• Αποφεύγετε τα τηγανητά τρόφιμα που απορροφούν αρκετό λάδι και αυξάνεται έτσι κατακόρυφα η θερμιδική τους αξία. Προτιμήστε λοιπόν ψητά εδέσματα, όταν αυτό είναι εφικτό.

• Μην παρασύρεστε από τις extra large μερίδες που πολλές φορές τα εστιατόρια παρέχουν σε δελεαστική τιμή. Μία τέτοια μερίδα μπορεί να έχει τη διπλάσια θερμιδική αξία και λιπαρά σε σχέση με την κανονική μερίδα.

• Αποφύγετε τα αναψυκτικά που πολλές φορές παρέχονται και δωρεάν ως προσφορά μαζί με συγκεκριμένα γεύματα. Τα αναψυκτικά μπορούν να φορτώσουν τον οργανισμό με περιττές θερμίδες και ζάχαρη.

• Προτιμήστε πάντα τις πιο light εκδοχές ενός εδέσματος. Αποφύγετε το γύρο και τις τηγανητές πατάτες στο σουβλάκι και επιλέγετε καλαμάκι κοτόπουλου, λαχανικά και αλάδωτη πίτα. Στην πίτσα προτιμήστε τυρί χαμηλών λιπαρών, γαλοπούλα και λαχανικά.

• Σε περίπτωση που επιλέξετε κάποια σαλάτα ως μία πιο ελαφριά επιλογή, προσέχετε πάντα το περιεχόμενό της, καθώς πολλές φορές μπορεί να σας «ξεγελάσει» και να περιέχει αρκετά περισσότερες θερμίδες και λιπαρά από όσο φαντάζεστε. Επιλέξτε ως πηγή πρωτεΐνης βραστό ή ψητό κοτόπουλο ή γαλοπούλα, λαχανικά και προτιμήστε ως dressing το ελαιόλαδο, το ξύδι balsamico ή κάποια sauce με βάση το γιαούρτι.

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή