Πνιγμός στη θάλασσα & παιδί: Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς;

Τι πρέπει να προσέξετε για να περάσετε ξέγνοιαστες διακοπές με τα παιδιά στη θάλασσα;

Πνιγμός στη θάλασσα & παιδί: Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς;
pexels.com
2'

Βρισκόμαστε στα μέσα του Αυγούστου, την περίοδο που οι περισσότεροι απολαμβάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές σε κάποιο νησί ή άλλο παραθαλάσσιο μέρος. Το καλοκαίρι, οι εξορμήσεις στις παραλίες έχουν την τιμητική τους και τα παιδιά λατρεύουν τα παιχνίδια στη θάλασσα. Ποιοι κίνδυνοι όμως ελλοχεύουν και τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς;

Ο πνιγμός αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου για τα παιδιά. Σύμφωνα με την παιδίατρο Μαριαλένα Κυριακάκου, ο πνιγμός ορίζεται ως η κατάσταση που οδηγεί σε πτώση της αναπνευστικής λειτουργίας μετά από βύθιση σε ένα υγρό μέσο ανεξάρτητα αν το θύμα επιβιώσει ή όχι. Υπάρχει και ο εξίσου επικίνδυνος «δευτερογενής πνιγμός», όταν τα συμπτώματα του πνιγμού εμφανίζονται ακόμα και 72 ώρες μετά το επεισόδιο. Σύμφωνα με την ειδικό, ο δευτερογενής πνιγμός οφείλεται σε εισπνοή μικρής ποσότητας υγρού στους πνεύμονες που προκαλεί φλεγμονή και οίδημα, με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκολη η αναπνοή.

Πώς θα εξασφαλίσετε ένα ασφαλές κολύμπι για τα παιδιά;

Το κολύμπι, για να είναι διασκεδαστικό πρέπει να είναι και ασφαλές. Τι πρέπει λοιπόν να λάβετε υπόψιν κατά την εξόρμησή σας στην παραλία; Η παιδίατρος Μαριαλένα Κυριακάκου συμβουλεύει:

  • Έχετε πάντα οπτική επαφή με το παιδί όπου κι αν κολυμπάει. Επίσης, καλό θα είναι να σιγουρευτείτε πως υπάρχει ναυαγοσώστης στο σημείο που βρίσκεστε.
  • Μην εμπιστεύεστε ποτέ μόνο του το παιδί σας, ακόμη και εάν έχει παρακολουθήσει μαθήματα κολύμβησης.
  • Όταν επιτηρείτε τα παιδιά, φροντίστε να μην κάνετε άλλα πράγματα που σας αποσπούν την προσοχή.
  • Εάν κολυμπάτε σε πισίνα φροντίζετε πάντα να έχετε σωσίβια σε κοντινή απόσταση.
  • Μην επιτρέπετε ποτέ στο παιδί να βουτήξει υποβρύχια εάν δεν έχετε ελέγξει πρώτα το βυθό για διάφορα αντικείμενα.
  • Σε περίπτωση εκδήλωσης καταιγίδας, απομακρυνθείτε από το νερό το συντομότερο δυνατό.
  • Τα παιδιά δεν πρέπει να βουτούν σε νερά με γνωστό βάθος, απουσία ρευμάτων ή κινούμενων νερών.
  • Σε περιπτώσεις οργανωμένων παραλιών, όπου διεξάγονται και θαλάσσια σπορ, τα παιδιά δεν θα πρέπει να κολυμπούν πέρα από τις ειδικές καθορισμένες περιοχές για τους κολυμβητές
  • Κάθε παιδί που έχει πέσει στο νερό ή έχει βιώσει μια παρ’ ολίγον εμπειρία πνιγμού πρέπει να πάει στο νοσοκομείο αμέσως.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή