Τηλεργασία: Πώς θα κρατήσεις καλή σχέση με τους συνεργάτες σου
Μία ακόμα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε κατά τη διάρκεια της αυστηρής καραντίνας την άνοιξη του 2020 ήταν και η διατήρηση των επαγγελματικών μας σχέσεων. Καθώς εργαζόμασταν όλοι από το σπίτι, ξαφνικά η καθημερινή επαφή με όλο το «γραφείο», με τους συναδέλφους, εξαφανίστηκε. Με τους στενούς σου συνεργάτες φυσικά, διατήρησες την επικοινωνία, καθώς ήταν απαραίτητη για να εργαστείς και να συνεργαστείς μαζί τους. Αυτό που χάθηκε εντελώς όμως ήταν η επαφή με συναδέλφους, με τους οποίους ίσως να μην είχες άμεση συνεργασία, όμως λέγατε και καμιά κουβέντα όταν βρισκόσασταν στο ασανσέρ, στο κυλικείο, στους διαδρόμους.
Εκτός από την… ανθρώπινη ανάγκη για κοινωνικοποίηση, η επαφή αυτή εξυπηρετούσε και τη δημιουργία ενός επαγγελματικού δικτύου, εξαιρετικά χρήσιμου για την επαγγελματική σου πορεία και εξέλιξη. Δεν είναι, δηλαδή, ότι ξαφνικά «έχασες» τους φίλους σου, αλλά το επαγγελματικό δίκτυο που χτίζεται κατά κάποιον τρόπο «αυτόματα» σε έναν εργασιακό χώρο, διαταράχθηκε.
Σχεδόν αμέσως μετά το lockdown, πολλοί επέστρεψαν στα γραφεία τους και τηρώντας όλες τις προφυλάξεις λόγω της πανδημίας, η ισορροπία εν μέρει επανήλθε. Εν τούτοις, πολλοί από εμάς συνεχίσαμε την τηλεργασία, ενώ είναι πολύ πιθανό ένα τέτοιο μέτρο να εφαρμοστεί ξανά τον ερχόμενο χειμώνα. Με την τηλεργασία λοιπόν να έχει μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας, ας δούμε πώς θα μπορέσεις να διατηρήσεις τις επαγγελματικές σου σχέσεις με τους συναδέλφους, ενώ εργάζεσαι από το σπίτι.
Social media, η δύναμη του διαδικτύου
Είναι το μεγαλύτερο όπλο σου σε αυτόν τον τηλε-αγώνα. Ας μην ξεχνάμε πως τα κοινωνικά δίκτυα δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν τόσο διότι μας βοηθούν να διατηρούμε σχέσεις εξ’ αποστάσεως – ακριβώς αυτό που αναζητάς, δηλαδή. Χρειάζεται όμως πολύ προσοχή, καθώς είναι εντελώς διαφορετική η χρήση των sm για «την πλάκα σου», με τους φίλους σου και εντελώς διαφορετική για επαγγελματικούς λόγους. Για παράδειγμα, εφόσον κάνεις add συναδέλφους από τη δουλειά στο facebook, καλό είναι να μην ποστάρεις φωτογραφίες από τα ξεσαλώματα των διακοπών – ακόμα και στην περίπτωση που θα το συζητούσες μαζί τους διά ζώσης, είναι εντελώς διαφορετικό το να δουν μια τέτοια φωτογραφία on line.
Τι μπορείς να κάνεις; Να ενεργοποιήσεις το προφίλ σου στο Linkdin – την κατεξοχήν πλατφόρμα για επαγγελματικούς σκοπούς, να γίνεις μέλος στα αντίστοιχα επαγγελματικά groups που σχετίζονται με την εργασία σου στο facebook και κυρίως, να συμμετέχεις σε συζητήσεις που αφορούν στο αντικείμενό σου: Μη διστάσεις να ποστάρεις ένα σχετικό άρθρο, προσθέτοντας τον σχολιασμό σου – είναι πάρα πολλές οι πιθανότητες, οι συνάδελφοι να σου απαντήσουν και να ξεκινήσει έτσι μια διαδικτυακή συζήτηση που θα σου δώσει την ευκαιρία να παρουσιάσεις στα sm τον επαγγελματικό σου εαυτό.
Virtual Events, για να διατηρείσαι «σε φόρμα»
Αυτό που σε διαφορετική περίπτωση θα ζητούσες από τον έμπειρο συνάδελφο να σου δείξει πώς γίνεται, τώρα δεν μπορείς να το κάνεις. Υπάρχει αντικειμενικά μια επιπλέον δυσκολία να «μάθεις» κάτι παραπάνω στο αντικείμενό σου, όταν εργάζεσαι από το σπίτι. Μπορείς όμως να αξιοποιήσεις την τεχνολογία προς όφελός σου και να αναζητήσεις διάφορα διαδικτυακά events, εν είδη σεμιναρίων, που διοργανώνονται και μάλιστα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αφιέρωσε λίγο χρόνο ώστε να ενημερωθείς για τις εξελίξεις, να εντοπίσεις ποιες ιστοσελίδες διεθνώς λειτουργούν ως ενημερωτικές, ειδικά για το αντικείμενό σου και μέσω αυτών θα μπορείς να παρακολουθήσεις ό,τι νέο κυκλοφορεί.
Στα περισσότερα από τα virtual events που διοργανώνονται σε αυτό το επίπεδο προβλέπεται φυσικά χρόνος για ερωτήσεις προς τους ομιλητές, αλλά ακόμα και… happy hour, που έχει σκοπό να συμβάλλει στη δημιουργία επαφών και σχέσεων μεταξύ των συμμετεχόντων. Μπορεί αρχικά να σου φαίνεται πως η παρακολούθηση ενός τέτοιου event θα είναι δύσκολη, όμως όσα έχεις να κερδίσεις από μια τέτοια εμπειρία, πραγματικά αξίζουν την προσπάθεια. Δεν έχεις την περιέργεια να μάθεις πώς λειτουργεί στο εξωτερικό ο επαγγελματικός σου κλάδος;
«Επαγγελματικές σχέσεις εξ αποστάσεως»: Συμβαίνει!
Το γεγονός ότι εργάζεσαι από το σπίτι, έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Υπάρχουν όμως διάφοροι τρόποι να ξεπεράσεις τις δυσκολίες και τελικά να στρέψεις προς όφελός σου την κατάσταση. Οι σχέσεις που θα αναπτύξεις στον επαγγελματικό σου περίγυρο, χρειάζονται «δουλειά», επιμέλεια και στόχο. Εάν κάποιες από αυτές εξελιχθούν και σε προσωπικές σχέσεις, με ανθρώπους που θα ήθελες για φίλους σου, που θα ήθελες και στην προσωπική σου ζωή εκτός από την επαγγελματική, τότε το κέρδος σου είναι διπλό. Προσπάθησε να «μεταφέρεις» την πραγματικότητα του γραφείου, στο διαδίκτυο και μην αμελήσεις να στείλεις ένα μήνυμα για να μάθεις τα νέα τους - στη μεγάλη τους πλειοψηφία, θα το εκτιμήσουν!