Γεννήσατε; Πώς θα αντιμετωπίσετε τον πόνο που έχετε στο στήθος

Κάποιες γυναίκες μετά τον τοκετό, νιώθουν πόνο και ενόχληση στο στήθος.
Photo by Jordan Whitt on Unsplash
2'

Γιατί πονάνε οι γυναίκες και τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τον πόνο; Πάμε να δούμε αναλυτικά παρακάτω.

Το πρησμένο στήθος είναι ένας σύνηθες σύμπτωμα, τόσο στην εγκυμοσύνη όσο και το διάστημα μετά τον τοκετό.

Τους εννέα μήνες της κύησης το στήθος προετοιμάζεται για το θηλασμό και για αρκετές εβδομάδες μετά τη γέννα, θα το νιώθετε πρησμένο και ευαίσθητο.

Τι μπορείτε να κάνετε:

Δεν υπάρχει ανάγκη ειδικής φροντίδας για τους υγιείς μαστούς. Αρκεί να του πλένετε με ένα απαλό σαπούνι και να τους ξεπλένετε καλά. Αν οι μαστοί παρουσιάζουν ερεθισμό, πόνο ή ραγάδα στις θηλές, θα πρέπει να μιλήσετε με το γυναικολόγο σας. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά tips που μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινά σας και που θα σας ανακουφίσουν από τον πόνο.

  1. Επιλέξτε έναν στηθόδεσμο που εφαρμόζει και συγκρατεί σωστά το στήθος για να νοιώθετε άνετα. Μερικοί γιατροί συστήνουν να φοράτε όλο το 24ωρο στηθόδεσμο, όσο διαρκεί η διόγκωση.
  2. Κάντε μασάζ στο στήθος σας. Αρχίστε μαλάσσοντας τη βάση των μαστών. Πιάστε με την παλάμη όλη την επιφάνεια του μαστού σας στηρίζοντας τους από κάτω. Γείρτε τον κορμό μπροστά και πιέστε ελαφρώς τους μαστούς μεταξύ τους με τα χέρια σας. Η ροή του γάλακτος από τη βάση των μαστών θα είναι πιο αβίαστη. Κρατήστε τον αριστερό μαστό σας και κάντε απαλές, κυκλικές κινήσεις γύρω από τη θηλή. Επαναλάβετε με το δεξιό μαστό. Αν εφαρμόζετε αυτές τις μαλάξεις καθημερινά, όσο διαρκεί η διόγκωση, θα ανακουφιστείτε από τον πόνο.
  3. Πριν από το θηλασμό, ίσως σας βοηθήσει ένα ζεστό ντους, ή να βάλετε ζεστές κομπρέσες πάνω στους μαστούς. Με το ζεστό νερό διαστέλλονται οι πόροι, το γάλα ρέει ευκολότερα και οι μαστοί ανακουφίζονται από την πίεση.
  4. Αν δεν πρόκειται να θηλάσετε αμέσως μετά, τοποθετήστε κρύες κομπρέσες στους μαστούς