Τι αγχώνει περισσότερο τους νέους γονείς;

Η έλλειψη χρόνου, τα οικονομικά και οι σχέσεις με τον κοινωνικό περίγυρο είναι μόνο μερικές από τις αιτίες άγχους των νέων γονιών.

Τι αγχώνει περισσότερο τους νέους γονείς;
pixabay.com
2'

Τα παιδιά φέρνουν αγάπη, χαρά και πόσα ακόμα «δώρα» ανεκτίμητης αξίας στη ζωή ενός γονιού. Ωστόσο, ο ρόλος της μητέρας και του πατέρα συνεπάγεται ευθύνες, υποχρεώσεις και σίγουρα πολλές αλλαγές στην καθημερινότητα του ζευγαριού, μετά τον ερχομό του νέου μέλους .

Ποιες είναι οι πιο συνήθεις αιτίες άγχους των νέων γονιών;

Η έλλειψη χρόνου

Σύμφωνα με το verywellfamily.com, η έλλειψη χρόνου είναι από τις κύριες πηγές άγχους, ιδιαίτερα για τη νέα μητέρα. Η φροντίδα των παιδιών, οι δουλειές του σπιτιού, οι κοινωνικές υποχρεώσεις, σε συνδυασμό με την πολύωρη εργασία, αφήνουν από λίγο έως ελάχιστο προσωπικό χρόνο.

Τα οικονομικά

Ο ερχομός ενός παιδιού συνεπάγεται περισσότερα έξοδα, πριν ακόμα αυτό γεννηθεί. Αρκετοί είναι οι γονείς που αγωνιούν για την αύξηση του οικογενειακού budget, έχοντας πάντα ως γνώμονα να προσφέρουν τα καλύτερα εφόδια στα παιδιά τους.

Οι σχέσεις με τον κοινωνικό περίγυρο

Οι γονείς αφιερώνουν χρόνο και ενέργεια στα παιδιά τους. Οι προτεραιότητες πλέον είναι διαφορετικές και οι σχέσεις με τον κοινωνικό περίγυρο διαφοροποιούνται, κάτι που νιώθουν και αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι.

Τα προστατευτικά ένστικτα

Με τη γέννηση του παιδιού, οι φοβίες των γονιών γίνονται περισσότερες και πιο ισχυρές. Ιδιαίτερα η μητέρα, έχει πολύ ισχυρό προστατευτικό ένστικτο και αγχώνεται για την υγεία και την ασφάλεια του παιδιού της, ένα άγχος που γίνεται πιο διαχειρίσιμο με το πέρασμα του χρόνου.

Η αμφιβολία για τον εαυτό τους

Στη μητρότητα και την πατρότητα δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, όπως άλλωστε και ο κάθε γονιός, και δεν υπάρχει manual για την ανατροφή του. Συχνά οι γονείς αναρωτιούνται αν ό,τι κάνουν, το κάνουν καλά και αν ο τρόπος που ανατρέφουν τα παιδιά τους είναι ο καλύτερος δυνατός για το μέλλον τους, ερωτήματα που σύμφωνα με το verywellfamily.com, επίσης προκαλούν άγχος και ανασφάλεια.

Όλοι οι νέοι γονείς χρειάζονται χρόνο για να βρουν τις ισορροπίες τους. Τα παραπάνω άγχη γίνονται σταδιακά πιο διαχειρίσιμα και σίγουρα η αγάπη, η τρυφερότητα, η χαρά και όλα όσα συνεπάγεται η δημιουργία οικογένειας, υπερνικούν όλες τις παραπάνω ανησυχίες.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή