Τρία οφέλη του μάραθου σύμφωνα με έναν διατροφολόγο

Που ενδεχομένως να μη γνώριζες

Τρία οφέλη του μάραθου σύμφωνα με έναν διατροφολόγο
2'

Ο μάραθος είναι ένα από αυτά τα λαχανικά που μπορεί να είναι λιγότερο οικεία από, για παράδειγμα, το μπρόκολο ή τα κολοκύθια. Αλλά αυτό το βολβοειδές λαχανικό και οι σπόροι του αξίζουν να είναι μέρος της κανονικής εναλλαγής στα λαχανικά σου. Εδώ είναι μερικά από τα θρεπτικά συστατικά του μάραθου και τα πιθανά οφέλη για την υγεία, τι γεύση έχει και πώς να το ενσωματώσεις σε ωμά και μαγειρεμένα πιάτα.

#1. Ο μάραθος είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την υγεία

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση στο BioMed Research International, το μάραθο χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό ως φαρμακευτικό φυτό για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων που σχετίζονται με πεπτικά, ενδοκρινικά, αναπαραγωγικά και αναπνευστικά συστήματα και ως διεγερτικό γάλακτος για θηλάζουσες μητέρες. Μελέτες δείχνουν ότι το μάραθο περιέχει προστατευτικά για την υγεία αντιοξειδωτικά και πολύτιμες αντιμικροβιακές, αντιικές, αντιμυκητιακές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.

Ένα φλιτζάνι ωμές φέτες μάραθου περιέχει μόλις 27 θερμίδες, με σχεδόν 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Συσκευάζει το 17% του ημερήσιου στόχου για βιταμίνη C που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό και 10% για το κάλιο που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, καθώς και μικρότερες ποσότητες βιταμινών μαγγανίου, ασβεστίου, σιδήρου και Β.

#2. Οι σπόροι μάραθου μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη

Οι σπόροι από μάραθο χρησιμοποιούνται συνήθως ως ένας τύπος μπαχαρικών για την εποχιακή τροφή. Ιατρικά, οι σπόροι μάραθου έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του φούσκωμα και των αερίων, μέσω ενός τσαγιού που παρασκευάζεται από μια μικρή κουταλιά των σπόρων και του ζεστού νερού, βυθίζεται για 20 λεπτά και πίνεις μισή ώρα μετά το γεύμα.

#3. Ο μάραθος μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου

Μια μελέτη του 2020, που δημοσιεύτηκε στο Complementary Therapies in Clinical Practice, εξέτασε την επίδραση του μάραθου σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο. Στους ασθενείς ανατέθηκε τυχαία να λαμβάνουν είτε κάψουλες που περιέχουν εκχύλισμα μάραθου σε σκόνη, είτε εικονικό φάρμακο, δύο φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες. Η ομάδα μάραθου παρουσίασε μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας που δεν παρατηρήθηκε στην ομάδα ελέγχου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή