Επτά τροφές για... έξυπνα παιδιά

Υπάρχουν τροφές που κάνουν τα παιδιά πιο έξυπνα;

Επτά τροφές για... έξυπνα παιδιά
pixabay.com
2'

Κι όμως υπάρχουν! Η ισορροπημένη διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγιή σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και οι τροφές που καταναλώνουν στην καθημερινότητά τους είναι αυτές που θα τους προσφέρουν τα θρεπτικά συστατικά που έχουν ανάγκη.

«Τα χρόνια της παιδικής ηλικίας είναι καθοριστικά για την εγκεφαλική ανάπτυξη και οι τροφές που καταναλώνουν τα παιδιά επηρεάζουν τη συγκέντρωση και τις γνωστικές τους δεξιότητες» αναφέρει ο ψυχίατρος Drew Ramsey στο webmd.com.

Ποιες είναι λοιπόν οι τροφές που συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών;

Αυγά

Τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνες και πολλά ακόμα σημαντικά θρεπτικά στοιχεία. Ο κρόκος τους περιέχει καλά λιπαρά που βοηθούν στη σωστή λειτουργία των κυττάρων, περιλαμβανομένων αυτών που εμπλέκονται στην άμυνα του οργανισμού. Πέραν αυτού όμως, τα αυγά περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής θρεπτικής αξίας που βοηθούν τα παιδιά να έχουν καλύτερη συγκέντρωση.

Γιαούρτι

Το πλήρες σε λιπαρά γιαούρτι έχει περισσότερες πρωτεΐνες, οι οποίες συμβάλλουν στην υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων που στέλνουν και λαμβάνουν πληροφορίες από τον εγκέφαλο.

Πράσινα λαχανικά

Τα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες και φολικό οξύ. Παράλληλα, περιέχουν αντιοξειδωτικά άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν την δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Ψάρι

Το ψάρι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης D και ωμέγα-3 λιπαρών, τα οποία ενισχύουν την εγκεφαλική ανάπτυξη και προστατεύουν τον εγκέφαλο από την απώλεια μνήμης.

«Όσο περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά προσλαμβάνουν τα παιδιά, τόσο καλύτερα θα μπορούν να συγκεντρωθούν» αναφέρει η διατροφολόγος Bonnie Taub-Dix.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, καλά λιπαρά, βιταμίνες και ανόργανα μέταλλα, τα οποία συμβάλλουν στην υγεία του νευρικού συστήματος, ενώ έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν και την καλή διάθεση.

Βρώμη

Η βρώμη περιέχει πρωτεΐνες και φυτικές ίνες που διατηρούν τις αρτηρίες της καρδιάς και του εγκεφάλου «καθαρές». Έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, έδειξε ότι τα παιδιά που καταναλώνουν βρώμη για πρωινό είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης που έκαναν στο σχολείο, συγκριτικά με παιδιά που καταναλώνουν σκέτα ζαχαρούχα δημητριακά.

Μήλα και δαμάσκηνα

Σύμφωνα με μελέτες, τα μήλα και τα δαμάσκηνα περιέχου κερσετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που καταπολεμά την εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή