Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, έγινε ανασχηματισμός ουσίας κι όχι... «επικοινωνίας»

Υπάρχουν δύο ειδών ανασχηματισμοί. Ο ένας είναι ο καθαρά επικοινωνιακός.
Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, έγινε ανασχηματισμός ουσίας κι όχι... «επικοινωνίας»

Τρανταχτά ονόματα, πολλές αλλαγές, με στόχο να αλλάξει ένα αρνητικό κλίμα. Τις περισσότερες φορές δεν βγαίνει τίποτα καθώς τα όποια προβλήματα παραμένουν, να μην σας πω πως χειροτερεύει και η κατάσταση.

Ο άλλος είναι ο ανασχηματισμός ουσίας. Βλέπεις που υπάρχουν προβλήματα και προχωράς σε στοχευμένες αλλαγές για να διορθώσεις λάθη και να επιταχύνεις το έργο. Έναν τέτοιο ανασχηματισμό έκανε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακούγοντας το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες την περασμένη Κυριακή.

Αρα μιλάμε για έναν ανασχηματισμό, ίσως και τον πρώτο από αυτούς τους δεκάδες που θυμάμαι, που κάλλιστα μπορεί να πει κανείς πως τον έκανε ο Πρωθυπουργός μαζί με τους πολίτες τους οποίους και άκουσε. Ουσιαστικά μιλάμε για έναν … πολιτικό ανασχηματισμό και όχι απαραίτητα τόσο αξιολογικό ή τεχνοκρατικό.

Οι υπουργοί που άλλαξαν ή έφυγαν … πλήρωσαν τη δυσφορία του κόσμου σε συγκεκριμένους τομείς, χωρίς πάντως να φταίνε απαραίτητα οι ίδιοι 100%. Ο Σκρέκας πλήρωσε την αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει την ακρίβεια, η Κεραμέως χρεώθηκε τα προβλήματα στις προσλήψεις και τις καθυστερήσεις στον ΑΣΕΠ, ο Καιρίδης μάλλον την πλήρωσε για την πιο … χαλαρή θέση του στο μεταναστευτικό και τις δηλώσεις του πως η χώρα χρειάζεται 400.000 μετανάστες, ο Θεοχάρης φορτώθηκε το φορολογικό και την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών που πάντως αποτελούσε κυβερνητική θέση. Η αλλαγή Θεοχάρη πάντως δείχνει, σύμφωνα με τη γάτα πως όσο να είναι η κυβέρνηση θα ρίξει και λίγο νερό στο κρασί της και θα προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές για να περιοριστούν οι αντιδράσεις.

Σημαντικό επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει κόσμο και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ενώ με τους νεοεισερχόμενους υπάρχουν και κάποιοι συμβολισμοί. Ο Γκιουλέκας από τη Θεσσαλονίκη όπου η παράταξη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και δεν δείχνει να ανακάμπτει, ο Τσιάρας και ο Κέλλας από την πολύπαθη Θεσσαλία στο αγροτικής ανάπτυξης, ο Βασίλης Οικονόμου όπου 20 χρόνια βουλευτής δεν είχε γίνει ποτέ υπουργός, στο μεταφορών.

Τα νέα στελέχη θα έχουν τους επόμενους θερινούς μήνες να προετοιμαστούν με τον Πρωθυπουργό σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο να ξεκαθαρίζει πως στόχος της κυβέρνησης είναι η ουσία και η αποτελεσματικότητα. Για το πόσο πάντως αποτελεσματικό θα είναι το νέο σχήμα αυτό θα το δούμε από το φθινόπωρο.

Κλείνοντας να πω πως παρά τα όσα ακούγονταν, όπως είχε πει και η γάτα πριν λίγες μέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να εμπιστεύεται πλήρως τη νέα δομή στο Μέγαρο Μαξίμου προσθέτοντας τον έμπειρο Μυλωνάκη για κάποιες από τις δύσκολες αποστολές.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή