Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Θερμοκρασίες έως 50°C στην Ελλάδα; - Τι λένε οι ειδικοί για τον σφοδρό καύσωνα

Για την κλιματική αλλαγή αλλά και το σενάριο τρόμου για θερμοκρασίες έως και 50 βαθμούς στην Ελλάδα, μίλησαν στο Newsbomb.gr ο  μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος και ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος. - Η χώρα μας βρίσκεται στην «κόκκινη ζώνη» της κλιματικής αλλαγής 
Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Θερμοκρασίες έως 50°C στην Ελλάδα; - Τι λένε οι ειδικοί για τον σφοδρό καύσωνα
Τι λένε τα σενάρια για τη θερμοκρασία το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα;
Pixabay
9'

Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει η συζήτηση για έναν ιστορικό καύσωνα που θα «σαρώσει» στο πέρασμα του τη χώρα μας, αγγίζοντας μέχρι και τους 50 βαθμούς κελσίου.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έχει επισημάνει εδώ και καιρό τα όσα δραματικά θα ακολουθήσουν αν δεν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε κάτι, ενώ παράλληλα «φουντώνουν» τα σενάρια που τοποθετούν την Ελλάδα στην «κόκκινη ζώνη» της κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας τα τελευταία χρόνια, καθώς η μέση τιμή σε όλα τα σημεία της επικράτειας έχει αυξηθεί κατά 1,3 βαθμούς κελσίου.

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και οι ειδικοί ανησυχούν για τα εφιαλτικά σενάρια των πολύ υψηλών θερμοκρασιών
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και οι ειδικοί ανησυχούν για τα εφιαλτικά σενάρια των πολύ υψηλών θερμοκρασιώνPixabay

Ειδικοί που μίλησαν στο Newsbomb.gr έκαναν λόγο για υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες όμως δεν θα αγγίξουν τους 50 βαθμούς κελσίου στο εγγύς μέλλον.

Λαγουβάρδος στο Newsbomb.gr: «Θα έχουμε θερμό καλοκαίρι σε όλη την Ευρώπη»

Ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος μιλώντας στο Newsbomb.gr, θεωρεί πως μια θερμοκρασία 50°C στην Αθήνα, δεν είναι πολύ πιθανό να καταγραφεί στο άμεσο μέλλον.

«Δεν γνωρίζουμε πώς θα κυμανθούν οι θερμοκρασίες αυτό το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο που να μπορεί να μας δείξει τη θερμοκρασία του καλοκαιριού στην Ελλάδα. Οι θερμοκρασίες 45-50 βαθμούς κελσίου που ακούγεται ότι θα έχουμε, δεν βασίζονται κάπου, δεν είναι τεκμηριωμένο σε κάτι», είπε αρχικά ο κ. Λαγουβάρδος.

Το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα δείχνει να είναι αρκετά θερμόIntime News

«Δεν έχουμε επιστημονικά εργαλεία που να μας επιτρέπουν να κάνουμε πρόγνωση ακριβείας με τόσο μεγάλη βεβαιότητα για το τί θα γίνει φέτος το καλοκαίρι. Μπορεί να συμβεί αλλά δεν υπάρχει επιστημονικό εργαλείο που να το αποδεικνύει. Οι εποχικές προγνώσεις που γίνονται δείχνουν ότι θα έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι πάνω από τις κανονικές τιμές σε όλη την Ευρώπη όπως γίνεται τα καλοκαίρια τα τελευταία χρόνια, ωστόσο δεν αναφέρει κάτι ιδιαίτερο για την Ελλάδα», συμπλήρωσε.

«Μελλοντικά, τις επόμενος δεκαετίες ίσως έχουμε πιο θερμά καλοκαίρια σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Το 2021 ήταν ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι δεν ξέρουμε πώς θα είναι το φετινό», τόνισε ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

Γιαννόπουλος στο Newsbomb.gr: «Πιθανόν το φετινό καλοκαίρι να είναι πιο θερμό από τον μέσο όρο»

Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τόσο νωρίς τα προγνωστικά στοιχεία του καλοκαιριού: «Το μόνο που έχουμε μέχρι στιγμής είναι κάποιες εποχικές προγνώσεις που παράγει το Ευρωπαϊκό κέντρο μέλος του οποίου είναι και η Ελλάδα μέσω της ΕΜΥ. Οι προβλέψεις που βγήκαν την 1η Απριλίου, δείχνουν ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο το φετινό καλοκαίρι να είναι πιο θερμό από τον μέσο όρο».

«Οι εποχικές προγνώσεις είναι ένα ερευνητικό εργαλείο αλλά δεν είναι σαν τις καθημερινές προγνώσεις καιρού που τις ξέρουμε και τις εμπιστευόμαστε. Είναι ένα ερευνητικό εργαλείο το οποίο ακόμα αναπτύσσεται έχει αξία αλλά δεν έχει την απόλυτη αξία που έχουν οι προγνώσεις που βλέπουμε τον καιρό καθημερινά», ανέφερε ο κύριος Γιαννόπουλος.

«Είναι πιθανό να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι»Eurokinissi

«Το τί θα κάνει η μέση θερμοκρασία όλο το καλοκαίρι δεν είναι ένα στοιχείο που μας δείχνει το αν θα έχουμε έντονο καύσωνα, είναι ένα εργαλείο περιορισμένης χρήσης. Να σημειωθεί ότι το 2021 ήταν ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι, δεν γνωρίζουμε πώς θα είναι το φετινό», πρόσθεσε.

Τέλος, ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στην έκθεση της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής για το κλίμα λέγοντας: «Σύμφωνα με την έκθεση της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής για το κλίμα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες, το 2022 το καλοκαίρι για την Ευρώπη ήταν το πιο ζεστό στην Ιστορία της Ευρώπης, στην Ελλάδα δεν είχαμε τόσο ζεστό καλοκαίρι, είναι δύσκολο να έχουμε δύο συνεχόμενες χρονιές το πιο ζεστό καλοκαίρι στατιστικά. Όμως αυτό που έχουν δείξει τα στοιχεία είναι ότι συνέχεια προχωράμε προς ζεστά καλοκαίρια».

Τι θα συμβεί αν ο υδράργυρος στην Αθήνα αγγίξει τους 48 βαθμούς;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», η άνοδος του υδραργύρου, τα παρατεταμένα διαστήματα ξηρασίας και τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα λόγω ραγδαίων βροχοπτώσεων συνθέτουν τις ακραίες συνθήκες του μέλλοντός μας.

Πρόσφατη μελέτη του ΑΠΘ εκτιμά ότι ο αριθμός των ημερών με θερμοκρασία άνω των 35 βαθμών Κελσίου θα αυξηθεί έως και κατά 16 ημέρες τον χρόνο σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας μέχρι το 2050, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με τους αρνητικούς δείκτες των βροχοπτώσεων, αναμένεται να επηρεάσει σοβαρά βασικές ελληνικές καλλιέργειες, όπως το σιτάρι, η πατάτα, η ντομάτα, η ελιά και το αμπέλι.

Όπως επισημαίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, από το 2011 και μετά η θερμοκρασία στην Ελλάδα υπερβαίνει κάθε χρόνο τη μέση τιμή των 14,2° C, με ρεκόρ τα έτη 2017 και 2018 που έφτασε τους 15° C. «Στη χώρα μας παρατηρούνται δύο φαινόμενα: το ένα είναι ότι έχουμε μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας. Η αύξηση αυτή δεν είναι παντού η ίδια, κυμαίνεται μεταξύ 1 και 1,5° C. Στην Αθήνα, για παράδειγμα, είναι της τάξεως του +1,5° C.

Το δεύτερο είναι ότι ενώ το ετήσιο ύψος βροχής παραμένει σταθερό ως άθροισμα ή είναι και λίγο αυξητικό, έχουμε μείωση του αριθμού των ημερών με βροχόπτωση. Δηλαδή έχουμε λιγότερες μέρες βροχής και όταν βρέχει, βρέχει πάρα πολύ. Οι λιγότερες μέρες βροχής με μεγάλη ραγδαιότητα σημαίνουν μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας και ταυτόχρονα κίνδυνο για πλημμυρικά φαινόμενα και προβλήματα για τη γεωργία», εξηγεί.

Σενάρια τρόμου για θερμοκρασίες 50°C στην ΑθήναEurokinissi

Τί θα συνέβαινε, όμως, στην Αθήνα αν η μέγιστη τιμή έφτανε μια καλοκαιρινή μέρα τους 48 ή 49° C, όπως προβλέπει το σενάριο της «Liberation» για τη Γαλλία; «Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά για να φανταστούμε τις επιπτώσεις: το 2007 με τον μεγάλο καύσωνα, είχαμε δασικές πυρκαγιές χωρίς άνεμο και είχαμε και νεκρούς. Αυτές οι θερμοκρασίες συνιστούν απειλή για την ανθρώπινη ζωή», ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος.

Τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας στο άμεσο και μακρινό μέλλον εκτίμησαν ερευνητές του ΑΠΘ σε πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο του CLIMPACT, του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή. «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην Ελλάδα μέχρι το 2050 αναμένεται μεσοσταθμική αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5° C και αύξηση 2,5° C έως το τέλος του 21ου αιώνα. Εκτός από τη μεσοσταθμική αύξηση, ακόμη πιο σημαντικοί είναι οι ακραίοι δείκτες οι οποίοι σε αυτές τις περιπτώσεις κινούνται εκθετικά καθιστώντας την κατάσταση ακόμη πιο απαισιόδοξη για την Ελλάδα», είπε στα «ΝΕΑ» ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ο Θεόδωρος Μαυρομμάτης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, με ειδίκευση στην αγροκλιματολογία.

Έλλειμμα νερού την άνοιξη

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, «το αυξημένο έλλειμμα νερού την άνοιξη αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά το σιτάρι, την πατάτα και την ελιά το καλοκαίρι, την ντομάτα και το αμπέλι την άνοιξη και το καλοκαίρι, ιδιαίτερα το δεύτερο μισό του 21ου αιώνα, σύμφωνα με το σενάριο για το μακρινό μέλλον».

Άλλωστε, όπως εξηγεί ο κ. Μαυρομμάτης, «η ραγδαιότητα της βροχής είναι ένας από τους ακραίους δείκτες. Μεγαλύτερες ποσότητες βροχής σε λιγότερες μέρες σημαίνει ότι το έδαφος δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί το νερό που δέχεται, το οποίο τελικά χάνεται σαν απορροή. Οι ξηρικές καλλιέργειες, όπως το σιτάρι, είναι αυτές που θα επηρεαστούν πρώτες και σε μεγάλο βαθμό. Το καλαμπόκι για παράδειγμα δεν θα επηρεαστεί άμεσα, όμως θα έχει ανάγκη από πολύ περισσότερη άρδευση».

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έχει εδώ και καιρό χτυπήσει καμπανάκι: αν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί, στην Ελλάδα το μέλλον θα θυμίζει κάτι από Αφρική.

Λέκκας: «Είναι πιθανό να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι»

Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης φυσικών καταστροφών, μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2023.

Ο Ευθύμιος Λέκκας αρχικά σχολίασε τις προβλέψεις για το επίπεδο που θα κυμανθούν οι θερμοκρασίες το φετινό καλοκαίρι: «Είναι πιθανό να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι. Σε ολόκληρο τον κόσμο οι προοπτικές για το επόμενο καλοκαίρι είναι δυσοίωνες. Και αυτό το υπογραμμίζουν οι μεγάλές θερμοκρασίες οι οποίες αυτή την στιγμή υπάρχουν στην Ισπανία, στην Γαλλία αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι η πιο ευαίσθητη περιοχή σε όλα αυτά τα φαινόμενα. Όλα αυτά εντάσσονται σε αυτό που λέμε κλιματική κρίση».

Σχετικά με την κλιματική κρίση ο καθηγητής ανέφερε: «Κλιματική κρίση σημαίνει ότι αυξάνει η θερμοκρασία αργά και σταθερά, λόγω της ανθρωπογενούς παρέμβασης και αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Όχι μόνο από την άποψη εκδήλωσης πυρκαγιών, της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, της βιοποικιλότητας, όλα αυτά ουσιαστικά καταλήγουν στην ερημοποίηση. Μία ”Σαχάρια εικόνα”, όπου δεν υπάρχει βιοποικιλότητα και κυρίως δεν υπάρχει η επάρκεια νερού και υπάρχει απογύμνωση του εδάφους και βεβαίως δασικές φωτιές».

«Εκείνο που μας απασχολεί είναι να δούμε τη συνεχή αύξηση της θερμοκρασίας, διαχρονικά σε μία δεκαετία με δεκαπενταετία. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει η γενική εικόνα», τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

Για τα μέτρα πρόληψης που θα μπορούσαμε να πάρουμε ο κ. Λέκκας πρότεινε: «Μπορούμε να πάρουμε και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο και πρέπει να δημιουργηθεί μια κουλτούρα για να παίρνουμε μέτρα, σαν κράτη, σαν άτομα και σαν ομάδες, είναι πολύ σημαντικό αυτό».

Σχετικές ειδήσεις

Σφοδρός καύσωνας το φετινό καλοκαίρι: «Είμαστε στην ευθεία για την καταστροφή», λέει ο Ζερεφός

Λέκκας: Στην «κόκκινη ζώνη» της κλιματικής αλλαγής η Ελλάδα - Σενάρια για το πιο θερμό καλοκαίρι

Εφιαλτικά σενάρια: Κι αν ο υδράργυρος στην Αθήνα αγγίξει τους 48 βαθμούς;

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή