ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης - Πού και πότε θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης - Πού και πότε θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία
Eurokinissi

Καιρός: Έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται τις επόμενες ώρες

Σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων αναβαθμίζεται το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, Πέμπτη (18.0424), με το νέο «κύμα» κακοκαιρίας να καταφτάνει στη χώρα μας μέσα στις επόμενες ώρες, φέρνοντας ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από κεραυνούς και χαλαζοπτώσεις.

Η νέα κακοκαιρία αναμένεται να «σαρώσει» τη χώρα μας από το απόγευμα της Παρασκευής (19.04.24), επηρεάζοντας κυρίως έξι περιοχές. Η ΕΜΥ προειδοποιεί για βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα, το οποίο προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού μέχρι αύριο το μεσημέρι, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Τα έντονα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, το ανατολικό Αιγαίο και αργότερα στα Δωδεκάνησα.

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Σήμερα,

α. Από νωρίς το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

β. Από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Πελοπόννησο και στα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (ν. Φθιώτιδας).

γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής καθώς και τα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και του ν. Καβάλας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), τις Κυκλάδες, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

δ. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Αύριο,

Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία (κυρίως στον ν. Μαγνησίας και τα ανατολικά τμήματα του ν. Λάρισας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής καθώς και τα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και του ν. Καβάλας), τη Θράκη (κυρίως τα νότια και ανατολικά τμήματα), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες σήμερα έως τις προμεσημβρινές ώρες αύριο θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις παρακάτω περιοχές:

Ανατολική Θεσσαλία

Σποράδες (κυρίως Σκιάθο και Σκόπελο)

Νότια Πιερία

Βόρεια Εύβοια

Νομός Φθιώτιδας (στα βόρεια)

Νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Μυτιλήνη)

Γιαννόπουλος στο Newsbomb.gr: Προ των πυλών έντονες βροχές και καταιγίδες

Νωρίτερα σήμερα ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε ότι τα φαινόμενα στην Αττική θα είναι έντονα μετά το μεσημέρι και θα παραμείνουν μέχρι το Σάββατο.

Βροχές θα εκδηλωθούν επίσης από τις μεσημεριανές ώρες στη δυτική Ελλάδα. Χιόνια θα πέσουν στην Πίνδο και στα ηπειρωτικά ορεινά.

«Έπειτα από αρκετές ημέρες καλοκαιρίας στη χώρα, σήμερα έρχεται ένα σύστημα από τα δυτικά το οποίο θα φέρει αρκετή βροχή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Τα φαινόμενα ξεκινούν λίγο μετά το μεσημέρι στη δυτική Ελλάδα. Το σύστημα αυτό θα κινηθεί ανατολικά. Μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι θα επικρατήσουν τα συγκεκριμένα φαινόμενα», είπε αρχικά ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος στο Newsbomb.gr.

«Στην Αττική τα έντονα φαινόμενα θα "χτυπήσουν" το απόγευμα προς βράδυ της Παρασκευής. Πιθανόν να βρέξει ξανά το μεσημέρι του Σαββάτου, ωστόσο μέχρι το απόγευμα εκείνης της ημέρας ο καιρός θα έχει βελτιωθεί, θα έχουμε ένα ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο με 22 βαθμούς και σιγά-σιγά θα ανεβεί», πρόσθεσε.

«Το περισσότερο νερό αναμένεται να πέσει απόψε το βράδυ στις περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας. Θα βρέξει αρκετά στο νομό Θεσσαλονίκης, στη Θεσσαλία, Πιερία και στα νότια τμήματα. Το σύστημα θα επηρεάσει και το Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα. Θέλει προσοχή σε εκείνες τις περιοχές», ανέφερε.

Τέλος, όσον αφορά τις περιοχές που θα δούν «άσπρη μέρα» ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος είπε: «Στην Πίνδο θα χιονίσει, τα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου "θα ντυθούν στα λευκά"».