Καιρός: Ξεκινάει η πιο καυτή εβδομάδα του καλοκαιριού - Δύσκολες οι επόμενες ημέρες

«Κόκκινος» συναγερμός σε όλη την χώρα με τον καύσωνα διαρκείας - Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Καιρός: Ξεκινάει η πιο καυτή εβδομάδα του καλοκαιριού - Δύσκολες οι επόμενες ημέρες
Πηγή: Αρχείο Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας
3'

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία για καύσωνα διαρκείας τουλάχιστον έως την Παρασκευή (19/7), με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων να εκτιμούν, ότι το θερμό κύμα θα διαρκέσει, σίγουρα, μέχρι τις 25 Ιουλίου.

Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή

«Οι συνθήκες, οι οποίες ζούμε φέτος στην Ελλάδα, πριν από κάποια χρόνια θα λέγαμε ότι ήταν εικόνες από το μέλλον, δυστυχώς σήμερα είναι το παρόν μας και θα πρέπει να καταλάβουμε καλά ότι αυτό θα είναι το μέλλον μας αν δεν λάβουμε σοβαρά μέτρα. Και ο Ιούνιος γνωρίζουμε ήδη ότι ήταν ο θερμότερος από το 1960 κι έπειτα, φαίνεται δυστυχώς πως και ο Ιούλιος θα είναι πάρα πολύ θερμός μήνας. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε παράταση (του καύσωνα) μέχρι τις 25 Ιουλίου», είπε ο πυρομετερεωλόγος Θοδωρής Γιάνναρος στο Mega.

Οι ειδικοί συστήνουν κυρίως στις ευπαθείς ομάδες, τις ημέρες του καύσωνα να μην κυκλοφορούν έξω.

«Αν βγαίνουμε έξω με τον ήλιο θα βάλουμε καπέλο, θα βάλουμε αντιηλιακό με υψηλή προστασία, ανάλαφρα ρούχα, ανοιχτόχρωμα, θα έχουμε ένα μπουκαλάκι νερό, καλύτερα να έχουμε γυαλιά ηλίου», συμβούλευσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας.

Το εκρηκτικό κοκτέιλ υψηλών θερμοκρασιών και του χειμώνα που δεν ήρθε ποτέ, συνθέτουν το παζλ του καυτού και επικίνδυνου καλοκαιριού.

Σε κλοιό καύσωνα η χώρα μέχρι την Παρασκευή

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA Γιάννη Καλλιάνο, οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 22/7. Οι θερμοκρασίες γενικά θα κυμαίνονται στους 38-42°C.

Ειδικότερα, πιο «ευνοϊκή» προβλέπεται να είναι η κατάσταση στην Αττική, καθώς ο υδράργυρος θα είναι στους 38-40°C. Αντίθετα, στα δυτικά και βόρεια αλλά και στη Θεσσαλία ο υδράργυρος θα «σκαρφαλώσει» στους 40-42°C .

Στις μεγάλες πόλεις οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές ακόμη και το βράδυ. Έτσι η θερμοκρασία θα είναι πάνω από τους 27-28°C.

Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη λόγω της θαλάσσιας αύρας.

Όσον αφορά στις μέγιστες θερμοκρασίες, εντός της επόμενης εβδομάδας όπου αναμένεται να υπάρξει κορύφωση του κύματος καύσωνα, ο υδράργυρος σε δυτική Στερεά Ελλάδα, στη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο θα αγγίξει τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι βοριάδες 5-6 μποφόρ και τοπικά θα φθάνουν και τα 7 μποφόρ. Υψηλός παραμένει ο κίνδυνος για πυρκαγιές. στην Α

Τι κατέγραψε θερμική κάμερα στην Αθήνα

Σύμφωνα με όσα κατέγραψε το drone του Δήμου Αθηναίων, οι θερμοκρασίες σε ταράτσες πολυκατοικιών μπορούν να φτάσουν ακόμα και τους 70 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα, η θερμοκρασία που καταγράφεται πάνω σε μεταλλικές επιφάνειες μπορεί να ξεπεράσει τους 100 βαθμούς Κελσίου.

Το μεσημέρι της Κυριακής (14/07) η μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν σε ταράτσα πολυκατοικίας, με το θερμόμετρο να γράφει 160 βαθμούς Κελσίου.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή