Καιρός- ΕΜΥ: Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα - Προβλέπεται «καυτό» το φθινόπωρο

Το φθινόπωρο φέτος θα κινηθεί σε ρυθμούς... καλοκαιριού 

Καιρός- ΕΜΥ: Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα - Προβλέπεται «καυτό» το φθινόπωρο
1'

Καυτό προβλέπεται πως θα είναι το ερχόμενο φθινόπωρο στη χώρα μας, σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Τα αριθμητικά μοντέλα εκτιμούν πως οι μέσες θερμοκρασίες του τριμήνου Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος, αναμένεται να φθάσουν μέχρι και 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές για την εποχή. Επομένως, γίνεται αντιληπτό πως ύστερα από ένα καλοκαίρι που στιγματίστηκε από τον καύσωνα έρχεται και ένα ιδιαίτερα θερμό φθινόπωρο.

Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις και για σχετικά ζεστό χειμώνα, κυρίως στα δυτικά και νότια.

Τα δύο μοντέλα, ECMWF και multi-model, δίνουν ισχυρό σήμα (πιθανότητα >80%), για ιδιαίτερα θερμές συνθήκες για το φθινόπωρο. Μάλιστα, προβλέπουν πως οι μέσες θερμοκρασίες του τριμήνου Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος θα είναι πάνω από τις κανονικές. Το ECMWF εκτιμά το ίδιο και για τις υπόλοιπες περιοχές, όμως το multi-model φαίνεται πιο συγκρατημένο, εκτιμώντας θετικές αποκλίσεις από 0.5-1 βαθμό.

Οι προγνωστικοί χάρτες

εμυ χαρτες
εμυ χαρτες

Μειωμένες βροχοπτώσεις

Όσον αφορά τις βροχοπτώσεις και τα δύο μοντέλα προβλέπουν αυξημένες βροχοπτώσεις στη Βόρεια Ευρώπη και γενικά μειωμένες στις νότιες, κυρίως Μεσογειακές, περιοχές.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα ενώ το multi-model εκτιμά ότι οι βροχοπτώσεις του φθινοπώρου θα κινηθούν στα φυσιολογικά επίπεδα, με βάση το ECMWF, υπάρχουν ενδείξεις για μειωμένες βροχοπτώσεις στα ανατολικά.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή