Καιρός - Γιάννης Καλλιάνος: Να γιατί δεν έφτασε στην Ελλάδα ο Σιβηρικός χιονιάς

Το πολικό κύμα ψύχους έχει κυκλώσει την Ευρώπη αλλά στην Ελλάδα έχουμε… καλοκαίρι – Ο μετεωρολόγος αποκαλύπτει τη μάχη των αερίων μαζών που έγινε πάνω από την Ελλάδα

Καιρός - Γιάννης Καλλιάνος: Να γιατί δεν έφτασε στην Ελλάδα ο Σιβηρικός χιονιάς
3'

Ένα πολικό κύμα ψύχους από τη Σιβηρία απλώνεται πάνω από την κεντρική και δυτική Ευρώπη προκαλώντας καιρικές συνθήκες εξαιρετικά σπάνιες ακόμα και για τις βόρειες χώρες.

Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες τα μοντέλα των μετεωρολόγων προέβλεπαν ένα από τα χειρότερα κύματα ψύχους που έχουν «χτυπήσει» ποτέ την ήπειρό μας.

Συνολικά στην Ευρώπη το κύμα ψύχους, που αποκαλέστηκε «Το Θηρίο της Ανατολής» από τα βρετανικά ΜΜΕ, «Η Αρκούδα της Σιβηρίας» στην Ολλανδία, το «Κανόνι του χιονιού» στη Σουηδία ή «Μόσχα-Παρίσι» στη Γαλλία, προκάλεσε τουλάχιστον 54 θανάτους από την περασμένη Παρασκευή: 21 ανθρώπων στην Πολωνία, έξι στην Τσεχική Δημοκρατία, πέντε στη Λιθουανία, τεσσάρων στη Γαλλία και στη Σλοβακία, τουλάχιστον τριών στην Ισπανία, δύο στην Ιταλία, στη Ρουμανία, στη Σερβία και στη Σλοβενία, ενός στην Ολλανδία, στην Αγγλία και στη Σουηδία. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται και πολλοί άστεγοι: τρεις στη Γαλλία και στην Τσεχική Δημοκρατία από την Παρασκευή, δύο στην Ιταλία και ένας στις Αστούριες, στη βόρεια Ισπανία.

Γιατί δεν έφτασε στην Ελλάδα;

Βλέποντας το σιβηρικό χειμώνα να σαρώνει την Ευρώπη και να προκαλεί θανάτους και καταστροφές, πολλοί ρωτούν γιατί το συγκεκριμένο κύμα κακοκαιρίας δεν έφτασε και στη χώρα μας.

Ο μετεωρολόγος κ. Γιάννης Καλλιάνος εξηγεί:

«Όλες αυτές τις μέρες που επικράτησαν αυτές οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, κάνοντας τον υδράργυρο να κατρακυλήσει ακόμα και στους -20 βαθμούς σε αρκετές ορεινές περιοχές της Ευρώπης, έδιναν συνεχόμενες μάχες με τις θερμότερες αέριες μάζες που επικρατούσαν στη βόρεια Αφρική και εκτείνονταν μέχρι τις περιοχές της κεντρονότιας Ελλάδας.

Αυτές λοιπόν οι θερμές αέριες μάζες της βόρειας Αφρικής, ήταν το αποτέλεσμα των αντικυκλονικών συνθηκών (υψηλών πιέσεων) που κάλυπταν μεγάλο μέρος της βόρειας και βορειοανατολικής Αφρικής αλλά και περιοχών της ανατολικής Μεσογείου.

Κατάφεραν λοιπόν οι θερμές αέριες μάζες να συγκρατήσουν αυτό το «παγωμένο τέρας» μέχρι τα όρια σχεδόν της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας.

Τις επόμενες μέρες, όμως, φαίνεται πως η κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων θα είναι τέτοια που θα ευνοήσουν τη μεταφορά θερμότερων αερίων μαζών από την βόρεια Αφρική προς την περιοχή μας, με αποτέλεσμα να «υπερνικήσουν» την παγωνιά που επικρατεί στη βόρεια Ελλάδα, να εκτοπίσουν τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες προς τις κεντροβόρειες περιοχές της Ευρώπης και έτσι από την Παρασκευή και έπειτα, ειδικά στα κεντρικά και νότια πεδινά ηπειρωτικά τμήματα της Ελλάδας, ο υδράργυρος θα καταφέρει σε τοπικό επίπεδο να εκτοξευθεί ακόμα και πάνω από τους 21 βαθμούς.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι φέτος είναι η μοναδική χρονιά που χιόνισε σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εκτός από την Αθήνα.»

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή