Ατιμώρητα μένουν οικονομικά εγκλήματα λόγω παραγραφής
Τεράστιες ζημιές σε βάρος του ελληνικού δημοσίου προκαλούνται από τις παραγραφές οικονομικών εγκλημάτων, εξαιτίας αλλεπάλληλων αναβολών των δικών, με αποτέλεσμα να μην χάνονται έσοδα από τα κρατικά ταμεία, αλλά και οι παρανομούντες να μένουν ατιμώρητοι.
Στη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης έχουν φθάσει πολλές καταγγελίες πολιτών, αναφορικά με οικονομικά εγκλήματα που διαπράττονται από διάφορους εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και παραγράφονται λόγω πολλών αναβολών των δικών.
Ο νόμος ορίζει ότι το δικαστήριο «μπορεί να διατάξει μόνο μια φορά την αναβολή της δίκης με πρόταση του Εισαγγελέα ή αυτεπάγγελτα, λόγω ανωτέρας βίας» και μέχρι τρεις μήνες, «μια δε μόνο φορά για λόγους υγείας ή λόγους ανωτέρας βίας» με αίτημα κάποιου από τους διαδίκους της δίκης για 15 το πολύ ημέρες. «Δεύτερη αναβολή μπορεί να δοθεί για τους ίδιους ως άνω λόγους... Κάθε άλλη αναβολή απαγορεύεται και το δικαστήριο μπορεί να διατάξει τη διακοπή... και μέχρι τρεις φορές... σε ρητή δικάσιμο».
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την «Έκθεση πεπραγμένων 2012-2013» του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας, κ. Γιώργου Σούρλα, παρουσιάστηκαν σε πολλές υποθέσεις και μάλιστα οικονομικών εγκλημάτων πολύ περισσότερες από τις επιτρεπόμενες αναβολές με αποτέλεσμα να παραγραφούν τα αδικήματα σε επιδικία και να προκληθούν τεράστιες ζημίες σε βάρος του Δημοσίου.
Το πρόβλημα καταδεικνύουν οι παρακάτω περιπτώσεις αδικημάτων που είτε παραγράφηκαν είτε υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν:
- Αδίκημα που έγινε το 2001 και που ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο 2 και πλέον εκατομμύρια ευρώ οδηγήθηκε στα δικαστήρια ύστερα από 12 χρόνια, δεν παρέστη μάλιστα ως πολιτικώς ενάγων το Ελληνικό Δημόσιο και παραγράφηκε.
- Αδίκημα που διαπράχθηκε κατά τα έτη 1998-2004, που ζημίωσε το ΙΚΑ πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ και που παρέμεινε στο στάδιο της ανακρίσεως επί 3,5 χρόνια (Νοέμβριος 2006-2010), οδηγήθηκε προς κρίση τον Ιούνιο του 2013 ύστερα από πολλές αναβολές και έγινε δεκτό ότι ήταν παραγεγραμμένο από το 2011.
- Στο Εφετείο Αθηνών τα αδίκαστα κακουργήματα, πολλά από τα οποία είναι οικονομικά εγκλήματα, αγγίζουν τα 5.500 και για πολλά από αυτά υπάρχει ο κίνδυνος της παραγραφής. Σώρευση μεγάλου αριθμού αδίκαστων υποθέσεων οικονομικών εγκλημάτων υπάρχει και σε όλα τα ποινικά δικαστήρια της χώρας με την ίδια πιθανότητα παραγραφής.
- Φορολογικά αδικήματα που διαπράχθηκαν το 2003 και ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο, σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.
- Αδικήματα πολλών από τις 184 off shore επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Κρανίδι.
- Σε δημοσίευμα εφημερίδας που αναφέρεται σε καταγγελία του Δημάρχου Αθηναίων αναγράφεται ότι υπάλληλος του Δήμου Αθηναίων που συνελήφθη επ' αυτοφώρω να χρηματίζεται και δύο ακόμη συγκατηγορούμενοί του, έλαβαν εννέα αναβολές μέσα σε δύο χρόνια, από τις οποίες οι πέντε για κώλυμα του συνηγόρου τους, με αποτέλεσμα ο Δήμαρχος στην καταγγελία του να «θέτει ζητήματα λειτουργίας της Ποινικής Δικαιοσύνης» και να «θέτει θέμα ατιμωρησίας στο Δημόσιο».
Η ανάγκη λήψης μέτρων για να μπει τέλος στο καθεστώς ατιμωρησίας που έχει διαμορφωθεί είναι επιτακτική, πολύ περισσότερο στις συνθήκες οικονομικής κρίσης που βρίσκεται η χώρα. Οι οικονομικές επιπτώσεις σε βάρος του ελληνικού δημοσίου είναι η μία πλευρά του προβλήματος. Η δεύτερη, εξίσου σημαντική, έχει να κάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως την ίση μεταχείριση των Ελλήνων πολιτών, που προσβάλλεται από τις αδιαφανείς συναλλαγές και τις αξιόποινες συμπεριφορές που μένουν ατιμώρητες.
Διαβάστε επίσης:
Πλαστά τιμολόγια: Επιτήδειοι απομυζούν από το δημόσιο 2 δισ. το χρόνο
Το τέρας των 16.580 off shore στην Ελλάδα
Διάταξη-χριστουγεννιάτικο δώρο και στους εφοπλιστές
Off shore εταιρείες: 6 δισ. ευρώ το χρόνο χάνουν τα δημόσια ταμεία