Πέντε «πράσινα» χωριά νίκησαν την ανεργία!

Με έμφαση στη βιολογική κτηνοτροφία και γεωργία και στην οικολογική ανάπτυξη, πέντε οικισμοί κατάφεραν να ξεπεράσουν την κρίση και να αυξήσουν την απασχόληση.

Πέντε «πράσινα» χωριά νίκησαν την ανεργία!
2'

Την ώρα που τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα έχουν φτάσει το 27% σε ορισμένες περιοχές της περιφέρειας, η ανεργία και η κρίση αποτελούν άγνωστες λέξεις.

Τα χωριά που νίκησαν την κρίση βλέπουν τους νέους να επιστρέφουν στον τόπο τους και ποιοτικά τους προϊόντα να κατακτούν τις αγορές του εξωτερικού.

Κερδισμένο ωστόσο βγαίνει, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Real και το περιβάλλον της υπαίθρου, καθώς η βιολογική μέθοδο παραγωγής αποτρέπει τα φαινόμενα ρύπανσης.

Τα πέντε χωριά που δείχνουν τον δρόμο είναι:

Ο Κεφαλάς Λακωνίας

«Εδώ στον Κεφαλά Λακωνίας , δεν ξέρουμε τι θα πει ανεργία. Είναι άγνωστη λέξη, όσο παράξενο και αν ακο0ύγεται σε καριούς κρίσης», λέει ο Θεοφάνης Βλαχολιάς, διευθυντής σύμβουλος της Κεφαλάς – Σπάρτη Α.Ε., της εταιρείας που έχουν συστήσει οι παραγωγοί του χωριού

Όπως δηλώνει στη Real, «οι κάτοικοι του Κεφαλά ασχολούνταν ανέκαθεν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Η βιολογική γεωργία ξεκίνησε το 1995. Στη συνέχεια, το ενδιαφέρον για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων επεκτάθηκε και στην κτηνοτροφία».

Λιβάδι Πιερίας

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα το χωριό αποτελείται από 2.500 κατοίκους και η ενασχόληση με την κτηνοτροφία αποτελεί παράδοση γενεών αλλά και το αντίδοτο στην ανεργία!.

Φωτολίβος Δράμας

Η δυναμική καλλιέργεια του ροδιού και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, όπως το ξίδι και η μαρμελάδα από το ρόδι, δείχνει τον δρόμο για την έξοδο από την κρίσης στους κατοίκους τους Φωτλίβου Δράμας.

Κρόκος Κοζάνης

Για το χωριό Κρόκος Κοζάνης οι συστάσεις περισσεύουν, καθώς το όνομά του και μόνο αρκεί για να παραπέμψει στο «κόκκινο» χρυσάφι» της ελληνικής γης, όπως αποκαλείται το ελληνικό σαφράν.

krokos

«Σήμερα έχουμε περίπου 850οικογένειες, οι οποίες στην πλειονότητά τους ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα, ο οποίος μας έχει γλιτώσει όλους από την ανεργία, κα ειδικότερα με την καλλιέργεια του κρόκου που δίνει ένα καλό εισόδημα», περιγράφει στην εφημερίδα ο Νίκος Πατσιούρας, πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης.

Ανάβρα Μαγνησίας

Η στροφή στη βιολογική κτηνοτροφία αποτέλεσε τη χρυσή συνταγή για τους 500 κατοίκους του χωριού Ανάβρα που βρίσκεται στη δυτική Όθρυ της Μαγνησίας, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και μέχρι πριν από κάποια χρόνια ήταν πλήρως εγκαταλελειμμένο.

Διαβάστε επίσης:

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στηρίζει την ελληνική γεωργία

Αύξηση στο δείκτη Τιμών Εκροών στη Γεωργία-Κτηνοτροφία

Έξι στους δέκα πληρώνονται με καθυστέρηση

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή