Προσεισμικός Έλεγχος στα... λόγια
Δεκατρία χρόνια το ελληνικό κράτος δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει τον έλεγχο σεισμικότητας των δημοσίων κτιρίων και των σχολείων.
Αναζητώντας τα στοιχεία των ελέγχων που ξεκίνησε να πραγματοποιεί το ελληνικό κράτος μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999 διαπιστώνει κανείς ότι αυτό το κράτος «είναι πιο αργό κι από την καθυστέρηση». Ο λόγος απλός και εξοργιστικός συνάμα: Από το 2001 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ελέγχου και καταγραφής των 80.000 δημόσιων κτιρίων που όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, αλλά έχει πραγματοποιηθεί σε ποσοστό μόνο 15% και μόνο ο προσεισμικός οπτικός έλεγχος.
Ο σεισμός 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κεφαλονιά επανέφερε στο προσκήνιο την ανάγκη διενέργειας προσεισμικών ελέγχων σε κτίρια δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης. Λόγω του σεισμού, το γηροκομείο Ληξουρίου εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους, για κάποιες ώρες εκκενώθηκε μερικώς και το Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου, εξαιτίας ρωγμών του κτιρίου, ενώ κλειστά έμειναν και τα σχολεία μέχρι να ολοκληρωθούν οι αυτοψίες των πολιτικών μηχανικών.
Τα περιστατικά αυτά καταδεικνύουν την ανάγκη εντατικοποίησης των προσεισμικών ελέγχων σε όλα τα δημόσια κτίρια και ιδιαίτερα σε σχολικές μονάδες και νοσοκομεία, προκειμένου να διαπιστωθεί η σεισμική τους επάρκεια.
Αρμόδιος φορέας για την αντισεισμική πολιτική είναι ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) που υπάγεται στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Ο ΟΑΣΠ από το 2001 ξεκίνησε να υλοποιεί το πρόγραμμα «Προσεισμικός έλεγχος κτιρίων Δημόσιας και Κοινωφελούς χρήσης». Επίσης, από το 2004 υλοποιεί ανάλογο πρόγραμμα που είχε εκπονηθεί σε συνεργασία με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, μετά και από σχετική νομοθετική ρύθμιση που επέβαλε τον άμεσο προσεισμικό έλεγχο στα σχολικά κτίρια.
Στόχος του ΟΑΣΠ ήταν να περάσουν από προσεισμικό έλεγχο περί τα 80.000 κτίρια, ενώ το αντίστοιχο πρόγραμμα του ΟΣΚ προέβλεπε τον έλεγχο 14.500 σχολικών μονάδων.
Το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του ΟΑΣΠ - ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ
• Άρχισε το 2001.
• Στόχος (περίπου) : 80.000-90000 κτίρια δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης.
• Εκτελείται προς το παρόν μόνον ο πρωτοβάθμιος, ταχύς, οπτικός έλεγχος.
• Μέχρι το τέλος του 2004: στοιχεία για 3.000 κτίρια.
• Μέχρι τον Οκτώβριο 2008: στοιχεία για 6.640 κτίρια.
• Μέχρι αρχές του 2012 : στοιχεία για 11.667 κτίρια (15 %). Μικρή αύξηση του ρυθμού καταγραφής.
• Δημιουργήθηκε βάση δεδομένων στην οποία καταχωρούνται τα στοιχεία. Μέχρι στιγμής (αρχές 2012) περιλαμβάνει 11.667 κτίρια.
• Έχει γίνει κατάταξη από Επιτροπή του ΟΑΣΠ σε τρεις κατηγορίες προτεραιότητας περαιτέρω ελέγχου:
Α (πρώτη προτεραιότητα) (περίπου 30% των κτιρίων)
Β (δεύτερη προτεραιότητα) (περίπου 49% των κτιρίων)
Γ (τρίτη προτεραιότητα) (περίπου 21% των κτιρίων)
Επί του πρακτέου γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα! Αναζητώντας τις ευθύνες διαπιστώνουμε ότι ο ΟΑΣΠ και η κεντρική πολιτική εξουσία κατηγορούν τους δήμους και τις περιφέρειες ότι δεν προχώρησαν το πρόγραμμα αυτό και από την άλλη οι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης ισχυρίζονται ότι δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό για να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες.
Τι λέει ο ΟΑΣΠ
Το Newsbomb.gr ρώτησε τον κύριο Ευθύμιο Λέκκα τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ για την προσπάθεια που είχε ξεκινήσει λίγο μετά τους σεισμούς του 1999, να ενημερώσει και να ελέγξει όλα τα δημόσια κτίρια και σχολεία. «Ο ΟΑΣΠ είχε πάρει μια απόφαση μαζί με το τότε Υπουργείο ΥΠΕΧΩΔΕ, να γίνουν σε όλα τα δημόσια κτίρια έλεγχοι, προκειμένου να αξιολογηθούν οι οικοδομικές προδιαγραφές αντισεισμικότητας. Ο ΟΑΣΠ είχε συντάξει τις προδιαγραφές για τους ελέγχους, ώστε να είναι αξιόπιστοι και ενιαίοι, μια και αφορούσαν όλη τη χώρα. Μετά από εντολή του Υπουργείου ΥΠΕΧΩΔΕ είχε αρχίσει ο έλεγχος, με τις προδιαγραφές του ΟΑΣΠ και αφορούσε 80.000 δημόσια κτίρια και περίπου 14.000 σχολεία».
Το θέμα των σχολείων ήταν στην αρμοδιότητα του ΟΣΚ και όπως επεσήμανε ο κύριος Λέκκας όλα τα σχολεία που είχαν καταγραφεί στη λίστα, έχουν περάσει από τον έλεγχο. «Μερικά σχολεία, σαφώς και έχουν κριθεί ακατάλληλα και δεν χρησιμοποιούνται, αλλά αυτό ήταν θέμα του ΟΣΚ, ο οποίος έκανε τις απαραίτητες παρεμβάσεις στις σχολικές μονάδες που είχαν προβλήματα».
Ο κ. Λέκκας εξηγεί στο Newsbomb.gr ότι η μακροχρόνια καθυστέρηση που έχει σημειωθεί δεν οφείλεται στον ΟΑΣΠ, καθώς ο τελευταίος που θα έπρεπε να δώσει έγκριση ήταν ο ιδιοκτήτης του δημόσιου κτιρίου. «Η πρόσκληση για τον έλεγχο αντισεισμικότητας των δημοσίων κτιρίων απευθυνόταν στους Δήμους, στις Νομαρχίες, στα Υπουργεία. Μέχρι τώρα έχουν ουσιαστικά ελεγχθεί 15.000 κτίρια από τα 80.000. Ο έλεγχος όμως, αυτός είναι ευθύνη των Δήμων, των Περιφερειών και των Δημόσιων οργανισμών, και όχι του ΟΑΣΠ. Αυτό που κάνει ο ΟΑΣΠ είναι να συγκεντρώνει τα στοιχεία. Το τελικό ΟΚ, το δίνουν οι ιδιοκτήτες των δημόσιων κτιρίων, οι οποίοι δεν έχουν ανταποκριθεί παρά τις επανειλημμένες ενοχλήσεις. Υπάρχουν περιφέρειες, ευαισθητοποιημένες που έχουν ανταποκριθεί και άλλες που δεν αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τους σεισμούς, δεν προχώρησαν τις διαδικασίες».
«Για τον έλεγχο μπορεί να χρειάζεται κάποια μικρή δαπάνη, ωστόσο ένας Δήμος που θέλει να ελέγξει τα κτίριά του, χρησιμοποιεί τους δικούς μηχανικούς. Φυσικά, δεν μπορώ να γνωρίζω αν έχει δοθεί κάποιο κονδύλι πριν από 14 χρόνια όταν είχε παρθεί η απόφαση».
Ακόμα και σήμερα, γίνονται κάποιοι έλεγχοι όταν έρχεται στο προσκήνιο ο σεισμός.
Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, πιστεύει ότι αν και έχει καθυστερήσει σημαντικά ο έλεγχος, ωστόσο κρίνει σκόπιμο ότι πρέπει να συνεχιστούν οι έλεγχοι στα δημόσια κτίρια όλης της επικράτειας, «Εμείς, 14 χρόνια μετά πιστεύουμε ότι είναι σκόπιμο να συνεχιστεί ο έλεγχος για την αντισεισμικότητα των κτιρίων, γιατί πάνω από όλα μετρά η ασφάλεια».
Διαβάστε ακόμη:
Ο χάρτης σεισμικής επικινδυνότητας της Ελλάδας
«Ξυπνούν» ρήγματα στο Ιόνιο οι τεχνητοί σεισμοί;
Χωρίς τέλος ο «χορός» των Ρίχτερ στην Κεφαλονιά