Live

LIVE BLOG: «Ηχούν» τύμπανα πολέμου στη Μέση Ανατολή – Πώς θα μοιάζει η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Θέμα ωρών θεωρείται η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ως αντίποινα για τις δολοφονίες του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, αλλά και του υψηλόβαθμου στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ. Η δραματική έκκληση των Ηνωμένων Εθνών για επείγουσα δράση ώστε να αποφευχθεί ευρύτερη σύγκρουση, η στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους του πολέμου στη Γάζα και το ταξίδι Σοϊγκού στην Τεχεράνη.

LIVE BLOG: «Ηχούν» τύμπανα πολέμου στη Μέση Ανατολή – Πώς θα μοιάζει η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ
AP.
4'

«Κόκκινο» χτυπά η αγωνία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπου φαίνεται πως οι άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές, το Ιράν και το Ισραήλ, βρίσκονται μία «ανάσα» μακριά από εμπόλεμη σύγκρουση στον απόηχο των δολοφονιών του ηγέτη της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, αλλά και του υψηλόβαθμου στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ.

Σήμερα (05/08), το Ιράν εξέδωσε NOTAM (ειδοποίηση πτητικών λειτουργιών) για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγια που ήταν προγραμματισμένο να εκτελέσουν.

Παράλληλα, εντείνονται οι φόβοι ολοκληρωτικής περιφερειακής σύρραξης, με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Ιώβ Γκάλαντ, να υπογραμμίζει πως «προετοιμάζουμε ταχεία μετάβαση στην επίθεση» και τον διοικητή του βόρειου τμήματος του IDF, Yποστράτηγος Όρι Γκόρντιν, να τονίζει ότι «ο επιθετικός σχεδιασμός του στρατού είναι έτοιμος για ενδεχόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ».

Το Ιράν «έχει δεσμευθεί να τιμωρήσει» το Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Ιράν, Νάσερ Καναάνι, επεσήμανε πως «το Ιράν επιδιώκει να εδραιώσει τη σταθερότητα στην περιοχή, όμως, αυτό θα έλθει μονάχα με την τιμωρία του επιτιθέμενου και τη δημιουργία αποτροπής ενάντια στον τυχοδιωκτισμό του σιωνιστικού καθεστώτος».

Ακόμη, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν την υποστήριξη προς το Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα απέτυχε στο καθήκον να διαφυλάξει τη σταθερότητα στην περιοχή και πλέον, θα πρέπει να υποστηρίξει την «τιμωρία του επιτιθέμενου».

«Θα προσπαθήσουν να μας φθείρουν», αποκαλύπτει Ισραηλινός αξιωματούχος

Ισραηλινός αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας, μοιράσθηκε τη δική του εκτίμηση για την απάντηση του Ιράν, αναφέροντας πως «θα προσπαθήσουν να μας καταβάλουν», σε συνέντευξη στο NBC. Συμπλήρωσε ότι «περιμένει εκτόξευση πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά κύματα».

Μάλιστα, εξέφρασε την ανησυχία πως οι επιθέσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τη Χεζμπολάχ να «σφυροκοπά» από το βορρά, ενώ, το Ιράν να χρησιμοποιεί όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας από τα ανατολικά. «Υπάρχει ισχυρή πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για εκεχειρία», προσέθεσε.

Δραματική έκκληση των Ηνωμένων Εθνών: «Να υπάρξει επείγουσα δράση» για να αποφευχθεί ευρύτερη σύγκρουση

Ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε νωρίτερα (05/08) «επείγουσα δράση» ώστε να αποφευχθεί μία «ευρύτερη» σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, εν μέσω φόβων για στρατιωτική σύγκρουση.

«Αισθάνομαι βαθιά ανήσυχος από τον αυξανόμενο κίνδυνο μίας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και κάνω έκκληση σε όλες τις πλευρές, όπως και στα κράτη με επιρροή, να δράσουν επειγόντως προς αποκλιμάκωση», σημείωσε ο Φόλκερ Τουρκ.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα –κι εννοώ τα πάντα– για να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και η διολίσθηση σε μία άβυσσο, με ακόμη χειρότερες συνέπειες για τους αμάχους. Τα ανθρώπινα δικαιώματα –και πρωτίστως η προστασία των αμάχων– πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα.

Κατά τους τελευταίους δέκα μήνες, οι άμαχοι –κυρίως γυναίκες και παιδιά– έχουν ήδη υποστεί πόνο και αβάσταχτα δεινά λόγω των βομβών και των πυρών», συμπλήρωσε.

«Παγώνουν» οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους, μετά τη δολοφονία Χανίγια

Οι συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και απελευθέρωσης ομήρων βρίσκονται ουσιαστικά σε αναμονή και δεν πρόκειται να συνεχισθούν, τουλάχιστον έως ότου το Ιράν «εξαπολύσει» την πρώτη πράξη αντιποίνων εναντίον του Ισραήλ, αλλά και μέχρι η Χαμάς να επιλέξει τον διάδοχο του Ισμαήλ Χανίγια, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν στους Times of Israel.

Επίσκεψη Σοϊγκού στην Τεχεράνη και τετ–α–τετ με Πεσεσκιάν

Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην Υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, έφθασε στην Τεχεράνη για συνομιλίες με μέλη της ιρανικής ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του Ιράν, Μασούντ Πεσεσκιάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν θέμα περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας, καθώς και διμερή θέματα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο. Η επίσκεψη έχει ως στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και το Ιράν, εν μέσω της πολεμικής κλιμάκωσης με το Ισραήλ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή