LIVE BLOG: Σαφής απειλή από το Ιράν για επίθεση στο Ισραήλ – «Θα απαντήσουμε», τονίζει ο Πεσεσκιάν

Θέμα ωρών θεωρείται η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ως αντίποινα για τις δολοφονίες του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, αλλά και του υψηλόβαθμου στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τα πλέον επίσημα χείλη του ιρανικού κράτους, τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο, Μασούντ Πεσεσκιάν, ο οποίος σημείωσε απόψε (05/08) ότι «θα απαντήσουμε σίγουρα».
AP.
6'

Κάθε ώρα που περνά, όλο και αυξάνεται η αγωνία της παγκόσμιας κοινότητας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπου φαίνεται πως οι άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές, το Ιράν και το Ισραήλ, βρίσκονται μία «ανάσα» μακριά από εμπόλεμη σύγκρουση στον απόηχο των δολοφονιών του ηγέτη της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, αλλά και του υψηλόβαθμου στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ.

Απόψε (05/08), ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεσεσκιάν, τόνισε πως το Ισραήλ «θα λάβει σίγουρα απάντηση για τα εγκλήματα και τη θρασύτητά του», στη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην Υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, στην Τεχεράνη.

«Οι εγκληματικές ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον του ανυπεράσπιστου λαού της Γάζας και η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στη χώρα μας, ήταν ένα σαφές παράδειγμα παραβίασης όλων των διεθνών κανόνων και νόμων.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν σε καμία περίπτωση δεν θέλει να επεκτείνει το εύρος του πολέμου και της κρίσης στην περιοχή, όμως, το καθεστώς σίγουρα θα λάβει απάντηση για τα εγκλήματα και τη θρασύτητά του», ανέφερε ακόμη, σύμφωνα με ανακοίνωση του πολιτικού του γραφείου.

Νωρίτερα, το Ιράν εξέδωσε NOTAM (ειδοποίηση πτητικών λειτουργιών) για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγια που ήταν προγραμματισμένο να εκτελέσουν.

Παράλληλα, εντείνονται οι φόβοι ολοκληρωτικής περιφερειακής σύρραξης, με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Ιώβ Γκάλαντ, να υπογραμμίζει πως «προετοιμάζουμε ταχεία μετάβαση στην επίθεση» και τον διοικητή του βόρειου τμήματος του IDF, Yποστράτηγος Όρι Γκόρντιν, να τονίζει ότι «ο επιθετικός σχεδιασμός του στρατού είναι έτοιμος για ενδεχόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ».

Φρουροί της Επανάστασης: «Είμαστε έτοιμοι να εκτοξεύσουμε εκατοντάδες πυραύλους με εντολή Χαμενεΐ»

Οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν εξέδωσαν ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι «έχουμε τοποθετήσει εκατοντάδες πυραύλους στη Μπαντάρ Αμπάς, είμαστε έτοιμοι να τους εκτοξεύσουμε σύντομα, με εντολή του Αγιατολάχ Χαμενεΐ».

Το Ιράν «έχει δεσμευθεί να τιμωρήσει» το Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Ιράν, Νάσερ Καναάνι, επεσήμανε πως «το Ιράν επιδιώκει να εδραιώσει τη σταθερότητα στην περιοχή, όμως, αυτό θα έλθει μονάχα με την τιμωρία του επιτιθέμενου και τη δημιουργία αποτροπής ενάντια στον τυχοδιωκτισμό του σιωνιστικού καθεστώτος».

Επίσης, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν την υποστήριξη προς το Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα απέτυχε στο καθήκον να διαφυλάξει τη σταθερότητα στην περιοχή και πλέον, θα πρέπει να υποστηρίξει την «τιμωρία του επιτιθέμενου».

«Θα προσπαθήσουν να μας φθείρουν», αποκαλύπτει Ισραηλινός αξιωματούχος

Ισραηλινός αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας, μοιράσθηκε τη δική του εκτίμηση για την απάντηση του Ιράν, αναφέροντας πως «θα προσπαθήσουν να μας καταβάλουν», σε συνέντευξη στο NBC. Συμπλήρωσε ότι «περιμένει εκτόξευση πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά κύματα».

Μάλιστα, εξέφρασε την ανησυχία πως οι επιθέσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τη Χεζμπολάχ να «σφυροκοπά» από το βορρά, ενώ, το Ιράν να χρησιμοποιεί όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας από τα ανατολικά. «Υπάρχει ισχυρή πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για εκεχειρία», προσέθεσε.

Θέση μάχης για το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών: Το πλοίο – «φάντασμα» στη Μέση Ανατολή

Δύο αρμάδες του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών διατάσσονται στο δυνητικό πεδίο μάχης στην περιοχή. Η μία είναι στην Ανατολική Μεσόγειο, ανοιχτά των ακτών του Ισραήλ και αποτελείται από δύο πυραυλοφόρα αντιτορπιλικά, τα οποία έχουν σκοπό να συνδεθούν με την ισραηλινή αεράμυνα και να προσφέρουν τη λεγόμενη «τερματική άμυνα». Δηλαδή, αν υπάρχει επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους, να αναχαιτισθούν στην τελική φάση, που «βουτούν» προς τον στόχο.

Παρ’ ότι το δυνητικό πεδίο από όπου θα εκτοξευθούν οι ρουκέτες και οι πύραυλοι είναι σε μεγάλη απόσταση από την αρμάδα των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν όπλα βεληνεκούς 1.200 χιλιομέτρων και με υψόμετρο τα 1.050 χιλιόμετρα, κοινώς χτυπούν στόχους στο διάστημα, με μία αρμάδα που έχει ένα και μόνο σκοπό: Να αναχαιτίσει τυχόν βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύει το Ιράν, όταν παίρνουν ύψος ώστε να κατευθυνθούν προς το Ισραήλ. Δύο από τα σκάφη έχουν λάβει εντολή να κινηθούν και προς την πλευρά της Ερυθράς Θάλασσας, όπου θα περιπολούν κατά μήκος του δυνητικού διαδρόμου που είναι μεταξύ της Υεμένης και του Ισραήλ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Τέλος, το πλοίο Ocean Trader έγινε αντιληπτό στην περιοχή. Δεν έχει ούτε όνομα, ούτε νηολόγιο, ούτε δίνει ίχνη ο πομπός του, και γι’ αυτό αποκαλείται πλοίο – «φάντασμα». Πρόκειται για παλιό εμπορικό που μετασκευάσθηκε σε ένα πλοίο των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων. Ουσιαστικά, αποτελεί την πλωτή βάση και το στρατηγείο των περίφημων Αμερικανών βατραχανθρώπων, των SEAL. Υπάρχει στην περιοχή κι αυτό δείχνει ότι οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι για κάθε πιθανό και απίθανο σενάριο.

Δραματική έκκληση των Ηνωμένων Εθνών: «Να υπάρξει επείγουσα δράση» για να αποφευχθεί ευρύτερη σύγκρουση

Ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε νωρίτερα (05/08) «επείγουσα δράση» ώστε να αποφευχθεί μία «ευρύτερη» σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, εν μέσω φόβων για στρατιωτική σύγκρουση.

«Αισθάνομαι βαθιά ανήσυχος από τον αυξανόμενο κίνδυνο μίας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και κάνω έκκληση σε όλες τις πλευρές, όπως και στα κράτη με επιρροή, να δράσουν επειγόντως προς αποκλιμάκωση», σημείωσε ο Φόλκερ Τουρκ.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα –κι εννοώ τα πάντα– για να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και η διολίσθηση σε μία άβυσσο, με ακόμη χειρότερες συνέπειες για τους αμάχους. Τα ανθρώπινα δικαιώματα –και πρωτίστως η προστασία των αμάχων– πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα.

Κατά τους τελευταίους δέκα μήνες, οι άμαχοι –κυρίως γυναίκες και παιδιά– έχουν ήδη υποστεί πόνο και αβάσταχτα δεινά λόγω των βομβών και των πυρών», συμπλήρωσε.

«Παγώνουν» οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους, μετά τη δολοφονία Χανίγια

Οι συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και απελευθέρωσης ομήρων βρίσκονται ουσιαστικά σε αναμονή και δεν πρόκειται να συνεχισθούν, τουλάχιστον έως ότου το Ιράν «εξαπολύσει» την πρώτη πράξη αντιποίνων εναντίον του Ισραήλ, αλλά και μέχρι η Χαμάς να επιλέξει τον διάδοχο του Ισμαήλ Χανίγια, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν στους Times of Israel.

00:00
Ιωάννης Νικηφοράκης

Φρουροί της Επανάστασης: «Είμαστε έτοιμοι να εκτοξεύσουμε εκατοντάδες πυραύλους με εντολή Χαμενεΐ»

Απόψε (05/08), οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν ότι «έχουμε τοποθετήσει εκατοντάδες πυραύλους στη Μπαντάρ Αμπάς, είμαστε έτοιμοι να τους εκτοξεύσουμε σύντομα, με εντολή του Αγιατολάχ Χαμενεΐ».

23:40
Ιωάννης Νικηφοράκης

Οι ΥΠΕΞ της G7 εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή – Ζητούν αποκλιμάκωση

Οι ΥΠΕΞ των χωρών της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες) – και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για το αυξημένο επίπεδο έντασης στη Μέση Ανατολή».

«Υπάρχει φόβος για μία ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή. Για ακόμη μία φορά, παροτρύνουμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απέχουν από τη διεύρυνση του καταστροφικού κύκλου εκδικητικής βίας και να συμμετάσχουν εποικοδομητικά προς την αποκλιμάκωση. Καμία χώρα δεν πρόκειται να κερδίσει από ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση της έντασης στη Μέση Ανατολή», επισημάνθηκε στην ανακοίνωση.

22:36
Ιωάννης Νικηφοράκης

Ντόναλντ Τραμπ: «Άκουσα ότι το Ιράν θα επιτεθεί στο Ισραήλ απόψε» (βίντεο)

Σε ζωντανή μετάδοση από το θέρετρο που κατέχει στο Μαρ–α–Λάγκο της Φλόριντα, ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε πως άκουσε ότι το Ιράν θα επιτεθεί στο Ισραήλ απόψε (05/08), στην πρώτη πράξη των αντιποίνων για τη δολοφονία του ηγέτη της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Δείτε εδώ το βίντεο.

22:19
Ιωάννης Νικηφοράκης

Ιράκ: Δύο πύραυλοι έπεσαν σε αεροπορική βάση που φιλοξενεί Αμερικανούς στρατιώτες

Δύο πύραυλοι τύπου «Κατιούσα» έπεσαν στην αεροπορική βάση Αΐν αλ Άαντ του δυτικού Ιράκ, όπου έχουν την έδρα τους δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

21:24
Ιωάννης Νικηφοράκης

«Μπαράζ» συναντήσεων Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή: «Η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός»

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, συναντήθηκε στη Μέση Ανατολή με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραμάν μπιν Τζασίμ Αλ Τανί και τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, Μπαντρ Αμπντελάτι.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, υπογράμμισε πως «βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή για την περιοχή» και επεσήμανε ότι «είναι σημαντικό για όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφύγουν την κλιμάκωση και να υποχωρήσουν οι εντάσεις».

«Στέλνουμε σταθερά μηνύματα μέσω των διπλωματικών μας δεσμεύσεων, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν στην κυβέρνηση του Ιράν ότι η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον τους και ότι θα υπερασπισθούμε το Ισραήλ από επιθέσεις», προσέθεσε.

21:10
Ιωάννης Νικηφοράκης

Ιρανός βουλευτής ζητά τη δολοφονία του Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ο Ιρανός βουλευτής, Μοχάμεντ Κασίμ Οσμάνι, ισχυρίσθηκε σήμερα (05/08) πως «δεν συμφωνούμε με τίποτε λιγότερο από τον θάνατο του Νετανιάχου», πέντε εικοσιτετράωρα μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

20:57
Ιωάννης Νικηφοράκης

Συναγερμός στο βόρειο Ισραήλ για επικείμενη επίθεση από πυραύλους

Για ακόμη ένα βράδυ (05/08) ήχησαν οι σειρήνες πυραύλων στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με το Λίβανο.

20:36
Ιωάννης Νικηφοράκης

«Είναι ηθικό» να αφήσουμε 2 εκατ. ανθρώπους να πεθάνουν από πείνα στη Γάζα, ισχυρίζεται ο Ισραηλινός ΥΠΟΙΚ

Ο Υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς, άφησε σήμερα (05/08) να εννοηθεί ότι πιστεύει πως το «μπλόκο» από το Ισραήλ της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας είναι «δικαιολογημένο και ηθικό», ακόμη και αν αυτό οδηγήσει 2 εκατ. αμάχους να πεθάνουν από την πείνα, λέγοντας, ωστόσο, ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό.

20:11
Ιωάννης Νικηφοράκης

Ηνωμένες Πολιτείες: Συνεδριάζει η ομάδα εθνικής ασφάλειας

Ο Τζο Μπάιντεν, μετά την επιστροφή στον Λευκό Οίκο από το Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ αργότερα μέσα στην ημέρα, θα συγκαλέσει την ομάδα εθνικής ασφαλείας στην αίθουσα καταστάσεων, προκειμένου να συζητήσει τις περιφερειακές εξελίξεις.

Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 21:15. Παρούσα θα είναι και η Αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις.

Το βράδυ της Παρασκευής (02/08), οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι ενισχύουν την παρουσία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, ώστε να προστατεύσουν τις δυνάμεις τους, αλλά και το Ισραήλ, απέναντι στις απειλές του Ιράν, της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

20:01
Ιωάννης Νικηφοράκης

Συνάντηση Χαλεβί με τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ

Ο Αρχηγός του ισραηλινού στρατού, Χερτσί Χαλέβι, υποδέχθηκε τον επικεφαλής της CENTCOM των Ηνωμένων Πολιτειών, Στρατηγό Μίχαελ Κουρίλα.

Ο IDF ανέφερε ότι η συνάντηση επικεντρώθηκε σε «στρατηγικά ζητήματα ασφαλείας και κοινές αξιολογήσεις στην περιοχή, ως μέρος της απάντησης στις απειλές που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα, στη Μέση Ανατολή».

19:50
Ιωάννης Νικηφοράκης

Το Ιράν καλεί τα ισλαμικά κράτη σε έκτακτη συνάντηση

Το Ιράν κάλεσε σε έκτακτη (07/08) συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, προκειμένου να συζητήσει τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια και την απάντηση στο Ισραήλ.

Σχετικές ειδήσεις