Live

LIVE BLOG: Στο χείλος της αβύσσου η Μέση Ανατολή - Διπλωματικές πιέσεις στο Ιράν

Αυξάνονται οι εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη Μέση Ανατολή, καθώς κορυφώνεται η ανησυχία για πιθανό χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ μετά τη δολοφονία αξιωματούχων της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Η επίθεση σε βάση στο Ιράκ που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε Αμερικανοί στρατιώτες, δυναμιτίζει περαιτέρω το κλίμα 

LIVE BLOG: Στο χείλος της αβύσσου η Μέση Ανατολή - Διπλωματικές πιέσεις στο Ιράν
AP.
4'

Τουλάχιστον πέντε Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε επίθεση εναντίον στρατιωτικής βάσης στο Ιράκ τη Δευτέρα, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, σε ένα νέο επεισόδιο που δυναμιτίζει την ένταση, την ώρα που η Μέση Ανατολή προετοιμάζεται για μία πιθανή επίθεση από το Ιράν και τους συμμάχους του στο Ισραήλ μετά τη δολοφονία κορυφαίων αξιωματούχων της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Δύο ρουκέτες Κατιούσα εκτοξεύτηκαν στην αεροπορική βάση αλ Άσαντ στο δυτικό Ιράκ, δήλωσαν ιρακινές πηγές ασφαλείας. Δεν είναι σαφές ωστόσο ακόμη εάν η επίθεση συνδέεται με τις ιρανικές απειλές για αντίποινα μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος ενός πολέμου αγνώστων διαστάσεων» σύμφωνα με την ΕΕ η οποία απευθύνει με τη σειρά της έκκληση για αυτοσυγκράτηση σε όλα τα αντιμαχόμενα μέρη. Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ έκανε νέα έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Τα σχόλια του Μπορέλ απηχούν τους αυξανόμενους φόβους των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για πυρκαγιά στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν και οι σύμμαχοί του απειλούν να χτυπήσουν το Ισραήλ ως απάντηση στη δολοφονία αρκετών ηγετών υψηλού επιπέδου της Χαμάς και της Χεζμπολάχ την περασμένη εβδομάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παροτρύνουν άλλες χώρες μέσω διπλωματικών διαύλων να πουν στο Ιράν ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δεν είναι προς το συμφέρον τους, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη Δευτέρα, σε αυτό που ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε «κρίσιμη στιγμή» για την περιοχή. Ο Μπλίνκεν είπε ότι η Ουάσιγκτον «ασχολείται με έντονη διπλωματία, σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο» για να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων εν μέσω φόβων ότι το Ιράν προετοιμάζει ένα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ.

Οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν εν τω μεταξύ ανακοίνωσαν ότι περιμένουν το «πράσινο φως» από τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για να εκτοξεύσουν εκατοντάδες πυραύλους που έχουν ήδη τοποθετήσει στην ιρανική πόλη Μπαντάρ Αμπάς, την ώρα που η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ενημερώσει τους Αμερικανούς βουλευτές ότι τα αντίποινα του Ιράν μπορεί να γίνουν ακόμα και μέσα στις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τη Washington Post. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν είχε προειδοποιήσει νωρίτερα από την πλευρά του ότι «θα απαντήσουμε σίγουρα».

Το Ιράν παράλληλα έχει καλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Τζέντα, ενώ εξέδωσε ΝΟΤΑΜ που απαγορεύει τη διέλευση αεροσκαφών σχεδόν στο σύνολο του εναέριου χώρου του, προσπαθώντας να λάβει τη στήριξη των ισλαμικών χωρών, αφού επιμένει ότι είναι δικαίωμά του να απαντήσει για την δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη. Έχει εξάλλου προειδοποιήσει για σφοδρό και μαζικό χτύπημα με δήλωση των Φρουρών της Επανάστασης στο Al Jazeera.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η δολοφονία του Χανίγια έγινε με σκοπό την παράταση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και περιπλέκει τις συνομιλίες για επίλυση της σύγκρουσης, τονίζοντας ότι θεωρεί πως ήταν μία «άνανδρη ενέργεια και επικίνδυνη εξέλιξη στην ισραηλινή πολιτική», ενώ κάλεσε τις ισραηλινές αρχές «κατοχής να εγκαταλείψουν τις φιλοδοξίες τους και να τερματίσουν την επίθεσή τους εναντίον του λαού μας και να συμμορφωθούν προς το διεθνές δίκαιο»

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή