LIVE BLOG: Σε «θέσεις μάχης» στη Μέση Ανατολή - Επίθεση της Χεζμπολάχ με drone στο Βόρειο Ισραήλ

Δυναμιτίζει το κλίμα η επίθεση που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ με «σμήνος» από drones - καμικάζι στο βόρειο Ισραήλ
AP.
2'

Στην άκρη του γκρεμού βρίσκεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, παρά τις προσπάθειες που που γίνονται για αυτοσυγκράτηση, με στόχο να αποτραπεί μια γενικευμένη σύρραξη.

Λίγο μετά το μεσημέρι, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επίθεση με drones στο Βόρειο Ισραήλ, με συνέπεια, όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά ΜΜΕ να τραυματιστούν συνολικά 6 άμαχοι, ο ένας εκ των οποίων σοβαρά.

Οι φόβοι για πολεμική σύγκρουση αυξάνονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης να διαμηνύουν ότι είναι έτοιμοι να επιτεθούν και να εκδικηθούν για τον θάνατο του Χανίγια, αφού όπως δήλωσαν περιμένουν το «πράσινο φως» από τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ για να εκοξεύσουν εκατοντάδες πυραύλους.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους δια στόματος Άντονι Μπλίνκεν τονίζουν ότι μία κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δεν είναι προς το συμφέρον του Ιράν και χαρακτηρίζουν τη στιγμή «κρίσιμη» για την περιοχή.

Το Ιράν παράλληλα έχει καλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Τζέντα, ενώ εξέδωσε ΝΟΤΑΜ που απαγορεύει τη διέλευση αεροσκαφών σχεδόν στο σύνολο του εναέριου χώρου του, προσπαθώντας να λάβει τη στήριξη των ισλαμικών χωρών, αφού επιμένει ότι είναι δικαίωμά του να απαντήσει για την δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η δολοφονία του Χανίγια έγινε με σκοπό την παράταση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και περιπλέκει τις συνομιλίες για επίλυση της σύγκρουσης, τονίζοντας ότι θεωρεί πως ήταν μία «άνανδρη ενέργεια και επικίνδυνη εξέλιξη στην ισραηλινή πολιτική», ενώ κάλεσε τις ισραηλινές αρχές «κατοχής να εγκαταλείψουν τις φιλοδοξίες τους και να τερματίσουν την επίθεσή τους εναντίον του λαού μας και να συμμορφωθούν προς το διεθνές δίκαιο».

14:55
Δέσποινα Σοφιανίδου

Μέση Ανατολή: Επίθεση της Χεζμπολάχ με drone στο Βόρειο Ισραήλ

14:38
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Το Ισραήλ λέει ότι δεκάδες Παλαιστίνιοι μαχητές σκοτώθηκαν στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 45 Παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα κατά την περασμένη ημέρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός, μετά από σφοδρές μάχες στις οποίες η οργάνωση Χαμάς δήλωσε ότι κατέστρεψε δύο θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού σε ενέδρα κοντά στην πόλη Ράφα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ο αξιωματούχος της Χαμάς που ήταν υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις λαθραίας εισαγωγής ειδών και οπλισμού είναι μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν και ο θάνατός του έπληξε σημαντικά την ικανότητα μεταφοράς όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στον πολιορκημένο θύλακα.

Σήμερα, οι αεροπορικές επιθέσεις στοίχισαν τη ζωή σε πέντε Παλαιστινίους στον καταυλισμό Αλ-Μπουρέιτζ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσαν υγειονομικοί, ενώ δύο άλλοι σκοτώθηκαν σε ξεχωριστή αεροπορική επίθεση στη Ράφα, κοντά στα σύνορα της νότιας Γάζας με την Αίγυπτο.

Η Χαμάς δεν δίνει συγκεκριμένα στοιχεία για τα θύματα μεταξύ των μαχητών της.

Η ένοπλη πτέρυγα της ισλαμιστικής οργάνωσης δήλωσε ότι οι μαχητές της κατέστρεψαν δύο ισραηλινά οχήματα μεταφοράς προσωπικού σε ενέδρα ανατολικά της Ράφα, όπου για εβδομάδες υπάρχουν αναφορές για σφοδρές μάχες. Δεν υπήρχε επιβεβαίωση από τον ισραηλινό στρατό.

Ενώ το Ισραήλ ετοιμάζεται για πιθανή επίθεση στον βορρά από το Ιράν και την υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση Χεζμπολάχ, βρίσκεται αντιμέτωπο με μια απειλή σε πολλά μέτωπα, 10 μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Το υπουργείο Υγείας του θύλακα δήλωσε ότι από τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 66 άλλοι τις τελευταίες 24 ώρες.

«Πολλά θύματα είναι ακόμα κάτω από τα ερείπια και στους δρόμους, όπου δεν μπορούν να φθάσουν οι ομάδες των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών και εκτάκτων καταστάσεων», δήλωσε το υπουργείο σε ανακοίνωση.

Στη Δυτική Όχθη, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν επίσης τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής νύχτας και σήμερα το πρωί.

14:18
Δέσποινα Σοφιανίδου

Από τη Χαμάς στους Χούθι - Ο «άξονας αντίστασης» και οι ισορροπίες τρόμου στη Μέση Ανατολή

Πώς θα μπορούσε να μοιάζει η επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ με την υποστήριξη των περιφερειακών συμμάχων; Φως στον λεγόμενο «άξονα της αντίστασης», από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, μέχρι τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

13:18
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Η κυβέρνηση του Λιβάνου προσπαθεί να αποτρέψει μια απάντηση της Χεζμπολάχ που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη σύγκρουση, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας

Η κυβέρνηση του Λιβάνου προσπαθεί να αποτρέψει μια απάντηση της Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ που θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν ευρύτερο πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ σε συνέντευξη Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε από την περασμένη εβδομάδα, μετά τη δολοφονία στην Τεχεράνη του ηγέτη της Χαμάς και το ισραηλινό πλήγμα σε προάστιο της Βηρυτού που στοίχισε τη ζωή σε στρατιωτικό διοικητή της λιβανικής ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ.

12:45
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Ισραήλ: Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανακοινώνουν ότι 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δύο ισραηλινές επιδρομές

Οι παλαιστινιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε δύο ξεχωριστές ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή της Τζενίν (βόρεια) και τέσσερις στην περιοχή της Τουμπάς (βορειοανατολικά) σε επιδρομές από τις ισραηλινές δυνάμεις τα ξημερώματα, δήλωσαν η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος και το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα. Ο αρχικός απολογισμός ήταν έξι νεκροί.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές με στόχο «ένοπλους τρομοκρατικούς πυρήνες» στην περιοχή της Τζενίν, χωρίς να δίνει πληροφορίες για θύματα.

Η Ερυθρά Ημισέληνος σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «τέσσερις μάρτυρες και τρεις τραυματίες, εκ των οποίων ένας σε κρίσιμη κατάσταση, ύστερα από τον βομβαρδισμό από τον κατακτητή δύο οχημάτων στην ανατολική συνοικία της Τζενίν».

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρθηκε σε ξεχωριστή ανακοίνωση σε «τέσσερις μάρτυρες και επτά τραυματίες» στην πόλη Άκαμπα, στην περιοχή της Τουμπάς.

Κάτοικοι της Άκαμπα δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έφθασαν τα ξημερώματα και περικύκλωσαν το σπίτι του Αμίντ Γκανάμ, κάτι που οδήγησε σε συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών και νεαρών στην περιοχή.

Ο Γκανάμ και δύο ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις αυτές, ενώ ένας έφηβος σκοτώθηκε κοντά σε νοσοκομείο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης της Τουμπάς Άχμεντ Άσαντ.

Ο δήμαρχος της Ακαμπα Αμπντελραζάκ Αμπουαρά δήλωσε από την πλευρά του ότι ο έφηβος «σκοτώθηκε εν ψυχρώ».

«Αυτό το σιωνιστικό έγκλημα είναι ένα συστηματικό έγκλημα που οι Ισραηλινοί διαπράττουν καθημερινά», πρόσθεσε.

Η Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατέχει το Ισραήλ από το 1967, βιώνει εδώ και δύο χρόνια έξαρση της βίας που εντάθηκε από τον πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος πυροδοτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου από μια πρωτοφανή επίθεση της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος.

11:20
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Στους επτά ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Ο αριθμός των νεκρών από τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη αυξήθηκε σε επτά, επιβεβαίωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Οι ανταποκριτές του Al Jazeera ανέφεραν ότι τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας 18χρονος, σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί στην Τζενίν και άλλοι τέσσερις στην Τούμπας.

Αυτό ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου σε 612, μεταξύ των οποίων 145 παιδιά και 11 γυναίκες.

10:51
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι σκότωσε 45 μαχητές, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της Χαμάς

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 20 από τους μαχητές στη μάχη και μέσω αεροπορικών επιδρομών στο κέντρο της Γάζας, είπε ο στρατός, ενώ σκότωσαν άλλους 25 στη Ράφα.

Ο στρατός αναγνώρισε έναν από τους μαχητές που σκοτώθηκαν ως ο διοικητής της Χαμάς Μοχάμεντ αλ-Μαχασνέ, ο οποίος είπε ότι ήταν υπεύθυνος για το λαθρεμπόριο όπλων.

Πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Γάζα έχουν σκοτώσει πολλούς αμάχους. Την Κυριακή, επιθέσεις σε δύο σχολεία του ΟΗΕ στον θύλακα σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους , η πλειοψηφία των οποίων ήταν παιδιά, σύμφωνα με την Πολιτική Άμυνα της Γάζας.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας είπε επίσης ότι τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 71 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις τις τελευταίες 24 ώρες.

09:51
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Aμπάς: Ο έλεγχος της Λωρίδας της Γάζας πρέπει να επιστραφεί στις νόμιμες παλαιστινιακές αρχές

Ο έλεγχος της Λωρίδας της Γάζας πρέπει να επιστραφεί στις νόμιμες παλαιστινιακές αρχές και τα σχέδια του Ισραήλ να τον διατηρήσει προσωρινά είναι απαράδεκτα, τόνισε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA και μεταδόθηκε σήμερα.

«Η Γάζα πρέπει να κυβερνηθεί υπό την αιγίδα της ΟΑΠ (της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) και τη νόμιμη παλαιστινιακή κυβέρνηση. Αντιτασσόμαστε σθεναρά στα ισραηλινά σχέδια για προσωρινές λύσεις», πρόσθεσε.

Ο κ. Αμπάς είπε στο RIA, ενόψει της επίσκεψής του στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα, πως θα συζητήσει με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και θα επιδιώξει συντονισμό των θέσεων.

«Βασικός στόχος της επίσκεψής μας είναι να γίνουν διαβουλεύσεις και να ανταλλαχθούν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στην παλαιστινιακή και στη διεθνή σκηνή, να υπάρξει συντονισμός θέσεων και να ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις σε όλα τα πεδία», είπε ο κ. Αμπάς.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής μετά την επίσκεψή του στη Ρωσία —από τη Δευτέρα 12η ως την Τετάρτη 14η Αυγούστου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή του πρακτορείου— αναμένεται να βρίσκεται στην Τουρκία από την Τετάρτη 14η ως και την Πέμπτη 15η Αυγούστου.

Η Ρωσία, που έχει στενές σχέσεις τόσο με το Ιράν, όσο και με άραβες ηγέτες, ανάμεσά τους τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, καταδίκασε τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την περασμένη Τετάρτη στην Τεχεράνη και παρότρυνε όλα τα μέρη να αποφύγουν περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής.

Ταυτόχρονα, η Μόσχα δεν χάνει ευκαιρία να επικρίνει τη Δύση, ειδικά τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως αψηφά την ανάγκη να ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967.

Χθες Δευτέρα ο Σεργκέι Σαϊγκού, ο πρώην υπουργός Άμυνας, πλέον γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο του Ιράν, τον Μασούντ Πεζεσκιάν. Ο τελευταίος δήλωσε αποφασισμένος να ενισχύσει περαιτέρω τη σχέση με τη Ρωσία, «στρατηγικό σύμμαχο» της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

09:21
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Ισραηλινοί διαδηλωτές απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο του Τελ Αβίβ

Η ομάδα Ισραηλινών ακτιβιστών, η οποία περιλαμβάνει συγγενείς αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα, απαιτεί από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου να καταλήξει σε συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με τη Χαμάς.

Πλάνα που αναρτήθηκαν από Ισραηλινούς δημοσιογράφους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επαληθευμένα από το πρακτορείο ελέγχου γεγονότων Sanad του Al Jazeera, δείχνουν τουλάχιστον δώδεκα διαδηλωτές στον αυτοκινητόδρομο Ayalon της πόλης, με αρκετούς να κρατούν πανό που καταδικάζουν τον Νετανιάχου.

Για μήνες, Ισραηλινοί διαδηλωτές, μαζί με μέλη της οικογένειας Ισραηλινών αιχμαλώτων, έχουν οργανώσει διαδηλώσεις ζητώντας μια άμεση συμφωνία απελευθέρωσης αιχμαλώτων και τον Νετανιάχου να παραιτηθεί.

09:21
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Αβιβίμ του Ισραήλ

Η λιβανέζικη οργάνωση είπε ότι στόχευσε ένα κτίριο που χρησιμοποιούσαν Ισραηλινοί στρατιώτες στο χωριό Αβιβίμ κοντά στα σύνορα της Μπλε Γραμμής του Λιβάνου με το Ισραήλ.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι αναχαίτισε ένα βλήμα πάνω από το Kerem Ben Zimra και το Gush Halav, πόλεις που βρίσκονται κοντά στο Avivim στην Άνω Γαλιλαία.

08:54
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Η Delta ανέστειλε τις πτήσεις μεταξύ Νέας Υόρκης και Τελ Αβίβ

Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πτήσεις μεταξύ της Νέας Υόρκης και της ισραηλινής πόλης Τελ Αβίβ έως τις 31 Αυγούστου «λόγω συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην περιοχή».

Νωρίτερα, η γερμανική Lufthansa ανέστειλε επίσης τις πτήσεις της προς το Τελ Αβίβ του Ισραήλ, την Τεχεράνη του Ιράν και τη Βηρυτό του Λιβάνου έως τις 12 Αυγούστου.

Οι κινήσεις έρχονται καθώς πολλές χώρες, όπως η Τουρκία, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία ζήτησαν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο εν μέσω απειλών του Ιράν να επιτεθεί στο Ισραήλ για τις δολοφονίες του Χανίγια της Χαμάς και του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ .

08:44
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Μαχμούντ Αμπάς: Στη Ρωσία την ερχόμενη εβδομάδα o πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής

Τη Ρωσία αναμένεται να επισκεφθεί ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, από τη Δευτέρα 12η ως την Τετάρτη 14η Αυγούστου, έκανε γνωστό το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο διπλωματική πηγή.

Στο μεταξύ, το ότι η δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την περασμένη Τετάρτη στην Τεχεράνη σκοπό είχε να παραταθεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και περιπλέκει τις συνομιλίες για την επίλυση της σύγκρουσης, δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στο ίδιο πρακτορείο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σκοπός της δολοφονίας» του ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος «ήταν να παραταθεί και να επεκταθεί ο πόλεμος» στη Μέση Ανατολή, είπε ο κ. Αμπάς, σύμφωνα με το RIA.

«Θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί η επίθεση και να αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Γάζα», πρόσθεσε.

08:34
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Ο Μπάιντεν και η Χάρις ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις ενημερώθηκαν από τις ομάδες εθνικής ασφάλειας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης επίθεσης με ρουκέτες στη βάση του Άιν αλ Άσαντ που στεγάζει αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ.

Ο Μπάιντεν ανέφερε σε ανάρτησή του στο X: «Λάβαμε ενημερώσεις σχετικά με τις απειλές από το Ιράν και τους πληρεξούσιους του, τις διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων και τις προετοιμασίες για υποστήριξη του Ισραήλ σε περίπτωση που δεχθεί ξανά επίθεση».

Και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε επίσης τα βήματα που λαμβάνουμε για να υπερασπιστούμε τις δυνάμεις μας και να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του προσωπικού μας με τρόπο και τόπο της επιλογής μας».

07:49
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Η Κίνα προτρέπει «προσοχή» στα ταξίδια στον Λίβανο

Η κινεζική πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, εξέδωσε μια δήλωση καλώντας τους Κινέζους πολίτες να ταξιδέψουν στη χώρα με προσοχή, επικαλούμενη μια «ζοφερή και περίπλοκη» κατάσταση ασφαλείας.

Η πρεσβεία κάλεσε επίσης τους Κινέζους υπηκόους και τα ιδρύματα στον Λίβανο να παραμείνουν σε υψηλή ετοιμότητα και να ενισχύσουν τις προφυλάξεις ασφαλείας.

07:37
Νατάσα Παυλοπούλου

Το Ισραήλ αναχαιτίζει βλήμα από τον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι οι δυνάμεις αεράμυνας αναχαίτισσαν έναν «ύποπτο εναέριο στόχο» που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ.

Ανέφερε ότι οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ενεργοποιήθηκαν καθώς το βλήμα καταρρίφθηκε πάνω από το Kerem Ben Zimra και το Gush Halav στην Άνω Γαλιλαία και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξαν θύματα.

06:53
Βασιλική Ασμανίδου

Επικοινωνία Όστιν - Γκάλαντ για την ώρα μηδέν στη Μέση Ανατολή

06:11
Βασιλική Ασμανίδου

ΗΠΑ: Με σημαντική πτώση έκλεισε η Γουόλ Στριτ

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση με μεγάλη πτώση, με τους φόβους μιας ύφεσης στις ΗΠΑ και το «ξεπούλημα» που είχε προηγηθεί στις διεθνείς αγορές να προκαλούν πανικό στους επενδυτές.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, στη χειρότερη επίδοσή του από το 2022, υποχώρησε κατά 2,60% στις 38.703,27 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε με πτώση 3,43% (στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο) στις 16.200,08 μονάδες και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 στις 5.186,33 μονάδες, με πτώση 3%.

05:41
Βασιλική Ασμανίδου

Οι ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα στο Ιράν να μην προχωρήσει σε κλιμάκωση αυτή την «κρίσιμη στιγμή» στη Μέση Ανατολή

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρότρυνε άλλες χώρες να επιδώσουν μέσω διπλωματικών διαύλων στο Ιράν το μήνυμα ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δεν θα ήταν προς το συμφέρον της, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε την τρέχουσα συγκυρία «κρίσιμη στιγμή» για την περιοχή.

Ο κ. Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει αποδυθεί σε «εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, μέρα και νύχτα» για να αποκλιμακωθεί η ένταση, εν μέσω της ανησυχίας για τα αντίποινα που φέρεται να προετοιμάζει η Τεχεράνη εναντίον του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την περασμένη εβδομάδα.

«Όλα τα μέρη πρέπει να απόσχουν από την κλιμάκωση», είπε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την ομόλογό του της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«Όλα τα μέρη πρέπει να λάβουν μέτρα για να αμβλυνθούν οι εντάσεις. Η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Θα οδηγήσει σε περισσότερη σύγκρουση, περισσότερη βία, περισσότερη ανασφάλεια».

Το Ιράν, που κατηγόρησε το Ισραήλ για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια την περασμένη Τετάρτη, διαμηνύει πως θα υπάρξει «σκληρή τιμωρία» του εβραϊκού κράτους για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς και αυτήν ηγετικού στελέχους της λιβανικής Χεζμπολά, του Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Βηρυτό την περασμένη Τρίτη.

Επισήμως, το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, πάντως ορκίστηκε πως θα αφανίσει τη Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της επικράτειάς του την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα του καταστροφικού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Χθες ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις ενημερώθηκαν από την ομάδα τους που είναι αρμόδια για θέματα εθνικής ασφάλειας για τις εξελίξεις, ιδίως για τις απειλές που εγείρουν το Ιράν και σύμμαχοί του για το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό στην περιοχή, σύμφωνα με την προεδρία των ΗΠΑ.

Ενημερώθηκαν για την επίθεση στην αεροπορική βάση Αλ Ασάντ στο Ιράκ και τα μέτρα που εξετάζονται για την προστασία των μελών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και την ανταπόδοση οποιασδήποτε επίθεσης. Τουλάχιστον πέντε αμερικανοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν στην επίθεση με ρουκέτες εναντίον της; βάσης, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Τους τονίστηκε πως είναι ακόμη «ασαφές» το εάν, το πότε και το πώς θα επιτεθούν το Ιράν και η Χεζμπολά εναντίον του Ισραήλ.

Ακόμη, ενημερώθηκαν για τις κινήσεις του αμερικανικού στρατού για να υποστηρίξει την άμυνα του Ισραήλ σε περίπτωση που γίνει στόχος επίθεσης. Και ακόμη, για τις διπλωματικές προσπάθειες να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή και στις —ακόμη αδιέξοδες— προσπάθειες να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, πάντα σύμφωνα με τις υπηρεσίες της αμερικανικής προεδρίας.

Ο κ. Μπλίνκεν συνομίλησε νωρίτερα χθες με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, και τον αιγύπτιο ομόλογό του Μπαντρ Αμπντελάτι.

Στις δηλώσεις του στην Ουάσιγκτον ο κ. Μπλίνκεν απηύθυνε ξανά έκκληση στα μέρη να «σπάσουν αυτόν τον κύκλο» της βίας και να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας — παρά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, βασικού παράγοντα στις έμμεσες διαπραγματεύσεις. «Επείγει τα μέρη να κάνουν ορθές επιλογές τις ώρες και τις ημέρες που έρχονται», τόνισε, καλώντας τα να κλείσουν συμφωνία και όχι να «αναζητούν τρόπους να καθυστερήσουν ή να αρνηθούν».

05:40
Βασιλική Ασμανίδου

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπάς στη Ρωσία την ερχόμενη εβδομάδα

04:51
Βασιλική Ασμανίδου

Το Ιράν ζητά από τη Ρωσία προηγμένα αμυντικά συστήματα

Η Τεχεράνη έχει αρχίσει να ζητά από τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τα προηγμένα συστήματα αεράμυνας της, ανέφεραν τη Δευτέρα οι New York Times .

Πηγές σημείωσαν επίσης ότι η Μόσχα άρχισε να προμηθεύει το Ιράν με προηγμένο εξοπλισμό ραντάρ και αεράμυνας.

04:19
Βασιλική Ασμανίδου

Ισραήλ: Συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ για τα 5α γενέθλια του μικρού ομήρου στη Γάζα, Αριέλ Μπίμπας

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ, με αφορμή τα πέμπτα γενέθλια του Αριέλ Μπίμπας, ζητώντας την απελευθέρωση του αγοριού και των συγγενών του που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και σχεδόν 10 μήνες, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες φορούσαν πορτοκαλί μπλουζάκια και καπέλα, ως αναφορά στο χρώμα των μαλλιών του Αριέλ, κόκκινα, όπως του αδελφού Κφιρ, που ήταν σχεδόν ενός έτους όταν τον έπιασαν όμηρο.

03:55
Βασιλική Ασμανίδου

Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Χανίγια σκοπό είχε να παραταθεί και να εξαπλωθεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, εκτιμά ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπάς

Η δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την περασμένη Τετάρτη στην Τεχεράνη σκοπό είχε να παραταθεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και περιπλέκει τις συνομιλίες για την επίλυση της σύγκρουσης, δήλωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Μαχμούντ Αμπάς, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σκοπός της δολοφονίας» του ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος «ήταν να παραταθεί και να επεκταθεί ο πόλεμος» στη Μέση Ανατολή, είπε ο κ. Αμπάς, σύμφωνα με το RIA.

«Θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί η επίθεση και να αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Γάζα», πρόσθεσε.

Ο Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε στην πρωτεύουσα του Ιράν τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης. Το Ιράν και η Χαμάς ορκίστηκαν να εκδικηθούν τον θάνατό του· η εξέλιξη επέτεινε την ανησυχία πως ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας —διανύει πλέον την 305η ημέρα του— θα οδηγήσει σε ανάφλεξη όλη τη Μέση Ανατολή.

«Το θεωρούμε αυτό άνανδρη ενέργεια και επικίνδυνη εξέλιξη στην ισραηλινή πολιτική», τόνισε ο Μαχμούντ Αμπάς στο RIA.

«Οι ισραηλινές αρχές κατοχής πρέπει να εγκαταλείψουν τις φιλοδοξίες τους και να τερματίσουν την επίθεσή τους εναντίον του λαού μας και της υπόθεσής μας, να συμμορφωθούν προς το διεθνές δίκαιο και να εφαρμόσουν την αραβική πρωτοβουλία για την ειρήνη, καθώς και άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός και απόσυρση (των ενόπλων δυνάμεών τους) από τη Λωρίδα της Γάζας», έκρινε.

03:54
Βασιλική Ασμανίδου

Παλαιστίνια σύζυγος στελέχους της Χαμάς υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη υπό κράτηση στο Ισραήλ

Η Ουάφα Τζαράρ, σύζυγος στελέχους της Χαμάς στην Τζενίν, στη βόρεια Δυτική Όχθη, είχε συλληφθεί την 21η Μαΐου

03:35
Βασιλική Ασμανίδου

Τουλάχιστον 4 Παλαιστίνιοι σκοτώνονται σε επιδρομή των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στην Άκαμπα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατά τη διάρκεια επιδρομής τις πρώτες πρωινές ώρες, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, διευκρινίζοντας πως δύο από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Ισραηλινές δυνάμεις έκαναν έφοδο στην Άκαμπα, περικύκλωσαν σπίτι και ενεπλάκησαν με νεαρούς (...) χρησιμοποιώντας αληθινές σφαίρες», μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Οι νεκροί είναι 36χρονος, δυο 19χρονοι και 14χρονο παιδί, διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Στοιχεία των ειδικών δυνάμεων «του (ισραηλινού) στρατού έκαναν έφοδο στην πόλη και περικύκλωσαν σπίτι, ακολουθούμενοι από στρατιωτικά οχήματα των δυνάμεων κατοχής», ανέφερε το WAFA, επικαλούμενο μαρτυρίες κατοίκων.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες για την επιχείρηση ως αυτό το στάδιο.

03:14
Βασιλική Ασμανίδου

Μεσανατολικό: Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για μαζική επιχείρηση εσπευσμένης απομάκρυνσης Γερμανών από τον Λίβανο

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για «μεγάλης κλίμακας» επιχείρηση εσπευσμένης απομάκρυνσης γερμανών πολιτών από το Λίβανο και ευρύτερα τη Μέση Ανατολή, καθώς το Βερολίνο εκτιμά ότι το Ιράν πρόκειται να αντεπιτεθεί στο Ισραήλ εντός της εβδομάδας, αναφέρουν το περιοδικό Der Spiegel και το Γερμανικό Πρακτορείο.

Περισσότεροι από 2.000 Γερμανοί πιστεύεται πως βρίσκονται το τρέχον διάστημα στον Λίβανο.

Σύμφωνα με το περιοδικό, ειδικοί της κυβέρνησης είναι βέβαιοι ότι η Χεζμπολάχ θα εξαπολύσει μαζική επίθεση εναντίον του Ισραήλ και από τον Λίβανο και θεωρούν ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να σταματήσει η εξάπλωση της σύγκρουσης, αφού το Ισραήλ κατά πάσα πιθανότητα θα ανταποδώσει.

Ο σχεδιασμός του γερμανικού υπουργείου Άμυνας για την επιχείρηση διάσωσης των Γερμανών στον Λίβανο περιλαμβάνει μεταγωγικά αεροσκάφη Α400Μ, με τα πληρώματα να βρίσκονται εδώ και μέρες σε ετοιμότητα στην Κάτω Σαξονία προκειμένου να παραλάβουν υπηκόους της χώρας από την Βηρυτό, να τους μεταφέρουν στην Κύπρο και να επιστρέψουν στον Λίβανο, για να επαναλάβουν την διαδικασία όσες φορές χρειαστεί.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2.000 Γερμανοί βρίσκονται ακόμη στον Λίβανο. Στην λίστα έκτακτης ανάγκης του υπουργείου Εξωτερικών περιλαμβάνονται 2.100 ονόματα, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες εκτιμούν ότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι δεν έχουν ακόμη εγγραφεί.

Το Spiegel αναφέρει ότι στο υπουργείο εκφράζεται απογοήτευση για το γεγονός ότι ελάχιστοι πήραν σοβαρά υπόψη την οδηγία για άμεση εγκατάλειψη του Λιβάνου με εμπορικές πτήσεις. Εφόσον χρειαστεί να διασωθούν από την Bundeswehr, θα κληθούν κατόπιν να πληρώσουν το –υψηλό– κόστος, διευκρινίζει το Spiegel.

Το περιοδικό υποστηρίζει ακόμη ότι οι υπεύθυνοι της επιχείρησης εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το αεροδρόμιο της Βηρυτού θα κλείσει άμεσα ή να βομβαρδιστεί από το Ισραήλ. Σε αυτή την περίπτωση, «η παραλαβή όσων χρειάζονται προστασία με μεταγωγικά αεροσκάφη θα ήταν (...) ουσιαστικά αδύνατη», επισημαίνεται.

Το «Σχέδιο Β» της γερμανικής κυβέρνησης προβλέπει εσπευσμένη απομάκρυνση διά θαλάσσης των Γερμανών που βρίσκονται στον Λίβανο. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί η φρεγάτα Hamburg, η οποία βρίσκεται εν πλω προς την Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης προστασίας της διεθνούς ναυσιπλοΐας της Ευρωπαϊκής Ένωσης («Ασπίδες»). Το πολεμικό πλοίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα ύδατα νότια της Ελλάδας.

Στον πιο πρόσφατο πόλεμο του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ (το 2006), η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε απομακρύνει εσπευσμένα πολλούς Γερμανούς από τον Λίβανο μέσω Συρίας – αλλά αυτή η επιλογή δεν υπάρχει πλέον, μετά το 2011.

Σχετικές ειδήσεις