Συρία: Οι Ρώσοι κατέστρεψαν κέντρο διοίκησης των τζιχαντιστών
Νέες αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας, εναντίον θέσων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κοντά στη Ράκα της βορειοανατολικής Συρίας.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΡΩΣΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ - ΕΜΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο (3/10) ότι κατέστρεψε ένα κέντρο διοίκησης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κοντά στη Ράκα, προπύργιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης στη βορειοανατολική Συρία, καθώς και ένα υπόγειο καταφύγιο.
«Τις τελευταίες 24 ώρες, αεροσκάφη SU-34 και SU-24M πραγματοποίησαν περισσότερες από 20 αεροπορικές εξόδους με στόχο εννέα εγκαταστάσεις του Ισλαμικού Κράτους», διευκρίνισε το υπουργείο. Ένα κέντρο διοίκησης στη Ράκα και ένα υπόγειο καταφύγιο (μπούνκερ) όπου φυλάσσονταν εκρηκτικά καταστράφηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
«Μια ισχυρή έκρηξη στο μπούνκερ δείχνει πως χρησιμοποιείτο επίσης από τους τρομοκράτες για να αποθηκεύουν εκεί μια σημαντική ποσότητα πυρομαχικών», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.
Τα SU-24 κατέστρεψαν επίσης αποθήκη όπου φυλάσσονταν πυρομαχικά στα βουνά κοντά στην πόλη Τζισρ αλ-Σούγκουρ στην επαρχία Ιντλέμπ (βορειοδυτική Συρία), σύμφωνα με το υπουργείο.
Η αποθήκη καταστράφηκε ολοσχερώς, αναφέρει η ανακοίνωση, που κάνει λόγο για ένα «τεράστιο μανιτάρι καπνού» και έναν κρατήρα που προκάλεσε το αεροπορικό πλήγμα.
Ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης του ΙΚ κοντά στη Μάαρετ αλ-Νούμαν στην επαρχία Ιντλέμπ τέθηκε επίσης στο στόχαστρο και καταστράφηκαν πυρομαχικά και εξοπλισμός, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το ΙΚ δεν έχει παρουσία στην επαρχία Ιντλέμπ.
Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξακολουθούν να πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από τις περιοχές που κατέχει το ΙΚ, ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με το οποίο «όλοι οι στόχοι καταστράφηκαν γρήγορα».
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «πολλά ρωσικά πλήγματα έθεσαν στο στόχαστρο θέσεις του ΙΚ δυτικά της Ράκα και οι εκρήξεις ακούστηκαν μέχρι την πόλη».
Το ΙΚ ελέγχει πλήρως την επαρχία Ράκα, η επώνυμη έδρα της οποίας θεωρείται ως «πρωτεύουσα» της ισλαμιστικής οργάνωσης. Η Ράκα είναι το κυριότερο προπύργιό της από το 2013.
Την Πέμπτη (1/10) η ρωσική Πολεμική Αεροπορία έθεσε στο στόχαστρο τη Ράκα για πρώτη φορά αφότου άρχισε να εξαπολύει αεροπορικά πλήγματα στη Συρία μία ημέρα νωρίτερα.
Ομπάμα: Η εμπλοκή της Ρωσίας στον πόλεμο θα την αποδυναμώσει
Χθες Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν έχουν την πρόθεση να αφήσουν τη σύρραξη στη Συρία να μετατραπεί σε έναν πόλεμο μέσω ενδιαμέσων με τη Ρωσία».
«Δεν πρόκειται να μετατρέψουμε τη Συρία σε έναν πόλεμο μέσω ενδιάμεσων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αυτό θα ήταν λαθεμένη στρατηγική από την πλευρά μας», επισήμανε ο αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι ο πόλεμος στη Συρία πλέον διεξάγεται ανάμεσα «στη Ρωσία, το Ιράν, και στον [πρόεδρο Μπασάρ αλ] Άσαντ και τη συντριπτική πλειονότητα του συριακού λαού».
Ο Ομπάμα τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο πόλεμος της Συρίας δεν είναι «μια παρτίδα στη σκακιέρα των υπερδυνάμεων» και εκτίμησε ότι η εμπλοκή της Ρωσίας στον πόλεμο πρόκειται να την αποδυναμώσει.
Αποκάλυψε δε ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με τη Ρωσία εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να διαμεσολαβήσει και να επιτύχει μια πολιτική μετάβαση στη Συρία αποσπώντας τη συναίνεση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και του Ιράν.
Ομπάμα και Πούτιν είχαν μια -σπάνια- διμερή συνομιλία στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα (28/9). Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στις κρίσεις στη Συρία και στην Ουκρανία.
«Στη συζήτησή μου με τον πρόεδρο Πούτιν έκανα πολύ σαφές ότι ο μόνος τρόπος να επιλυθεί το πρόβλημα στη Συρία είναι να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση η οποία θα είναι συνολική, η οποία θα διατηρήσει τις κρατικές δομές σε τάξη, θα κρατήσει το στρατό σε τάξη... και ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι ο κ. Άσαντ (να δεχθεί) τη μετάβαση», πρόσθεσε ο Ομπάμα.
Βρετανία: Μια στις 20 επιδρομές έχει στόχο το ΙΚ
Μόλις η μια στις 20 επιδρομές της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Συρία στοχοθετεί τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), δήλωσε σήμερα Σάββατο ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον.
Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός στην εφημερίδα The Sun, οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέγραψαν ότι το 5% των ρωσικών πληγμάτων είχαν στόχο τους μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης, ενώ η πλειονότητα των επιδρομών στην πραγματικότητα είχε αποτέλεσμα να «σκοτωθούν άμαχοι» ή στοχοθέτησε μέλη θεωρούμενων ως «μετριοπαθών» οργανώσεων της αντιπολίτευσης οι οποίες μάχονται εναντίον του Άσαντ.
Ο ίδιος εκτίμησε πως η ρωσική επέμβαση «περιπλέκει» περαιτέρω την κατάσταση.
«Αναλύουμε πού γίνονται τα πλήγματα κάθε πρωί», είπε ο Φάλον. «Η μεγάλη πλειονότητά τους δεν έχει διόλου στόχο το ΙΚ».
«Τα στοιχεία μας καταδεικνύουν ότι ρίπτονται μη κατευθυνόμενες βόμβες σε τομείς όπου συχνάζουν άμαχοι, σκοτώνοντας αμάχους, και ότι ρίπτονται βόμβες εναντίον των δυνάμεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που πολεμούν τον Άσαντ», υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε ότι η Ρωσία «παρέχει υποστήριξη στον Άσαντ και διαιωνίζει τα δεινά» του άμαχου πληθυσμού.
Ο Μάικλ Φάλον τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επέκταση της εντολής για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων εναντίον του ΙΚ, χαρακτηρίζοντας «ηθικά εσφαλμένο» να μην συμμετέχει η βρετανική Πολεμική Αεροπορία στις επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία. Μέχρι σήμερα, η Βρετανία συμμετέχει μόνο στους βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων του ΙΚ στο Ιράκ.
Η Βρετανία διεμήνυσε χθες Παρασκευή ότι δεν βλέπει καμιά πιθανότητα να προχωρήσει η προσπάθεια της Ρωσίας να εγκριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη η πρωτοβουλία της με στόχο τη δημιουργία ενός διεθνούς συνασπισμού για τη διεξαγωγή μιας εκστρατείας εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, κάτι που η Μόσχα αντέτεινε πως θεωρεί πολύ παράξενο, επιχειρηματολογώντας ότι η πρότασή της δεν περιέχει απολύτως τίποτε το μεμπτό.
Στην ερώητηση αν θεωρεί ότι το ρωσικό σχέδιο απόφασης έχει μέλλον, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ Μάθιου Ράικροφτ απάντησε μονολεκτικά: «Όχι».
Η Βρετανία είναι ένα από τα πέντε κράτη μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ που έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας. Δικαίωμα βέτο έχουν επίσης οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα ΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν χαρακτήρισε τον Ράικροφτ «πεσιμιστή» και πρόσθεσε ότι μπορεί να αποπειραθεί τη Δευτέρα να αρχίσει διαπραγματεύσεις για το σχέδιο απόφασης, το οποίο διανεμήθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνόδου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας της οποίας προέδρευσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για την κατάσταση στη Συρία, που επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από την ανάπτυξη δυνάμεων της Ρωσίας και το γεγονός ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί αυτές τις δυνάμεις εναντίον αντιπάλων του καθεστώτος του Άσαντ», ανέφερε ο Ράικροφτ.
Ο Τσούρκιν από την πλευρά του δήλωσε πως τον ανησυχεί το ότι η Βρετανία μοιάζει να μην προτίθεται να διαπραγματευθεί, όπως οι ΗΠΑ στην περίπτωση ενός σχεδίου ψηφίσματος για τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, που απορρίφθηκε διότι η Ουάσινγκτον και άλλοι απέρριπταν τη φρασεολογία του όσον αφορά τους πολέμους στη Συρία και στην Υεμένη.