Ιράκ: Ισχυρή η αντίσταση των τζιχαντιστών στη Φαλούτζα – Ανθρώπινη ασπίδα τους οι άμαχοι (videos)

Ισχυρή αντίσταση από το Ισλαμικό Κράτος αντιμετωπίζουν οι ιρακινές δυνάμεις, καθώς προχωρούν προς το κέντρο της πόλης της Φαλούτζα, όπου προκαλεί σοβαρές ανησυχίες η τύχη δεκάδων χιλιάδων αμάχων οι οποίοι έχουν αποκλειστεί εκεί και για τους οποίους ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποιούνται από τους τζιχαντιστές σαν ανθρώπινες ασπίδες.

Ιράκ: Ισχυρή η αντίσταση των τζιχαντιστών στη Φαλούτζα – Ανθρώπινη ασπίδα τους οι άμαχοι (videos)
5'

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σταμάτησαν την επίθεση του ιρακινού στρατού στη Φαλούτζα με μια αντεπίθεση που πραγματοποίησαν σήμερα (31/5) στις νότιες πύλες της πόλης. Υποστηριζόμενες από την αεροπορία του -υπό τις ΗΠΑ- διεθνούς συνασπισμού και με επικεφαλής την επίλεκτη ιρακινή μονάδα αντιτρομοκρατίας, οι κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν χθες Δευτέρα στη Φαλούτζα, κατά την 8η ημέρα της επίθεσής τους για να εκδιώξουν το ΙΚ από τη σημαντική αυτή πόλη που βρίσκεται σε απόσταση 50 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης.

Όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, η μάχη προαναγγέλλεται μακρά και δύσκολη, καθώς η εξτρεμιστική οργάνωση έχει δημιουργήσει βάσεις στη Φαλούτζα, στην επαρχία Αλ-Άνμπαρ, αφού κατέλαβε την πόλη τον Ιανουάριο του 2014, καθιστώντας την ένα από τα δύο κύρια τζιχαντιστικά προπύργια στο Ιράκ, μαζί με τη Μοσούλη στο βορρά.

Οι Ιρακινοί διοικητές προβλέπουν μια μακρά και άγρια μάχη στη Φαλούτζα, αντίθετα απ' ό,τι είχε συμβεί σε προηγούμενες μάχες τους.

Μετά την κατάληψη, πέρυσι, από το ΙΚ των πόλεων Ραμάντι και Τικρίτ, οι κυβερνητικές δυνάμεις χρειάστηκε να προωθηθούν προς αυτές περνώντας από δρόμους γεμάτους εκρηκτικούς μηχανισμούς, αλλά οι τζιχαντιστές είχαν τουλάχιστον διαφύγει πριν οι στρατιώτες φθάσουν στο κέντρο της πόλης.

Στη Φαλούτζα, οι περισσότεροι από τους ανώτερους διοικητές του ΙΚ έχουν διαφύγει από την πόλη, αλλά τα ιρακινά στρατεύματα αναμένουν αντίσταση από σημαντικό αριθμό τζιχαντιστών, οι οποίοι βρίσκονται πλέον υπό πολιορκία.

Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, όμως περίπου 1.000 τζιχαντιστές φέρεται να έχουν κρυφτεί μέσα στην πόλη, πολλοί σε σήραγγες.
Αφού εισήλθαν στη Φαλούτζα από τρεις άξονες, οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις σημείωσαν τη σημαντικότερη προέλασή τους από τη νότια πλευρά, φθάνοντας στο προάστιο Ναϊμίγια.

Εκεί «περίπου 100 βαριά οπλισμένοι τζιχαντιστές» εξαπέλυσαν αντεπίθεση, όμως οι ιρακινές δυνάμεις κατάφεραν να τους απωθήσουν, σκοτώνοντας 75 μαχητές, δήλωσε ο στρατηγός Αμπντελουάχαμπ αλ-Σαάντι, διοικητής της στρατιωτικής επιχείρησης, χωρίς ωστόσο να δώσει απολογισμό των θυμάτων από την κυβερνητική πλευρά.

Σύμφωνα με αξιωματικούς, η αεροπορική υποστήριξη από το διεθνή συνασπισμό και την ιρακινή αεροπορία είχε κρίσιμη σημασία για την επιτυχία στη Ναϊμίγια, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις μπόρεσαν στη συνέχεια να συνεχίσουν την προώθησή τους.

Η ανακατάληψη της Φαλούτζα θα δώσει στην κυβέρνηση τον έλεγχο των κύριων πληθυσμιακών κέντρων στην εύφορη κοιλάδα του Ευφράτη, δυτικά της πρωτεύουσας, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.

Όμως η επίθεση αποτελεί επίσης μια δοκιμή για την ικανότητα του στρατού να καταλαμβάνει εδάφη προστατεύοντας παράλληλα τους αμάχους. Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Φαλούτζα πιστεύεται ότι διέφυγε κατά τους έξι μήνες που διήρκεσε η πολιορκία, 50.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι μέσα στην πόλη, ενώ έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και υγειονομική περίθαλψη.

«Μια ανθρωπιστική καταστροφή εκτυλίσσεται στη Φαλούτζα. Οικογένειες έχουν παγιδευτεί ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά χωρίς ασφαλή διέξοδο», δήλωσε ο Γιαν Έγκελαντ, γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Προσφυγικού Συμβουλίου, μιας από τις οργανώσεις που βοηθούν οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί από την πόλη.

«Τα εμπόλεμα μέρη πρέπει να εγγυηθούν τώρα την ασφαλή έξοδο των αμάχων, πριν είναι πολύ αργά και χαθούν περισσότερες ζωές», πρόσθεσε.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν πως υπάρχουν πληροφορίες ότι οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν μερικές εκατοντάδες οικογένειες σαν ανθρώπινες ασπίδες στο κέντρο της πόλης, μια τακτική που έχουν χρησιμοποιήσει σε άλλες τοποθεσίες στο Ιράκ. Σύμφωνα πάντα με τον ΟΗΕ, 3.700 άνθρωποι κατάφεραν να διαφύγουν από την πόλη την τελευταία εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, περίπου 3.700 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Φαλούτζα από την περασμένη εβδομάδα, όταν ο ιρακινός στρατός άρχισε την επιχείρησή του για την ανακατάληψη της πόλης, την οποία ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Έχουμε πληροφορίες για ανθρώπινες απώλειες στο κέντρο της πόλης στη Φαλούτζα λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών, ανάμεσά τους επτά μέλη της ίδιας οικογένειας στις 28 Μαΐου. Έχουμε επίσης αρκετές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες πολίτες χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινη ασπίδα από το ΙΚ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNHCR Ουίλιαμ Σπίντλερ σε συνέντευξη Τύπου.

OHE: Το Ισλαμικό Κράτος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει 300 έως 400 οικογένειες ως ανθρώπινες ασπίδες

Την ανησυχία του σχετικά με την τύχη 300 έως 400 οικογενειών από το Ιράκ που ενδεχομένως χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες από τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην πόλη Φαλούτζα (κεντρικά), την οποία προσπαθούν εδώ και μία εβδομάδα να ανακαταλάβουν οι ιρακινές δυνάμεις από τους τζιχαντιστές, εξέφρασε και ο ΟΗΕ.

Αξιωματούχοι έχουν λάβει «αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οικογένειες έχουν οδηγηθεί στο κέντρο της πόλης από το Ντάες και δεν τους επιτρέπεται να φύγουν από τα σημεία συγκέντρωσης», είπε στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Ιράκ, Λιζ Γκραντ.

Μια τέτοια ενέργεια «αφήνει να εννοηθεί ότι το Ντάες θα μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει ή έχει την πρόθεση να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες», πρόσθεσε.

Αυτές οι οικογένειες «θα διατρέξουν μεγάλο κίνδυνο στην περίπτωση μιας στρατιωτικής σύγκρουσης», προειδοποίησε επίσης η αξιωματούχος, συμπληρώνοντας: «η ιρακινή κυβέρνηση έχει πλήρη συνείδηση της ανάγκης να προστατευθούν οι άμαχοι κατά τη διάρκεια της επίθεσης, αλλά και πως «οι επιχειρήσεις συνεχίζονται με βραδύτερους ρυθμούς».

Περίπου 5.000 άνθρωποι κατάφεραν να διαφύγουν από την πόλη, όπου ωστόσο παραμένουν 50.000 κάτοικοι σύμφωνα με την Γκράντ, η οποία διευκρίνισε: «Πολλοί από εκείνους που κατάφεραν να ξέφυγουν από την Φαλούτζα περπατούσαν για ώρες και σε πολλές περιπτώσεις βρέθηκαν εν μέσω πυρών».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή