Συγκλονισμένη η Βρετανία: Νεκρή η βουλευτής που δέχτηκε επίθεση από οπαδό του Brexit
Η Βρετανίδα Βουλευτής του Εργατικού κόμματος, Τζο Κοξ, η οποία πυροβολήθηκε δύο φορές και μαχαιρώθηκε από υποστηρικτή του Brexit έπειτα από μάχη που έδωσε για τη ζωή της, τελικά εξέπνευσε στο νοσοκομείο του Λιντς.
Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η 41χρονη Τζο Κοξ δέχτηκε την επίθεση ενώ ετοιμαζόταν να μιλήσει σε ψηφοφόρους της στο Μπίρστολ, κοντά στο Λιντς.
«Με μεγάλη μου λύπη ανακοινώνω ότι υπέκυψε στα τραύματά της», είπε η αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, Ντι Κόλινς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι είδε την 41χρονη βουλευτή, μητέρα δύο παιδιών, να κείτεται αιμορραγώντας στον δρόμο μετά την επίθεση, έξω από τοπική βιβλιοθήκη.
Στην επίθεση τραυματίστηκε, επίσης, ένας 77χρονος άνδρας, του οποίου η ζωή δεν απειλείται.
Η καμπάνια υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο στρατόπεδο της οποίας ανήκει και η κ. Κοξ, ανέστειλε όλες τις δραστηριότητές της για σήμερα και γι' αύριο Παρασκευή (17/06).
«Η τραγωδία αυτή έχει σοκάρει τους πάντες στην εκστρατεία και ιδίως τους ανθρώπους στο Γιορκσάιρ που εργάζονταν μαζί της. Υπό το φως αυτών των φριχτών νέων, αναστείλαμε την εκστρατεία μας για σήμερα και αύριο», ανακοίνωσε ο Γουίλ Στρόου, ο εκτελεστικός διεθυντής της Stronger In Europe, με ανάρτησή του στο Facebook.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο Press Association ότι η Κοξ προσπάθησε να παρέμβει σε έναν καυγά μεταξύ δύο ανδρών. Ο ένας από αυτούς τράβηξε ένα όπλο από μια τσάντα και πυροβόλησε δύο φορές. Η πληροφορία αυτή ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί από την αστυνομία. Σύμφωνα με το Channel 4, η Κοξ φέρει και τραύματα από μαχαίρι.
Ένας άλλος μάρτυρας, τον οποίο επικαλείται το τηλεοπτικό κανάλι Sky News, υποστήριξε ότι ο δράστης φώναξε «Britain first», δηλαδή «Πρώτα η Βρετανία».
Οι βρετανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι συνελήφθη ο 52χρονος Τόμι Μέιρ μετά την επίθεση. Σύμφωνα με Αρχές, είναι σε εξέλιξη οι έρευνες για να διαπιστωθούν τα κίνητρα του δράστη.
Σύμφωνα πάντα με την Κόλινς, η αστυνομία, που έχει πάρει καταθέσεις από πολλούς μάρτυρες, δεν αναζητά κανέναν άλλο ύποπτο για τη δολοφονία της Κοξ, πέραν του 52χρονου άνδρα που έχει ήδη συλληφθεί και φέρεται να είναι ο δράστης της επίθεσης.
Ο άνδρας αυτός, τα κίνητρα του οποίου παραμένουν αδιευκρίνιστα, χαρακτηρίστηκε «μοναχικός» από τους γείτονές του.
To συγκινητικό μήνυμα του συζύγου της
Συντετριμμένος, ο σύζυγος της δολοφονημένης Βρετανίδας βουλευτού των Εργατικών, Μπένταν Κοξ, μίλησε για τον χαμό της γυναίκας του: «Θα ήθελε δύο πράγματα πάνω από όλα τώρα: Το πρώτο θα ήταν να λούσουμε τα παιδιά μας με αγάπη και το δεύτερο να ενωθούμε όλοι και να πολεμήσουμε το μίσος που την σκότωσε. Το μίσος δεν έχει δόγμα, εθνικότητα ή θρήσκευμα, είναι δηλητήριο» ανέφερε ο κ. Κοξ σε ανακοίνωσή του.
Συλλυπητήρια από Ευρωπαίους ηγέτες
Πάρα πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων οι πρωθυπουργοί του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Δανίας και της Φινλανδίας, εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο της Κοξ.
Τη «βαθιά του θλίψη» για τη δολοφονία της Βρετανίδας βουλευτή Τζο Κοξ, επισημαίνοντας ότι «μέσω εκείνης, στοχοθετήθηκε το δημοκρατικό μας ιδεώδες», εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς.
«Η οικογένεια των Εργατικών και όλη η χώρα έχουν υποστεί σοκ και εκφράζουν τη θλίψη τους μετά τον φρικτό θάνατο της Τζο Κοξ», έγραψε στο Twitter ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε «τραγωδία» τον θάνατο της Κοξ που, όπως είπε, ήταν αφοσιωμένο μέλος του βρετανικού κοινοβουλίου. «Οι σκέψεις μου είναι με τον σύζυγό της Μπρένταν και τα δύο μικρά παιδιά της», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.
Αμέσως μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος της Κοξ, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι ο διοικητής της, ο Μαρκ Κάρνεϊ, δεν θα εκφωνήσει την ομιλία του απόψε στο Μάνσιον Χάουζ, όπως ήταν προγραμματισμένο. Ο Κάρνεϊ, που επρόκειτο να μιλήσει για την οικονομική τεχνολογία, θα κάνει μόνο μια σύντομη παρέμβαση που θα αφορά «τα σημερινά γεγονότα», διευκρίνισε η Τράπεζα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε πως η δολοφονία της Κοξ είναι μια επίθεση ενάντια σε όλους όσους πιστεύουν στην δημοκρατία.
Η Κοξ γεννήθηκε στο Ντιούσμπερι το 1974 και το 1995 αποφοίτησε από το Κέμπριτζ. Ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειάς της που σπούδασε σε πανεπιστήμιο. Είχε εργαστεί στην προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Βρετανό ευρωβουλευτή Γκλενς Κίνοκ.
Εργάστηκε επίσης για την μη κυβερνητική, φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam για την καταπολέμηση της πείνας στον κόσμο και αργότερα σε μια εκστρατεία για την αποφυγή θανάτων κατά τη γέννα, σε συνεργασία με τον Σάρα Μπράουν, τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.
Μετά την εκλογή της στο βρετανικό κοινοβούλιο, το 2015, η Κοξ τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτοσχέδιο το όπλο του δράστη;
«Είδα ανθρώπους να τρέχουν προς τη δημοτική βιβλιοθήκη. Βγήκα από το εστιατόριο μαζί με άλλους δύο... είδαμε έναν άνδρα που φορούσε ένα καπέλο του μπέιζμπολ και γκρίζο τζάκετ να παλεύει με έναν άλλο», είπε αυτόπτης μάρτυρας.
«Ξαφνικά, αυτός ο τύπος τράβηξε όπλο... Έμοιαζε με όπλο του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ή με κάτι αυτοσχέδιο, δεν ήταν το είδος του όπλου που βλέπουμε συνήθως. Πυροβόλησε μια φορά, εγώ απομακρύνθηκα τρέχοντας και μετά άκουσα τον δεύτερο πυροβολισμό», υποστήριξε ο μάρτυρας.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παραπάνω Gallery του Newsbomb
«Ο κόσμος ούρλιαζε»
To BBC ωστόσο μεταδίδει μαρτυρία του ιδιοκτήτη καφέ στην περιοχή, Κλαρκ Ρόθγουελ, ο οποίος μίλησε για 3 πυροβολισμούς.
«Όταν κοίταξα, είδα έναν άντρα κοντά στα 50 μέτρα με λευκό καπέλο του μπέιζμπολ και τζάκετ, να κρατά ένα όπλο παλαιού τύπου στο χέρι του», είπε.
«Πυροβόλησε την κυρία αυτή μία φορά και στη συνέχεια άλλη μία, ενώ όταν εκείνη έπεσε κάτω, έσκυψε δίπλα της και την πυροβόλησε άλλη μία φορά στο πρόσωπο», συνέχισε ο κ. Ρόθγουελ.
«Κάποιος προσπάθησε να τον αρπάξει, παλεύοντας μαζί του και τότε εκείνος έβγαλε ένα μαχαίρι κυνηγετικού τύπου και άρχισε να την καρφώνει, το έκανε περίπου έξι φορές. Ο κόσμος ούρλιαζε και έτρεχε εγκαταλείποντας το σημείο», κατέληξε.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Νωρίτερα, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι είναι «σε κατάσταση σοκ» από την είδηση της επίθεσης σε βάρος της Κοξ.
Την ανησυχία του για το επεισόδιο εξέφρασε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Είμαι πολύ ανήσυχος για τις αναφορές ότι η Τζο Κοξ έχει τραυματιστεί. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας στη Τζο και την οικογένειά της».
Ο πρωθυπουργός Κάμερον δεν θα συμμετάσχει σε εκδήλωση υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση που επρόκειτο να διεξαχθεί αργότερα την Πέμπτη (16/06) στο Γιβραλτάρ υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της επίθεσης που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα σε βάρος της βουλευτίνας του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ.
«Είναι σωστό που διακόπηκαν όλες οι εκστρατείες μετά τη φριχτή επίθεση στην Τζο Κοξ. Δεν θα συμμετάσχω στην αποψινή συγκέντρωση στο Γιβραλτάρ», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός ο οποίος βρίσκεται ήδη στο Γιβραλτάρ.
Η Κοξ έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ και συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία. Μολονότι ένας αυτόπτης μάρτυρας υποστήριξε ότι ο άνδρας που της επιτέθηκε φώναξε το σύνθημα «Πρώτα η Βρετανία», δεν είναι σαφές αν η πράξη του σχετίζεται με το δημοψήφισμα.
Το κίνημα «Πρώτα η Βρετανία» καταδίκασε την επίθεση σε βάρος της Τζο Κοξ
Η αντιπρόεδρος του ακροδεξιού, εθνικιστικού κινήματος Britain First της Βρετανίας, Τζέιντα Φράνσεν, καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση σε βάρος της βουλευτίνας του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ, παίρνοντας αποστάσεις από την ενέργεια αυτή.
Ορισμένα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αυτόπτες μάρτυρες, μετέδωσαν ότι ο δράστης φώναξε το σύνθημα «Britain First», δηλαδή «Πρώτα η Βρετανία», πριν πυροβολήσει την Κοξ, πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί από την αστυνομία. Το Britain First αυτοχαρακτηρίζεται στον ιστότοπό του «πατριωτικό πολιτικό κόμμα και οργάνωση άμυνας δρόμου».
Η Φράνσεν χαρακτήρισε «απολύτως βδελυρή» την επίθεση σε βάρος της Κοξ. «Σοκαριστήκαμε ακούγοντας αυτές τις πληροφορίες, όπως και όλοι οι άλλοι», συνέχισε, αφήνοντας κατόπιν να εννοηθεί ότι το σύνθημα «Πρώτα η Βρετανία» είναι πολύ συνηθισμένο και χρησιμοποιείται ευρέως από τους υποστηρικτές του Brexit.