Μετωπική ΕΕ-Ερντογάν για τη θανατική ποινή – «Το 90% των Τούρκων απαιτεί την επαναφορά της»

Την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, έπειτα από την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη χώρα, κάλεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Μετωπική ΕΕ-Ερντογάν για τη θανατική ποινή – «Το 90% των Τούρκων απαιτεί την επαναφορά της»
4'

Στον απόηχο της προσωρινής αναστολής της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από την Άγκυρα, με κοινή τους ανακοίνωση, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν τόνισαν πως η ΕΕ είναι «ανήσυχη» για τις εξελίξεις έπειτα από την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που ενέκρινε και τυπικά σήμερα με ψήφισμα της η τουρκική Βουλή.

Η Μογκερίνι και ο Χαν χαρακτήρισαν μάλιστα «απαράδεκτα» τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα από την κυβέρνηση της Τουρκίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης.

Παράλληλα τόνισαν, χωρίς να επεκταθούν, πως η οποιαδήποτε προσωρινή άρση της ισχύος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρέπει να ακολουθεί τους κανονισμούς περί παρεκκλίσεων…

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, στον ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα στους γείτονες είχε στείλει και ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικρίνοντας τις ενέργειες του Ερντογάν και κλείνοντας την πόρτα της ΕΕ σε περίπτωση επαναφοράς της θανατικής ποινής, αλλά και της μετατροπής της Τουρκίας σε ισλαμικό αυταρχικό κράτος.

Σχεδόν το 90% των Τούρκων πολιτών θέλει να επιβληθεί η θανατική ποινή στους πραξικοπηματίες

Την ίδια ώρα, περίπου το 90% των Τούρκων πολιτών ζητάει να επιβληθεί η εσχάτη των ποινών σε όσους ενεπλάκησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, υποχρεώνοντας έτσι την τουρκική ηγεσία να εξετάσει την επαναφορά της θανατικής ποινής στην χώρα, δήλωσε ο Γιασίν Ακτάι, αντιπρόεδρος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

«Πρακτικά το 90% του πληθυσμού της χώρας ζητά (να επιβληθεί) η βαρύτερη ποινή για τους πραξικοπηματίες και αυτή πρέπει να είναι η θανατική ποινή. Το ζητούν αυτό σε όλες τις διαδηλώσεις. Η πίεση της κοινής γνώμης μας αναγκάζει να κάνουμε μια επιλογή», τόνισε ο Ακτάι.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η Τουρκία είναι απογοητευμένη από την έλλειψη στήριξης της Δύσης έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και πιστεύει πως η Δύση άφησε την χώρα μόνη της στην μάχη ενάντια στους εχθρούς της.

«Είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι με το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες μάς ρωτούν πρωτίστως τι πρόκειται να κάνουμε με τους συλληφθέντες για την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα. Είναι πολύ προσβλητικό. Σκοπός είναι να αποδυναμωθεί ο αγώνας μας. Δείχνει μια επιθυμία για την εγκατάλειψη της Τουρκίας», πρόσθεσε.

«Αντ' αυτού οι χώρες της Δύσης θα έπρεπε να μας ρωτήσουν τι μέτρα έχουμε πάρει ενάντια σε αυτούς (σ.σ. τους συνωμότες του πραξικοπήματος). Εξακολουθούμε να περιμένουμε αυτή την ερώτηση», κατέληξε ο Ακτάι, σημειώνοντας πως η Τουρκία εξετάζει την πιθανότητα να έπαιξε ρόλο κάποια ξένη χώρα στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, αν και, όπως σημείωσε, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ξεκάθαρα στοιχεία για αυτό.

Διπλός και τριπλός έλεγχος στο υπουργείο Οικονομικών και στην κεντρική τράπεζα
Η τουρκική κυβέρνηση θα προβεί σε «διπλό και τριπλό έλεγχο» στο υπουργείο Οικονομικών και στην κεντρική τράπεζα για συνωμότες του πραξικοπήματος, δήλωσε, τέλος, σε δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ.

Αφού τόνισε ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές πρέπει να καταλάβουν ότι η Τουρκία θα επιβιώσει από το σοκ του αποτυχημένου πραξικοπήματος, ο Σιμσέκ σημείωσε πως το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έδωσε επί σειρά ετών ελευθερία κινήσεων στο θρησκευτικό κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα τώρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα.

«Μόλις ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνειδητοποίησε την απειλή (που θέτουν οι υποστηρικτές του Γκιουλέν), έδωσε την κατάλληλη απάντηση. Πιστεύαμε ότι έκαναν κάτι καλό για την χώρα», επισήμανε.

Πρόσθεσε, δε, πως περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι σε κρατικούς θεσμούς καταζητούνται και εξακολουθούν να διαφεύγουν, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή