Επίθεση Μόναχο: Πώς ο δράστης έστησε παγίδα στα θύματά του μέσω Facebook
Τραγικός ο απολογισμός της αιματηρής επίθεσης σε εμπορικό κέντρο: Εννέα νεκροί, 27 τραυματίες - Επιβεβαιώθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν κι ένας Έλληνας υπήκοος - Αυτοκτόνησε ο 18χρονος Γερμανοϊρανός μακελάρης - Παγίδα μέσω του Facebook είχε στήσει ο δράστης - Οι Αρχές εκτιμούν ότι η επίθεση δεν συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος όμως τα κίνητρα του δράστη παραμένουν άγνωστα
Στην είσοδο του εμπορικού κέντρου «Olympia», στην «καρδιά» της γερμανικής πόλης του Μονάχου, κοντά στο στάδιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972, εκεί όπου ο 18χρονος Γερμανο-Ιρανός Νταβίντ Αλί Σόνμπολι έσπειρε την Παρασκευή 22 Ιουλίου τον θάνατο, ένα σιωπηλό πλήθος συγκεντρώθηκε χθες Σάββατο, εναποθέτοντας λουλούδια και κεριά στη μνήμη των νεαρών -στην πλειοψηφία τους- θυμάτων του μακελειού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο δράστης και αυτόχειρας, ένας μοναχικός νέος, χωρίς πολιτικά κίνητρα, θύμα bullying στο παρελθόν και με ψυχικά προβλήματα, είχε προμελετήσει την πράξη του: έχοντας κάνει πειρατεία στον λογαριασμό Facebook ενός κοριτσιού, είχε προσελκύσει στο εστιατόριο McDonald's του εμπορικού κέντρου συνομηλίκους του διαφημίζοντας προσφορές για τη συγκεκριμένη ημέρα. Στο σακίδιό του βρέθηκαν 300 σφαίρες, πράγμα που σημαίνει ότι υπολόγιζε να σκοτώσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.
Εννέα άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες του περιστρόφου του. Οι επτά ήταν έφηβοι ενώ άλλοι 27 τραυματίσθηκαν σοβαρά, εκ των οποίων 10 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Σύμφωνα με πηγή των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο εσωτερικό του εστιατορίου McDonald's, ενώ ένας πέμπτος σκοτώθηκε στον εξωτερικό του χώρο. Το νεαρότερο θύμα ήταν 13 ετών. Τα υπόλοιπα, μέχρι 21 ετών, εκτός της 45χρονης γυναίκας.
Ο 18χρονος Έλληνας Χουσεΐν Νταϊτσίκ από τη Θράκη, βρισκόταν στο Μόναχο με τη αδελφή του. Πυροβολήθηκε δύο φορές έξω από το McDonald's και σύμφωνα με μαρτυρίες έσπρωξε μακριά την αδελφή του, όταν ο ένοπλος άνοιξε πυρ. Μαθαίνοντας την είδηση, ο πατέρας του υπέστη έμφραγμα και νοσηλεύεται.
Το πρώτο θύμα που κατονομάσθηκε είναι ο 21χρονος Ζαμπέρτζα Ντίτζαμαντ από το Κόσσοβο. Ο πατέρας του εμφανίσθηκε χθες (23/7) στον τόπο της σφαγής κρατώντας ένα μπουκέτο λουλούδια και τη φωτογραφία του γιου του. Προηγουμένως είχε γράψει στο Facebook: «Με μεγάλη θλίψη θέλω να σας πληροφορήσω ότι ο γιος μου Ζαμπέρτζα Ντίτζαμαντ, 21, σκοτώθηκε στο Μόναχο».
Από το Κόσσοβο κατάγονταν και άλλα δύο θύματα: η Αρμέλα Σεγκάσι, 14 ετών, που σκοτώθηκε μαζί με τη συνομήλική της Σαμπίνα Σούλατζ. Ο αδελφός της Αρμέλα είχε απευθύνει αγωνιώδη έκκληση μέσω Facebook για τον εντοπισμό της. Επίσης μέσω Facebook λίγες ώρες αργότερα ο Αρμπνορ επιβεβαίωνε ότι η αδελφή του περιλαμβάνεται στα θύματα.
Σεβντά Νταγκ, Τζαν Λεϊλά και Σελτζούκ Κιλίς είναι τα ονόματα των τριών νεαρών Τούρκων που σκοτώθηκαν στο Μόναχο. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τις ταυτότητές τους , αλλά δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες για τα τρία νεαρά θύματα.
Φίλοι συγκεντρώθηκαν με δάκρυα στα μάτια στο εμπορικό κέντρο για να θρηνήσουν τον θάνατο του Τζουλιάνο Κόλμαν, του 18χρονου Γερμανού. «Ενας παλιός μου φίλος σκοτώθηκε. Ήμασταν συμμαθητές, ήταν στο έτος μου. Παίζαμε πάντα ποδόσφαιρο, ζούσε δίπλα στο σπίτι μου. Τον είχα δει την περασμένη εβδομάδα».
Δείτε εδώ τα θύματα του μακελειού
Το προφίλ του δράστη
Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο δράστης, ονόματι Ali David Sonboly έδρασε μεμονωμένα και βρέθηκε νεκρός σε δρόμο κοντά στο εμπορικό κέντρο. Ήταν ηλικίας 18 ετών, Ιρανογερμανικής καταγωγής καιεικάζεται ότι αυτοκτόνησε, αφού προηγουμένως είχε δεχθεί και πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. Ο 18χρονος ζούσε για πάνω από δύο χρόνια στο Μόναχο και δεν ήταν γνωστός στην αστυνομία.
Την ίδια στιγμή, πάντως, έγγραφα, αλλά και στοιχεία από το Διαδίκτυο που σχετίζονται με το δράστη της χθεσινής αιματηρής επίθεσης στο Μόναχο, παραπέμπουν στο ενδιαφέρον του για άλλες επιθέσεις μαζικού τρομοκρατικού χαρακτήρα. Μεταξύ αυτών και η Νορβηγία, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας.
Ωστόσο είναι νωρίς για να «συνδεθεί» ο δράστης της επίθεσης στο Μόναχο, με το Νορβηγό Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ που έκανε τη διπλή τρομοκρατική επίθεση στη χώρα του, το καλοκαίρι του 2011.
Δείτε την πρώτη φωτογραφία του δράστη που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Για μεμονωμένο δράστη σε κατάσταση αμόκ έκανε λόγο η Αστυνομία του Μονάχου, αναφερόμενη στον 18χρονο Ιρανογερμανό, εξηγώντας ότι και από τα ευρήματα της έρευνας στο σπίτι του δράστη προκύπτει ότι ο 18χρονος μελετούσε «με μεγάλη ένταση» ανάλογες περιπτώσεις αμόκ και μαζικών δολοφονιών.
«Δεν έχει πάντως καμία σχέση με το θέμα των προσφύγων» ή με το Ισλαμικό Κράτος, διευκρίνισε ο αξιωματούχος και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον λόγοι ασφάλειας για να μην κυκλοφορεί κανείς κανονικά στο Μόναχο.
Ο δράστης, σύμφωνα με την Αστυνομία, γεννήθηκε στο Μόναχο και ήταν μαθητής, ωστόσο οι γονείς του δεν ήταν ακόμη σε θέση να ανακριθούν και να δώσουν πολλές πληροφορίες, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες στο οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον. Υπό διερεύνηση βρίσκεται και το ιατρικό ιστορικό του νεαρού, καθώς υπάρχει η πληροφορία ότι κατά το παρελθόν είχε νοσηλευθεί σε ψυχιατρική κλινική.
Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, ο νεαρός χρησιμοποίησε πιστόλι 9 χιλιοστών και είχε μαζί του 300 σφαίρες, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πώς κατάφερε να τις προμηθευτεί. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτοπυροβολήθηκε, καθώς τα πυρά των αστυνομικών που τον καταδίωκαν δεν βρήκαν τον στόχο τους.
Λίγο μετά την επίθεση η Αστυνομία στο Twitter είχε γράψει πως «Οι ύποπτοι εξακολουθούν να διαφεύγουν. Παρακαλούμε αποφεύγετε τους δημόσιους χώρους», ενώ η Βαυαρική Ραδιοφωνία, επικαλούμενη πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), είχε μεταδώσει ότι πρόκειται για τρεις δράστες οι οποίοι «κυκλοφορούν» στο Μόναχο.
«Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις περί ισλαμιστικής τρομοκρατικής ενέργειας», ξεκαθάρισε Χουμπέρτους Άντρε: «Βρισκόμαστε ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο της έρευνας», εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο Αρχηγός της Αστυνομίας του Μονάχου.
(Source: TheGuardian.com)
Στα κίνητρα του δράστη εστιάζονται οι έρευνες
Όπως μεταδόθηκε από τα τοπικά ΜΜΕ, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η ταυτότητα του δράστη, δυνάμεις της Αστυνομίας εισέβαλαν στο σπίτι του, όπου από νωρίς το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν έρευνες από τις Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας (SEK).
Στο αρχηγείο της Αστυνομίας βρέθηκε για αρκετές ώρες και ο πατέρας του δράστη.
Ο νεαρός, ο οποίος ενήργησε μόνος του, ζούσε, σύμφωνα με την Bild, στο προάστιο Μάξφορστατ με τους γονείς του, και γείτονάς του, ο οποίος τον αναγνώρισε από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν από το πρώτο κιόλας βράδυ, δήλωσε στην εφημερίδα ότι κάποιος φίλος του που ήταν συμμαθητής του έκανε λόγο για έναν «πραγματικά ήρεμο τύπο».
Στο μεταξύ, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, οι σημαίες σε όλη τη χώρα κυματίζουν μεσίστιες, σε ένδειξη πένθους για τα γεγονότα.
Ερωτηθείς σχετικά με την γνησιότητα ερασιτεχνικού βίντεο που κυκλοφόρησε νωρίτερα στο διαδίκτυο, ο Χουμπέρτους 'Αντρε, Αρχηγός της αστυνομίας του Μονάχου επιβεβαίωσε ότι απεικόνιζε τον δράστη, ο οποίος ήταν οπλισμένος, λίγο πριν από τις 20.30 (τοπική ώρα), οπότε και εντοπίστηκε η σωρός του, σε δρόμο δίπλα στο εμπορικό κέντρο.
Το βίντεο διάρκειας μόλις ενός λεπτού και 48 δευτερολέπτων, το οποίο τραβήχθηκε από ένα άλλο πιο ψηλό γειτονικό κτίριο δείχνει -σύμφωνα και με την αστυνομία- τον δράστη της αιματηρής επίθεσης στο Μόναχο σε ένα πάρκινγκ. Ο ένοπλος δράστης ακούγεται να φωνάζει μεταξύ άλλων: «Eίμαι Γερμανός. Σταματήστε τη λήψη». Λέει επίσης πως είναι μεγαλωμένος σε «περιοχή επιδομάτων ανεργίας», ότι έχει νοσηλευθεί σε νοσοκομείο, ότι υπέστη mobbing και θα «σας καθαρίσω όλους».
Ο ένοπλος ουρλιάζει σε άψογα γερμανικά: «Εξ αιτίας σας έχω υποστεί επί 7 ολόκληρα χρόνια ψυχολογική βία (mobbing) και τώρα πρέπει να αγοράσω ένα όπλο για να σας καθαρίσω όλους». Όταν ο άντρας με το βίντεο τον βρίζει «βρωμοξένο», εκείνος απαντά «Είμαι Γερμανός. Σταμάτα το βίντεο. Γεννήθηκα εδώ (...δεν ακούγεται καθαρά) σε περιοχή επιδομάτων ανεργίας (…δεν ακούγεται καθαρά)… νοσηλεύτηκα σε νοσοκομείο (...δεν ακούγεται καθαρά) και δεν έχω κάνει τίποτα».
Στο σημείο αυτό σταματά η εικόνα, ακούγονται οι σφαίρες, άνθρωποι να ουρλιάζουν πανικόβλητοι και οι σειρήνες των περιπολικών. Το κινητό στρέφεται ξανά στο πάρκινγκ, ο ένοπλος είναι πάλι εκεί και πυροβολεί ξανά. Μετά σταματά η λήψη.
Στην αστυνομική επιχείρηση η οποία ξεκίνησε με την πρώτη ειδοποίηση της Αστυνομίας στις 17:50 (τοπική ώρα), χθες Παρασκευή, συμμετείχαν, σύμφωνα με τον κ. 'Αντρε 2300 άτομα, τόσο από τις δυνάμεις της Βαυαρίας όσο και από ειδικές μονάδες της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και άλλων κρατιδίων. Κατά την διάρκεια των ερευνών, «προτάξαμε την ασφάλεια από την ταχύτητα και θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι δεν υπήρχαν άλλοι οπλισμένοι δράστες ελεύθεροι», δήλωσε ο κ. 'Αντρε και τόνισε ότι, αν και δεν μπορεί να υπάρξει 100% ασφάλεια, δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να υποδεικνύουν ότι οι πολίτες του Μονάχου έχουν λόγο να αισθάνονται ανασφάλεια. Σημείωσε μάλιστα ότι οι διάφορες εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες κανονικά και είχαν αρχικά ακυρωθεί μπορούν να πραγματοποιηθούν κανονικά, εκτός εάν οι διοργανωτές προτιμούν να τις αναβάλουν, σε ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα.
Η στιγμή της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου
Ολάντ: «Αποτρόπαια τρομοκρατική ενέργεια» η αιματηρή επίθεση στη Γερμανία
Η αιματηρή επίθεση στο Μόναχο ήταν μια «αποτρόπαια τρομοκρατική ενέργεια» που στόχευε να εντείνει τον φόβο στην Γερμανία μετά από την Γαλλία που έγινε στόχος πριν από μια εβδομάδα, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
«Η τρομοκρατική επίθεση που έπληξε το Μόναχο, σκοτώνοντας πολλούς ανθρώπους είναι μια αποτρόπαιη ενέργεια που στοχεύει να υποκινήσει τον φόβο στην Γερμανία έπειτα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε ο Ολάντ με ανακοίνωση του.
«Η Γερμανία θα αντισταθεί, μπορεί να βασιστεί στην φιλία και την συνεργασία της Γαλλίας», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Το Ιράν καταδικάζει την επίθεση στο Μόναχο
Το Ιράν «καταδικάζει αυτήν την ενέργεια και εκφράζει την αλληλεγγύη του στον λαό και στην κυβέρνηση της Γερμανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γασεμί, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων Irna και Isna.
Ο Γασεμί καταδίκασε «τη δολοφονία ανυπεράσπιστων αθώων» και δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν άλλες επιλογές παρά η απόλυτη και χωρίς διακρίσεις μάχη» κατά της τρομοκρατίας.
Οι πρώτες εικόνες από το σημείο απαθανάτιζαν σκηνές πανικού, με πολίτες να τρέχουν μακριά από το εμπορικό όπου φερόταν να έχει ταμπουρωθεί ο ένοπλος.
Οι πρώτες μαρτυρίες έκαναν λόγο για έναν ένοπλο, ο οποίος μάλιστα καταζητείται αφού φέρεται να «έτρεξε προς το σταθμό του μετρό», αλλά και για πολλούς εγκλωβισμένους μέσα στο εμπορικό.
«Δεν ξέρω πόσοι νεκροί υπάρχουν. Κάποιοι λένε ότι είναι περίπου 15», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας, με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο πηγές της γερμανικής αστυνομίας, να μεταδίδει πως οι νεκροί είναι τρεις.
Το εμπορικό κέντρο Olympia βρίσκεται δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, όπου ο Μαύρος Σεπτέμβρης είχε πάρει ομήρους και κατόπιν σκοτώσει 11 ισραηλινούς αθλητές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972.
Υπενθυμίζεται ότι η επίθεση διαπράχθηκε μία εβδομάδα αφότου ένας 17χρονος τζχιχαντιστής μαχαίρωσε τέσσερις επιβάτες σε τρένο στη Γερμανία, απειλώντας με περισσότερες επιθέσεις κατά απίστων.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας επισήμανε, σε δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Bild και προφανώς έγιναν μετά την επίθεση στο Μόναχο, ότι «δεν υπάρχει λόγος να πανικοβαλλόμαστε, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η Γερμανία παραμένει ένας πιθανός στόχος».
Η επίθεση των ενόπλων στη Γερμανία ακολουθεί επίσης την επίθεση στη Νίκαια την ημέρα της εθνικής επετείου της Γαλλίας, όταν ένας Τυνήσιος έπεσε με ένα φορτηγό πάνω στο πλήθος και σκότωσε 84 ανθρώπους, με το Ισλαμικό Κράτος να αναλαμβάνει την ευθύνη για το μακελειό.
Εξάλλου, αυτές τις ημέρες συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από τη σφαγή που είχε διαπράξει στη Νορβηγία ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος θεωρείται ήρωας από πολλούς οπαδούς της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη και στην Αμερική.