Ερντογάν: Η Τουρκία θα συμμετάσχει ενεργά στην ανακατάληψη της Μοσούλης
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε σήμερα πως είναι «εκτός συζήτησης» να μείνει η Τουρκία εκτός της επιχείρησης που εξαπολύθηκε από τη Βαγδάτη για την ανακατάληψη της Μοσούλης, προπύργιου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο βόρειο Ιράκ.
«Θα αποτελέσουμε μέρος της επιχείρησης, θα είμαστε στο τραπέζι. Είναι εκτός συζήτησης να μείνουμε απ' έξω», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Εξάλλου ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι στην επιχείρηση στη Μοσούλη λαμβάνουν μέρος περίπου 3.000 εκπαιδευμένοι από την Τουρκία ιρακινοί στρατιώτες.
Τι σχεδιάζει η Άγκυρα
Τα εναλλακτικά σχέδια της Άγκυρας για συμμετοχή στην επιχείρηση στη Μοσούλη εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» σχετίζονται με πρόσκληση των Κούρδων του βορείου Ιράκ ή των σουνιτών μουσουλμάνων της Μοσούλης προς την Τουρκία, υποστηρίζει σε σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα «Χουριέτ» Τούρκος αρθρογράφος γνωστός για τις σχέσεις του με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Πριν από μερικές μέρες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντοογάν είχε πει ότι, αν οι συμμαχικές δυνάμεις στη Μοσούλη αρνηθούν τελικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην επιχείρηση στη Μοσούλη, «η Τουρκία έχει σχέδια Β και Γ γι 'αυτό». Σήμερα ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι «και θα πάρουμε μέρος στην επιχείρηση και θα πάμε στη Μουσούλη».
Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο αρθρογράφος Αμπντουλκαντίρ Σελβί, το σχέδιο Β προβλέπει την πρόσκληση της κουρδικής αυτόνομης διοίκησης του βορείου Ιράκ για συμμετοχή της Τουρκίας στην επιχείρηση στη Μουσούλη. Με βάση το σχέδιο Γ, οι σουνίτες μουσουλμάνοι της Μουσούλης θα απευθύνουν πρόσκληση προς την Τουρκία για τη συμμετοχή της στην επιχείρηση.
Η 'Αγκυρα υπογραμμίζει εδώ και καιρό ότι δεν πρέπει να πάρουν μέρος στην επιχείρηση οι δυνάμεις των σιιτών του Ιράκ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις που έκανε χτες το βράδυ, είπε ότι «η επιχείρηση εναντίον του ISIS πρέπει να γίνει όχι με τις δυνάμεις των σιιτών, αλλά με τον ιρακινό στρατό και τις τοπικές δυνάμεις. Στην περιοχή υπάρχουν και οι πεσμεργκά (οι δυνάμεις των Κούρδων του βορείου Ιράκ) οι οποίοι συμμετέχουν. Δεν πρέπει να πιέσουμε τον κόσμο να κάνει επιλογή μεταξύ του ISIS και των σιιτικών δυνάμεων που επιτίθενται εναντίον των σουνιτών».