«Εμφύλιος» στην Ισπανία: Ο Ραχόι διέλυσε τη βουλή της Καταλονίας και προκήρυξε εκλογές
Το κοινοβούλιο της Καταλονίας κήρυξε την ανεξαρτησία της επαρχίας από την Ισπανία - Η Γερουσία έκρινε την απόφαση ως παράνομη και έδωσε την εξουσία της Καταλονίας στον Ραχόι - Ο Ραχόι με διάγγελμά του ενεργοποίησε το άρθρο 155 ενώ προκήρυξε εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου - Τη διοίκηση της Καταλονίας ανέλαβε η αντιπροέδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Σοράγια Σάνεθ ντε Σανταμαρία - ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία στηρίζουν τον Ραχόι - Φόβοι για νέα αιματηρά επεισόδια
Στο πλευρό του Ισπανού πρωθυπουργού οι ηγέτες του κόσμου - Απειλούν τον Πουτζντεμόν με 30 χρόνια φυλακή - Φόβοι για νέα αιματηρά επεισόδια
Bαθαίνει ολοένα και περισσότερο η πολιτική κρίση στην Ισπανία μετά την επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την τοπική Βουλή, κίνηση που προκάλεσε τη σκληρή απάντηση της Μαδρίτης
O Μαριάνο Ραχόι μετέβη στην ισπανική Γερουσία και ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος. Αμέσως μετά ο Ισπανός πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και επικαλούμενος την ανάγκη για επιστροφή στην ομαλότητα και την κανονικότητα ανακοίνωσε μέσω διαγγέλματος τη διάλυση της Βουλής της Καταλονίας και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην περιφέρεια στις 21 Δεκεμβρίου
Διαβάστε εδώ τι προβλέπει το Άρθρο 155 του Συντάγματος της Ισπανίας
Επιπλέον, δήλωσε ότι αποφάσισε να αποπέμψει τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και την κυβέρνηση της Καταλονίας, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης.
Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις του
Όπως τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι, ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας Τζοσέπ Λουίς Τραπέρο παύεται των καθηκόντων του.
«Είναι τα πρώτα μέτρα που εφαρμόζουμε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκείνοι που ήταν έως σήμερα επικεφαλής (της καταλανικής διοίκησης) να μπορέσουν να συνεχίσουν την κλιμάκωση της ανυπακοής» υπογράμμισε ο Μαριάνο Ραχόι μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που συγκλήθηκε έπειτα από το πράσινο φως που έδωσε η Γερουσία προκειμένου η Καταλονία να τεθεί υπό καθεστώς κηδεμονίας.
«Πιστεύουμε ότι επείγει να ακούσουμε τους πολίτες της Καταλονίας, όλους ανεξαιρέτως, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους και κανείς να μην μπορεί να ενεργεί εκτός του νόμου για λογαριασμό τους» τόνισε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.
«Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης», μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου.
Παράλληλα, ,ε διάταγμα που δημοσιεύθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου (28/10), ο έλεγχος της Καταλονίας πέρασε στα χέρια της αντιπροέδρου της ισπανικής κυβέρνησης, Σοράγια Σάνεθ ντε Σανταμαρία.
Η διεθνής κοινότητα στο πλευρό του Ραχόι
Η διεθνής κοινότητα απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, καταδικάζοντας ομοφώνως την κήρυξή της από το κοινοβούλιο της περιφέρειας.
«Για την ΕΕ τίποτα δεν αλλάζει. Η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός μας συνομιλητής» έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απευθύνοντας έκκληση στη Μαδρίτη να «προτάξει τη δύναμη των επιχειρημάτων παρά το επιχείρημα της ισχύος»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η Εσθονία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, «στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Ισπανίας».
«Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να αναζητήσουν λύσεις στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος» δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ, ο Φάρχαν Χακ.
«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ στηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα της κυβέρνησης της Ισπανίας με στόχο να παραμείνει η Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίδερ Νάουερτ.
«Έχω έναν συνομιλητή στην Ισπανία, αυτός είναι ο πρωθυπουργός Ραχόι. Υπάρχει ένα κράτος Δικαίου στην Ισπανία με συνταγματικούς νόμους. Πρέπει να γίνονται σεβαστοί και εκείνος έχει την πλήρη στήριξή μου» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί την επιδείνωση της κατάστασης στην Καταλονία με ανησυχία… Το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει τέτοιου είδους κήρυξη της ανεξαρτησίας» είπε ο εκπρόσωπος τυπου της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Η Βρετανία δεν αναγνωρίσει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας» επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου της βρετανικής κυβέρνησης.
«Η Ιταλία δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας. Πρόκειται για μια ενέργεια με πολύ σοβαρές επιπτώσεις και εκτός του πλαισίου του νόμου. Για αυτόν τον λόγο εμείς διατυπώνουμε απερίφραστα την καταδίκη μας και την ίδια ώρα την ελπίδα ότι θα μπορέσει να αποκατασταθεί ο διάλογος, με σεβασμό στο ισπανικό Σύνταγμα, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας κλιμάκωσης της έντασης», αναφέρεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο.
Στους δρόμους οι κάτοικοι – Δάκρυα χαράς για την ανεξαρτησία
Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας πλήθος κόσμου να ξεχύθηκε στους δρόμους πανηγυρίζοντας με δάκρυα χαράς. Άλλοι κρατώντας στα χέρια καταλανικές σημαίες και άλλοι με πανό αναγράφοντας ότι η Καταλονία δεν είναι ισπανική.
Πολλοί ήταν αυτοί μάλιστα που άνοιξαν στη μέση του δρόμου και… σαμπάνιες, ενώ αμέσως μετά το ψήφισμα μέλη του Κοινοβουλίου βγήκαν στους δρόμους και πανηγύριζαν μαζί με τους πολίτες.