Ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Όλα τα σενάρια και τα ονόματα που «παίζουν»
Εν μέσω θέρους και με την κυβέρνηση να έχει το πόδι στο γκάζι κολλημένο, φουντώνουν τα σενάρια των υποψηφιοτήτων για την εκλογή νέου Προέδρου της ∆ημοκρατίας.
Η θητεία του κ. Προκόπη Παυλόπουλου ολοκληρώνεται το Μάρτιο του 2020 και οι φήμες έχουν ήδη αρχίσει να διακινούνται στα κομματικά επιτελεία.
Οι κινήσεις Σαμαρά
Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, δημοσιεύματα υποστήριζαν ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον γι’ αυτό το αξίωμα, αφού δεν προτάθηκε τελικά για Ευρωπαίος επίτροπος της χώρας μας. Μετά την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η Ν.∆. θα είχε τη δυνατότητα να εκλέξει Πρόεδρο από τις γραμμές της, ωστόσο στελέχη που γνωρίζουν τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη λένε πως θα επιδιώξει στο θέμα αυτό ευρύτερες συναινέσεις με την Κεντροαριστερά.
Το όνομα του πρώην πρωθυπουργού είχε ακουστεί για τη θέση του επιτρόπου το προηγούμενο διάστημα και οι πληροφορίες υποστήριζαν πως ο Αντ. Σαμαράς, αν έφτιαχνε τις βαλίτσες του για τις Βρυξέλλες, εκτός από ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο, θα έπαιρνε και θέση αντιπροέδρου, όπως συνηθίζεται για τους πρώην πρωθυπουργούς. Η απόσυρση, όμως, της υποψηφιότητας του Μάνφρεντ Βέμπερ για την Κομισιόν άλλαξε τους συσχετισμούς. Για να προωθηθεί η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάι-εν δόθηκαν οι θέσεις των αντιπρόεδρων σε άλλες πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου.
Ανεξάρτητα από αυτό, όμως, ο Αντ. Σαμαράς δεν είναι από τους πολιτικούς που κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Από την πρώτη ημέρα που αποχώρησε από την πρωθυπουργία ή ακόμα και από την προεδρία της Ν.∆., όχι μόνο απαντούσε όταν προκαλείτο -και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, ειδικά για την υπόθεση Novartis- αλλά ασκούσε και σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό άρχισαν να διακινούνται πληροφορίες πως ο πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να είναι ο διάδοχος του Προκόπη Παυλόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο. Αλλωστε, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, ο Αντ. Σαμαράς στήριξε τον πρωθυπουργό στην εσωκομματική κούρσα και, αν ο Μεσσήνιος πολιτικός ζητήσει να μεταβεί στην Προεδρία, τότε ο Κυρ. Μητσοτάκης δύσκολα θα αρνηθεί. Μάλιστα, οι ίδιοι σημειώνουν πως ο Αντ. Σαμαράς συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο για να κυβερνήσει, κάτι που σημαίνει πως το Κίνημα Αλλαγής θα μπορούσε να στηρίξει ενδεχόμενη υποψηφιότητά του, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί με πολλούς βουλευτές του καλές σχέσεις.
Ωστόσο, στο Κίνημα Αλλαγής πρόεδρος είναι η Φώφη Γεννηματά, η οποία εδώ και καιρό έχει βάλει φρένο σε κάθε σενάριο για υποψήφιο από την κεντροδεξιά παράταξη. Από τον περασμένο Μάρτιο, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έχει ξεκαθαρίσει πως ο νέος Πρόεδρος πρέπει να προέρχεται από την προοδευτική παράταξη, για να σηματοδοτηθεί η ευρύτερη συναίνεση για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.
Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως είναι φυσικό, δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους. Αλλωστε, η προεδρική εκλογή είναι στις αρχές του χρόνου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι πρώτες σκέψεις. Οι μυημένοι, πάντως, τονίζουν πως το πρωθυπουργικό γραφείο θα πάρει τις αποφάσεις του την κατάλληλη στιγμή, ενώ η τελική επιλογή του μπορεί να έχει να κάνει και με ένα ευρύτερο power game, όπως η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει ότι επιδιώκει και θα επιδιώξει στο μέλλον ευρύτερες συναινέσεις, κάτι που μπορεί να οδηγήσει και σε πρόσωπο εκτός Ν.∆.
Με τον Αντ. Σαμαρά, τουλάχιστον για τον ΣΥΡΙΖΑ, να είναι ένα πρόσωπο που διχάζει, μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά του θα μπορούσε να φέρει πολωτικό κλίμα, όπως λένε οι άσπονδοι φίλοι του πρώην πρωθυπουργού.
Και ο Βενιζέλος…
Παράλληλα, δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο πως μέσα στην εβδομάδα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος άνοιξε τη συζήτηση για τον Πρόεδρο της ∆ημοκρατίας, βάζοντας στο παιχνίδι και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Αφού επανέλαβε τη θέση του Κινήματος Αλλαγής ότι ο διάδοχος του Πρ. Παυλόπουλου πρέπει να προέρχεται από την ευρύτερη Κεντροαριστερά, τόνισε ότι «ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ένα από τα πρόσωπα που θα τιμήσουν τον τίτλο του Προέδρου της ∆ημοκρατίας και προσωπικά θα δώσω τη μάχη να υποστηριχθεί και να γίνει Πρόεδρος».
Αυτό, βέβαια, που δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι εάν και το Κίνημα Αλλαγής θα στήριζε μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Ευ. Βενιζέλου. Η απόφαση της Φ. Γεννηματά να μην είναι επικεφαλής ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας όχι μόνο τον οδήγησε στην έξοδο, αλλά έφερε και διαζύγιο μεταξύ των δύο πλευρών.
Τι θα κάνει ο Καραμανλής;
Στην προεδρική εξίσωση πάντα βρίσκεται και το όνομα του Κώστα Καραμανλή, όχι μόνο τώρα, αλλά και το 2015. Μάλιστα, τότε, κάποιοι υποστήριζαν πως ο Αλέξης Τσίπρας σκόπευε να τον προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου, αλλά ο ίδιος ήταν αρνητικός. Τελικά εκλέχθηκε ο Πρ. Παυλόπουλος μετά από πρόταση του Αλ. Τσίπρα. Λίγο πριν από τις εκλογές του Ιουλίου, όμως, η ανοιχτή ομιλία του Κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη μετά το 2009 και με την παρέμβασή του να είναι παραταξιακή, έφερε πάλι στην επικαιρότητα το εν λόγω σενάριο. Οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, όμως, όχι μόνο αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά κλείνουν και κάθε συζήτηση.
Ο πετυχημένος κ. Παυλόπουλος
Ισχυρό, πάντως, παραμένει και το ενδεχόμενο ο Προκόπης Παυλόπουλος να ανανεώσει τη θητεία του. Άλλωστε, είναι κοινώς αποδεκτό ότι είναι επιτυχημένος.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα ότι ασκεί άψογα τα καθήκοντά του, ενώ και ο Αλ. Τσίπρας έχει εκφραστεί πολύ θετικά για τον Πρόεδρο της ∆ημοκρατίας, αν και κάποιοι στην Κουμουνδούρου δεν είδαν με καλό μάτι την απόφασή του να μην υπογράψει τα Προεδρικά ∆ιατάγματα για τη νέα ηγεσία της ∆ικαιοσύνης. Όπως είναι φυσικό, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να αποφύγει τυχόν κόντρες εντός της κεντροδεξιάς παράταξης με φόντο τον επόμενο Πρόεδρο της ∆ημοκρατίας.
Σε κάθε περίπτωση, τον γόρδιο δεσμό θα τον κόψει ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης όταν έρθει η ώρα. Αν, μάλιστα, επιλέξει πρόσωπο που δεν έχει ρίζες στην Κεντροδεξιά, τότε στο τραπέζι υπάρχουν και τα ονόματα της πρώην υπουργού Αννας ∆ιαμαντοπούλου και του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, που ήταν υποψήφιος για την Προεδρία το 2015 μετά από πρόταση του Ποταμιού, ενώ είχε και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα RealNews