To τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία ΗΠΑ - Ταλιμπάν

Την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από πέντε βάσεις μέσα σε διάστημα 135 ημερών προβλέπει το ειρηνευτικό σχέδιο που διαπραγματεύτηκαν οι ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν, όπως αποκάλυψε ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Ζαλμάι Χαλιλζάντ.

To τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία ΗΠΑ - Ταλιμπάν
AP images
3'

Ο Χαλιλζάντ συζητά εδώ και έναν χρόνο την εξεύρεση μιας λύσης ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, μετά από 18 χρόνια. Πιστεύεται πως επίκειται μια ιστορική απόφαση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το σχέδιο προβλέπει ότι ο αμερικανικός στρατός θα αποσύρει τις δυνάμεις του από πέντε στρατιωτικές βάσεις στο Αφγανιστάν, εφόσον οι Ταλιμπάν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, είπε ο Χαλιλζάντ, σύμφωνα με ένα απόσπασμα της συνέντευξης που παραχώρησε στο αφγανικό τηλεοπτικό κανάλι Tolo News. «Συμφωνήσαμε (...) να αποχωρήσουμε μέσα σε 135 ημέρες από τις πέντε βάσεις», είπε στη συνέντευξη αυτή, που θα μεταδοθεί στο σύνολό της αργότερα απόψε.

Την Κυριακή ο Χαλιλζάντ με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι βρίσκεται «στο όριο» να καταλήξει σε συμφωνία για τον περιορισμό της βίας στο Αφγανιστάν.

Ο Χαλιλζάντ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, έφτασε το βράδυ της Κυριακής στην Καμπούλ, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ασράφ Γάνι και τον ενημέρωσε για το αποτέλεσμα του 9ου κύκλου των διαπραγματεύσεων που είχε με τους απεσταλμένους των Ταλιμπάν στην Ντόχα. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και πάλι την Δευτέρα και ο Αμερικανός διπλωμάτης έδειξε στον Αφγανό πρόεδρο το προσχέδιο της συμφωνίας, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

«Θα μελετήσουμε το έγγραφο και θα συνεχιστούν οι συνομιλίες με τον πρεσβευτή Χαλιλζάντ και την ομάδα του», ανέφερε ένας σύμβουλος του προέδρου, ο Ουαχίντ Όμαρ.

Η αφγανική κυβέρνηση δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στην Ντόχα, επειδή οι Ταλιμπάν την θεωρούν «μαριονέτα» των Αμερικανών.

«Οι προσπάθειες των Αμερικανών και των άλλων εταίρων θα καρποφορήσουν όταν οι Ταλιμπάν ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις με την αφγανική κυβέρνηση», εκτίμησε ο εκπρόσωπος του προέδρου, ο Σεντίκ Σεντίκι. «Ελπίζουμε ότι αυτές οι προσπάθειες θα οδηγήσουν στο τέλος της σύγκρουσης», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο Σεντίκι απάντησε ότι «το σημαντικότερο είναι να σταματήσει η βία των Ταλιμπάν».

Ο πόλεμος του Αφγανιστές ξεκίνησε μετά την εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν στις 7 Οκτωβρίου 2001.

Οι ΗΠΑ και η εισβολή τους το 2001 υποστηρίχθηκε αρχικά από το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά και αργότερα από ένα συνασπισμό από 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των μελών του ΝΑΤΟ.

Οι δημόσιοι στόχοι του πολέμου ήταν να εξαρθρώσει την Αλ Κάιντα και να της αρνηθεί μια ασφαλής βάση επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν εκδιώχνοντας τους Ταλιμπάν από την εξουσία. Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι ο μακροβιότερος πόλεμος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Χάρτης – πρόκληση από Ερντογάν: Η «γαλάζια πατρίδα» του σουλτάνου περιλαμβάνει το μισό Αιγαίο

Σοκαριστικό βίντεο: Νεκρή γνωστή τραγουδίστρια επί σκηνής

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή