Brexit: Ανοίγει εκ νέου το κοινοβούλιο της Βρετανίας – Ο Τζονσον επιστρέφει «πίσω στο χάος»
Ο «ταπεινωμένος πρωθυπουργός», που «παραπλάνησε την Βασίλισσα, τον λαό και το Κοινοβούλιο», επιστρέφει «πίσω στο χάος» «για να αντιμετωπίσει την οργή των βουλευτών», σύμφωνα με τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου.
Η Βουλή των Κοινοτήτων συνέρχεται στις 11.30 τοπική ώρα (ακολουθεί και η Βουλή των Λόρδων το απόγευμα), μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τον σεισμό που προκάλεσε στο βρετανικό πολιτικό σκηνικό ανατρέποντας την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον για το κλείσιμο του Κοινοβουλίου επί πέντε εβδομάδες ώστε να μην σταθεί εμπόδιο στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Τζόνσον στον δρόμο προς την 31η Οκτωβρίου και την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ή χωρίς συμφωνία.
Όμως, η σημερινή δεν θα είναι μία «κανονική» Τετάρτη στην Βουλή και δεν θα υπάρξει η συνηθισμένη συνεδρίαση των ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό, εξήγησε ο πρόεδρος του σώματος Τζον Μπέρκοου. Διευκρινίζοντας, ωστόσο ότι μπορεί να υπάρξουν υπουργικές δηλώσεις, καθώς και ερωτήσεις και επείγοντος χαρακτήρα συζητήσεις.
«Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν δικαίωμα να περιμένουν ότι το Κοινοβούλιο θα αναλάβει τις ουσιώδεις λειτουργίες του, ότι θα έχει την δυνατότητα να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία, να καθιστά υπόλογους τους υπουργούς και να νομοθετεί κατά την βούλησή του», εξήγησε ο εμβληματικός Τζον Μπέρκοου.
Κοινοβούλιο κατά κυβέρνησης
Ο Μπόρις Τζόνσον αντέδρασε χθες από την Νέα Υόρκη λέγοντας ότι δεν συμφωνεί καθόλου με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία ωστόσο θα γίνει σεβαστή και τόνισε ότι πρόθεσή του παραμένει «να προχωρήσει» και «να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πάση θυσία στις 31 Οκτωβρίου».
Και σήμερα, θέλοντας να προεξοφλήσει την ατζέντα του Κοινοβουλίου, ο Μάικλ Γκόουβ, υπουργός Περιβάλλοντος και τενόρος του σκληρού Brexit δήλωσε ότι «τώρα που το Κοινοβούλιο συνέρχεται εκ νέου, πρέπει να τελειώσουμε τη δουλειά υλοποιώντας το Brexit».
Όμως, ποια θα είναι η στρατηγική της αντιπολίτευσης απέναντι σε έναν περαιτέρω αποδυναμωμένο Μπόρις Τζόνσον;
Η πλειοψηφία των βρετανών βουλευτών αντιτίθεται στο σκληρό Brexit. Το Κοινοβούλιο φρόντισε να ψηφίσει πριν από την αναστολή της λειτουργίας του νόμο που υποχρεώνει τον Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει αναβολή της εξόδου, εάν δεν έχει εξασφαλισθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.
Για τον Ρόμπερτ Κρεγκ, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο London School of Economics, με την επιστροφή του Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός βρίσκεται «σε αυξημένη πίεση» . «Μπορεί να υπάρξει πρόταση μομφής ή υιοθέτηση νόμων που θα τον αναγκάσουν να προχωρήσει σε ορισμένες ενέργειες».
Όμως, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι μία πρόταση μομφής θα πρέπει να κατατεθεί μόνο όταν θα έχει σαφώς αποτραπεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Και το ίδιο ισχύει και για την προκήρυξη εκλογών.
«Πρώτη προτεραιότητά μας είναι να προλάβουμε μία ασύντακτη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν στο BBC Radio 4. «Και τότε θα είναι η στιγμή να προχωρήσουμε στην κατάθεση πρότασης μομφής για να αναγκάσουμε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί», είπε προσθέτοντας ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από την Βασίλισσα και τον βρετανικό λαό μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε ότι η ενέργειά του για την αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου επί πέντε εβδομάδες στον δρόμο προς το Brexit ήταν παράνομη.
Για τον Μπόρις Τζόνσον, που δεν έχει πλέον κοινοβουλευτική πλειοψηφία, «το προφανές είναι η προκήρυξη εκλογών». Το επανέλαβε και χθες από την Νέα Υόρκη στην σκιά της δικαστικής απόφασης.
Ο Τζόνσον θέλει εκλογές το συντομότερο δυνατόν, ωστόσο δεν κατόρθωσε να περάσει το κατάλληλο νομοθετικό εργαλείο προς αυτήν την κατεύθυνση από το Κοινοβούλιο.
«Έχουμε ένα Κοινοβούλιο που δεν είναι ικανό να αναστείλει την λειτουργία του και δεν θέλει την προκήρυξη εκλογών», δήλωσε χθες.
Μέσω των εκλογών ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη για να θέσει σε εφαρμογή την στρατηγική του για το σκληρό Brexit. Άλλωστε, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Συντηρητικό Κόμμα θα αναδεικνυόταν πρώτη πολιτική δύναμη σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θέλουν εκλογές μέχρι ο Μπόρις Τζόνσον να αναγκασθεί να ζητήσει αναβολή της αποχώρησης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, αυτό θα τον αποδυναμώσει αρκετά, ώστε να μπορούν στην συνέχεια να τον εκθέσουν στο εκλογικό σώμα για την αθέτηση της υπόσχεσής του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Ιωάννινα: Βίντεο - σοκ από τροχαίο αγροτικού με φορτηγάκι