Τα «γυρίζει» ο Ακιντζί μετά την οργή της Άγκυρας: Παρεξηγήθηκε η δήλωσή μου για τη Συρία

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε γραπτή του δήλωση ανέφερε ότι οι απόψεις που είχε εκφράσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από λίγες μέρες για την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία ήταν οι ειλικρινείς του απόψεις τις οποίες και πιστεύει, ωστόσο, όπως είπε ότι έχουν διαστρεβλωθεί.

Τα «γυρίζει» ο Ακιντζί μετά την οργή της Άγκυρας: Παρεξηγήθηκε η δήλωσή μου για τη Συρία
ΙΝΤΙΜΕ NEWS
4'

«Αντί να κατανοήσουμε σωστά αυτές τις ιδέες, έχουν γίνει άδικες και δυσανάλογες κριτικές και, επιπλέον, επιθέσεις με αηδιαστικές βωμολοχίες και έχουν εκτοξευθεί απειλές μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωση. Αυτό το χαμηλό επίπεδο συνεχίζεται», είπε.

Αναμφίβολα, συμπλήρωσε, κοινή μας επιθυμία είναι να απαλλαγεί η Τουρκία από τη μάστιγα της τρομοκρατίας, κάτι που όπως είπε τόνισε σε διάφορες περιπτώσεις. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι είναι καιρός να τερματιστούν οι πόλεμοι που μαίνονται για 10 χρόνια στη Συρία.

Είναι αναπόφευκτο, όπως είπε, για όλους τους λαούς εδώ και στην περιοχή να δημιουργήσουν ένα σύστημα διαλόγου με το οποίο να μπορούν να ζήσουν ειρηνικά. Είναι απαραίτητο, πρόσθεσε, να δημιουργηθεί μια κατάσταση στην οποία η Συρία να μπορεί να διατηρήσει τα σύνορά της, την εδαφική ακεραιότητά της και η Τουρκία να αισθανθεί ασφαλής στα σύνορά της.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, είναι αναγκαία η ανανέωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

«Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η διπλωματία και ο διάλογος είναι ουσιαστικής σημασίας. Στο ίδιο πλαίσιο, βελτιώνοντας τις σχέσεις της με άλλες χώρες στην περιοχή και την ΕΕ, πιστεύω ότι η Τουρκία θα είναι πολύ ισχυρότερη. Από αυτή την άποψη, η έκκλησή μου για διπλωματία και διάλογο που θεωρήθηκε ως έκκληση για διάλογο με τρομοκρατικές οργανώσεις και άσκηση πολιτικής δεν είναι τίποτα περισσότερο από στρέβλωση», ανέφερε.

Εξέφρασε επίσης λύπη για τις άδικες και επώδυνες εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του διερωτήθηκε από πότε είναι έγκλημα η υπεράσπιση της ειρήνης.

Δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι αποδίδουν μεγάλη σημασία στους δεσμούς φιλίας και αδελφοσύνης με την Τουρκία και ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του προσπάθησε να αναπτύξει σχέσεις με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, «αλλά δεν είναι πάντοτε δυνατόν να σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο και να επιδεικνύουμε την ίδια συμπεριφορά σε κάθε θέμα».

«Ο σεβασμός στις διαφορετικές απόψεις είναι προϋπόθεση μιας υγιούς σχέσης» είπε.

Αναγνωρίζοντας, όπως είπε, τη συμβολή της Τουρκίας για τη θέση και την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι Τουρκοκύπριοι, ανέφερε ωστόσο ότι οι Τουρκοκύπριοι έφτασαν εδώ που έφτασαν και με τους δικούς τους αγώνες. Όπως είπε, οι «αρχές» που υπάρχουν μέσα στη «δημοκρατία» και την «προεδρία» μας διαμορφώνονται από την ελεύθερη βούληση του «λαού μας».

«Πιστεύω ότι οι Τουρκοκύπριοι έφτασαν σε σημείο ωριμότητας ώστε να αποφασίζουν με τη δική τους θέληση και όχι με υποδείξεις», είπε.

Ευχαριστώντας τους ανθρώπους που γνωρίζουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις του για την τρομοκρατία, την ειρήνη και τη δημοκρατία για την υποστήριξή τους, είπε: «Θα ήθελα να καλέσω όσους σκόπιμα στρέβλωσαν το ζήτημα να επιδείξουν κοινή λογική. Με αυτή την σκέψη, πιστεύω ότι δεν υπάρχει λόγος διαίρεσης μεταξύ μας και να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον. Η Τουρκία και η περιοχή θα βρουν την ειρηνική διέξοδο από αυτή τη δύσκολη περίοδο. Αυτές οι μέρες θα μείνουν στο παρελθόν».

Ευχήθηκε οι νεκροί «μάρτυρες» να αναπαυθούν εν ειρήνη και οι πληγές να κλείσουν σύντομα, ενώ εξέφρασε τη συμπάθειά του προς τις οικογένειες.

Υπενθυμίζεται ότι η ανάρτηση του Ακιντζί προκάλεσε την οργή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε για τον Τ/κ ηγέτη, σύμφωνα με το offsite.com.cy πως «ξεπέρασε τα όριά του».

Το ποστ του Ακιντζί στο Facebook

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο κ. Ακιντζί έκανε την εξής ανάρτηση στο Facebook:

«Όταν ήμουν 27 χρονών το 1974, υπηρέτησα όπως κάθε νεαρός Τούρκος στην στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας, η οποία προκλήθηκε από την φασιστική ελληνική χούντα. Φίλοι μου πέθαναν στο πλευρό μου στις μάχες της Λευκωσίας.

Όπως οι περισσότεροι από εμάς, είδα τι σημαίνει πόλεμος. Αν και την επέμβαση της Τουρκίας τότε την αποκαλούσαμε "Ειρηνευτική Επιχείρηση", ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα. Και τώρα, παρόλο που την αποκαλούμε "Πηγή Ειρήνης" δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα. Γι’ αυτό και η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία όσο το δυνατόν συντομότερα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Συρία: Ο τουρκικός στρατός μπήκε στην Μάνμπιτζ – Δεν υποχωρεί ο Ερντογάν: «Έως την τελική νίκη»

Επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη Συρία: Τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Άμυνας Τουρκίας και Ρωσίας

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή