Γερουσία των ΗΠΑ: «Μπλόκο» στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων - Νίκη για τον Ερντογάν
Ο Λίντσεϊ Γκράχαμ, γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, «μπλόκαρε» την επικύρωση από πλευράς Γερουσίας της απόφασης που έλαβε η Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Η απόφαση του ελήφθη ανήμερα της επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία - 405 ψήφοι υπέρ, 11 κατά - μη δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζεται «γενοκτονία» η μαζική σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς πριν από έναν αιώνα.
Θυμίζουμε ότι η Άγκυρα απορρίπτει πάγια τον όρο γενοκτονία.
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ υπέβαλε αίτημα για την επικύρωση του ψηφίσματος και από τη Γερουσία, ώστε να «υπάρξει ουσιαστική αναγνώριση» της Γενοκτονίας.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής σημείωσε πως η αμερικάνικη εξωτερική πολιτική οφείλει να αναγνωρίσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τις γενοκτονίες και τις εθνοκαθάρσεις.
Ωστόσο, ο Γκράχαμ έθεσε βέτο στο αίτημά του με το δικαιολογητικό ότι οι γερουσιαστές δεν έχουν το δικαίωμα να «ξαναγράφουν την ιστορία».
Οι κανονισμοί τη Γερουσίας ορίζουν πως οποιοδήποτε από τα μέλη της έχει δικαίωμα να φέρει προς επικύρωση κάποια απόφαση ή νομοσχέδιο. Αντίστοιχα, όμως, όλοι έχουν το δικαίωμα να θέσουν «μπλόκο».
Πριν ανακοινώσει την απόφασή του, ο Γκράχαμ είχε συμμετάσχει στη συνάντηση που είχαν Τραμπ - Ερντογάν με ορισμένους γερουσιαστές.
«Μόλις συναντήθηκα με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρόεδρο Τραμπ σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη Συρία από την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση. Ελπίζω Τουρκία και Αρμενία να αντιμετωπίσουν από κοινού το πρόβλημα», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος ενώπιον της Γερουσίας.
Στις κοινές δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Ερντογάν είχε κατακρίνει την απόφαση της αμερικάνικης Βουλής, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του.
Διαβάστε επίσης:
e- αποδείξεις: Οι αλλαγές που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ για το 30% - Τι θα γίνει με διατροφή και ενοίκιο